立法會講粗口

政經時事,社會大事,均在此。

版主: Andy, hang

立法會講粗口

文章大大師兄 » 2009-04-04, 06:54

kirisame 寫:咁都得................唔比講英文
似乎都係香港好 :lol:

香港:「唔准講仆街,但係條屌 Fing 同埋 9up 就無問題。」 ;)
圖檔
大大師兄
地球會員

Re: 學校最好既朋友可能去加拿大讀

文章bananasims » 2009-04-04, 12:40

大大師兄 寫:
kirisame 寫:咁都得................唔比講英文

香港:「唔准講仆街,但係條屌 Fing 同埋 9up 就無問題。」 ;)

條條 Fing 有乜野問題?
就算特首係講咗 9 up,佢至少都有啲自知之明,知道呢個係粗口,唔講得,改下篇稿
社民連班人,仲可以大條道理、不知廉恥咁講粗口係正確
邊個膠,心照啦

特首殺咗人唔認,係咪代表你就可以殺人?攞黎講既
做得公關,改字有乜出奇啫,無限放大嗰啲人咪仲膠(嗱,唔好話民建聯同民主黨班人無限放大,佢地晨早就踼佢地走,無問題)
無聊

走去講乜野定義,學某人講:用粗鄙既字講粗鄙既意思,同用文雅既字講粗鄙既意思,有乜野分別?
多餘
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2009-04-04, 13:57

大大師兄 寫:

香港:「唔准講 街,但係條屌 Fing 同埋 9up 就無問題。」 ;)

1) 做錯承認 同 做錯唔認 差好遠,講完 " 街" 仲要死撐,話講緊 "不該" 既普通話,講出黎真係笑死人
2) 講粗口盞貶低自己人格,咁多同義又唔粗俗既字唔去用,硬係要用粗口
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章Andy » 2009-04-04, 15:18

大大師兄 寫:

原先我都廢鬼事應你..但係你講啲嘢實在冇得頂..

條條fing其實有咩問題?只係香港嘅俚語嚟 ..
9up方面我係聽到鬥up .. 即使佢講得似 , 佢後來都有澄清係失音啦..都有講明係唔小心啦

仆街呢 , 佢好明顯係故意講喎..社民連班友為咗想令自己講粗口合理化 , 明顯係搵嘢嚟講..社民連真不該
圖檔
Andy
金星會員

文章Freeman » 2009-04-04, 15:58

離左題 :oops:

P.S.個同學某程度係太崇英文
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2009-04-04, 15:59

佢係去溫哥華定多倫多先 :oops:
而家多倫多唔識講法文都好難搵工,因為滿地可(我住嗰度)經濟太差,好多「叛國賊」溜咗去多倫多搵工 :oops:
又要唔識講法文,又要英文唔多好的話,多倫多難生活啦…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2009-04-04, 16:28

bananasims 寫:佢係去溫哥華定多倫多先 :oops:
而家多倫多唔識講法文都好難搵工,因為滿地可(我住嗰度)經濟太差,好多「叛國賊」溜咗去多倫多搵工 :oops:
又要唔識講法文,又要英文唔多好的話,多倫多難生活啦…

問左佢未覆
溫哥華呢 :o
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2009-04-04, 17:05

溫哥華唔識講法文無乜問題 :oops: 嗰度中國人仲多過法國人
不過多倫多就另一個說法
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-04-04, 17:19

邊個膠,睇怕大家都知。
就算特首係講咗 9 up,佢至少都有啲自知之明,知道呢個係粗口,唔講得,改下篇稿

佢有自知之明?信你一成,雙目失明!唔該睜大隻眼睇清楚成件事究竟係點樣:
2009/1/15下午  曾蔭權「9up」
2009/1/15晚上  正苦新聞處在曾蔭權發言內容上寫「鬥 up」
2009/3/11   『立法會秘書處...,認為當時行政長官講出一個近似「夠」字陰去聲的字,經考慮語意及語境後,採用「我不想跟人鬥噏辯論」,比選用「夠噏」、「狗噏」,以編製會議過程正式紀錄是較佳選擇,...。』
2009/3/27    曾蔭權發表「走音」偉論

