立法會講粗口

政經時事,社會大事,均在此。

版主: Andy, hang

Re: 學校最好既朋友可能去加拿大讀

文章大大師兄 » 2009-04-05, 15:05

hamu278 寫:無論因為乜理由刻意爆粗都係唔岩,唔只尊重人地,亦都係尊重自己。
仲有,唔好搏懵,注意自己既用詞

唔好抽錯鏹水。
圖檔
大大師兄
地球會員

Re: 立法會講粗口

文章hamu278 » 2009-04-05, 15:09

大大師兄 寫:
hamu278 寫:無論因為乜理由刻意爆粗都係唔岩,唔只尊重人地,亦都係尊重自己。
仲有,唔好搏懵,注意自己既用詞

唔好抽錯鏹水。

你係咪睇唔到 Puff 寫乜?

這是有意和無意的分別。

冇人講過係特首有特權殺人
就算真係殺左人,都要睇動機啦
有意殺人判謀殺,無意殺人判誤殺

睇唔睇到?這是有意和無意的分別。
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

Re: 學校最好既朋友可能去加拿大讀

文章Puff » 2009-04-05, 15:23

大大師兄 寫:
Puff 寫:
大大師兄 寫:
bananasims 寫:
大大師兄 寫:
kirisame 寫:咁都得................唔比講英文
似乎都係香港好 :lol:

香港:「唔准講仆街,但係條屌 Fing 同埋 9up 就無問題。」 ;)

條條 Fing 有乜野問題?
就算特首係講咗 9 up,佢至少都有啲自知之明,知道呢個係粗口,唔講得,改下篇稿
社民連班人,仲可以大條道理、不知廉恥咁講粗口係正確
邊個膠,心照啦

特首殺咗人唔認,係咪代表你就可以殺人?攞黎講既
做得公關,改字有乜出奇啫,無限放