正呀屌你!原來曾蔭權係「知道呢個係粗口」,所以「改吓篇稿」。我地睇番之前「走音」偉論佢講過乜野:
就有議員在立法會講粗口,曾蔭權罕有地迅速回應,指議員多次在立法會蓄意使用粗言穢語,令很多香港市民失望和憂慮。對於自己曾於立法會對議員說「狗_」,曾指自己辯論時會「說得太快,有時會失音,失了準繩」,但指講粗口不是其習慣,強調事前從沒有聽過這樣的詞彙

拿,明明係曾蔭權自己講既,咁就唔係老屈佢啦,佢明明話「講粗口不是其習慣,強調事前從沒有聽過這樣的詞彙」,咁佢有無可能因為知道「9up」係粗口,所以就要「改稿」呢?改稿明明就係正苦新聞處同垃圾會秘書處做既 (佢地話採用「鬥 up」係「考慮語意及語境」,而且佢地聽到既係「夠陰去聲」,即係佢地雙耳聽到既唔係「鬥 up」),咁關曾蔭權咩事?
圖檔
大大師兄
地球會員

文章大大師兄 » 2009-04-04, 17:24

andy 寫:
大大師兄 寫:

9up方面我係聽到鬥up .. 即使佢講得似 , 佢後來都有澄清係失音啦..都有講明係唔小心啦

仆街呢 , 佢好明顯係故意講喎..社民連班友為咗想令自己講粗口合理化 , 明顯係搵嘢嚟講..社民連真不該

拿,「條屌 Fing」唔係粗口,係香港俚語,咁其實「仆街」都係俚語啦係咪?
廣東話粗口只有五個字,屌、撚、鳩、柒、西,四個名詞一個動詞。
「條屌 Fing」至今讀音仍然保留「屌」,不過可以當成「九唔搭八」同類例子處理,係有粗口用字但係已經唔當作粗口處理。
咁我唔明點解條屌 Fing 係俚語而「仆街」偏偏要係粗口。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章大大師兄 » 2009-04-04, 17:26

bananasims 寫:
大大師兄 寫:

邊個膠,心照啦

做得公關,改字有乜出奇啫,無限放大嗰啲人咪仲膠(嗱,唔好話民建聯同民主黨班人無限放大,佢地晨早就踼佢地走,無問題)
無聊

走去講乜野定義,學某人講:用粗鄙既字講粗鄙既意思,同用文雅既字講粗鄙既意思,有乜野分別?
多餘

特首殺左人唔認,咁佢真係殺左人,佢係咪就無事?香港好似無法律講特首有優待,可以逃離法網。成日都話「法律面前,人人平等」,咁點解特首殺左人都可以唔認,但係市民就連人都唔可以殺?
圖檔
大大師兄
地球會員

文章大大師兄 » 2009-04-04, 17:28

hamu278 寫:
大大師兄 寫:

香港:「唔准講 街,但係條屌 Fing 同埋 9up 就無問題。」 ;)

1) 做錯承認 同 做錯唔認 差好遠,講完 " 街" 仲要死撐,話講緊 "不該" 既普通話,講出黎真係笑死人
2) 講粗口盞貶低自己人格,咁多同義又唔粗俗既字唔去用,硬係要用粗口

第二題 BNN 答到你,所以我唔多講。
大大師兄 寫:

邊個膠,心照啦

無聊

多餘
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hamu278 » 2009-04-04, 17:29

越黎越離題,「粗口」的問題請發表新主題作討論。 :oops: :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章大大師兄 » 2009-04-04, 17:35

大大師兄 寫:

邊個膠,心照啦

無聊

多餘

比兩個 reply 你睇:
hamu278 寫:
大大師兄 寫:

1) 做錯承認 同 做錯唔認 差好遠,講完 "仆街" 仲要死撐,話講緊 "不該" 既普通話,講出黎真係笑死人

andy 寫:
大大師兄 寫:

既然垃圾會有得「公關」,咁社民連都有「公關」既權利啦,點解不該會笑死人,但係鬥 up 又笑唔死?
點解社民連一定要認講左「仆街」,唔可以話其實係講「bu gai」?
因為 Donald Tsang 要「公關」,所以將 9up 改為「鬥 up」係無問題既,而且一 d 都唔出奇添;不過社民連呢,就唔准公關,唔能夠將「仆街」改成「不該」!唔係「法律面前,人人平等」架咩?身為「法治之都」、「法律凌駕一切」既香港,原來只許州官放火、不准百姓點燈!
嘩!Goodest Logic!
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Puff » 2009-04-04, 17:39

大大師兄 寫:
大大師兄 寫:

邊個膠,心照啦

無聊

多餘

特首殺左人唔認,咁佢真係殺左人,佢係咪就無事?香港好似無法律講特首有優待,可以逃離法網。成日都話「法律面前,人人平等」,咁點解特首殺左人都可以唔認,但係市民就連人都唔可以殺?

你還是省點吧。

這是有意和無意的分別。

社民連是有意地、有規劃地、有意圖地說粗口,

是為了針對之前特首的無心之失。

和特首所說的意義上有很大分別。

最重要的是,

開炮罵特首「爆粗」的是社民連,

既然罵了,那自已也不應該做吧?

為什麼他們還要違反議事規則在立法會罵髒話?

這豈不是自打嘴巴?
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章星宿 » 2009-04-04, 18:08

Puff 寫:
大大師兄 寫:
大大師兄 寫:

邊個膠,心照啦

無聊

多餘

你還是省點吧。

這是有意和無意的分別。

最重要的是,

這豈不是自打嘴巴?

真係幾無聊
咁玩落去佢地只係可以爭取到在議會內爆粗 :ugeek:
星宿

文章Puff » 2009-04-04, 19:25

佢跟本就係支持社民連唔跟原則做野既人

有社民連呢D激進政黨

我寧願唔好普選

比佢地選到香港仲洗安寧既? :evil:
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章大大師兄 » 2009-04-05, 12:26

Puff 寫:佢跟本就係支持社民連唔跟原則做野既人

有社民連呢D激進政黨

我寧願唔好普選

比佢地選到香港仲洗安寧既? :evil:

膠的嗎?社民連關普選乜撚事!

你大可以放心,未有普選佢地之所以選到直選議席十分一既議席,就係因為未有普選。有左普選之後,以激進手法爭取泛民選民認同呢招無可能再 work。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章大大師兄 » 2009-04-05, 12:32

Puff 寫:
大大師兄 寫:
大大師兄 寫:

邊個膠,心照啦

無聊

多餘

你還是省點吧。

這是有意和無意的分別。

最重要的是,

這豈不是自打嘴巴?

你都係瞓把啦柒頭!

社民連既宗旨就係「沒有抗爭,哪有改變」,反對過去泛民一直理性既方式爭取民主,而係改用公民抗命既激進方式爭取。

點解社民連要爆粗先?呢個問題好易答,但係為左了解你絕對清楚呢件事情既經過,你答左我我先再同你講。
圖檔
大大師兄
地球會員

Re: 立法會講粗口

文章hamu278 » 2009-04-05, 14:47

大大師兄 寫:
Puff 寫:
大大師兄 寫:特首殺左人唔認,咁佢真係殺左人,佢係咪就無事?香港好似無法律講特首有優待,可以逃離法網。成日都話「法律面前,人人平等」,咁點解特首殺左人都可以唔認,但係市民就連人都唔可以殺?

你還是省點吧。

這是有意和無意的分別。

最重要的是,

這豈不是自打嘴巴?

你都係瞓把啦柒頭!

社民連既宗旨就係「沒有抗爭,哪有改變」,反對過去泛民一直理性既方式爭取民主,而係改用公民抗命既激進方式爭取。

點解社民連要爆粗先?呢個問題好易答,但係為左了解你絕對清楚呢件事情既經過,你答左我我先再同你講。

無論因為乜理由刻意爆粗都係唔岩,唔只尊重人地,亦都係尊重自己。
仲有,唔好搏懵,注意自己既用詞
最後由 hamu278 於 2009-04-05, 15:05 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

下一頁

回到 [C1b] 時事新聞

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客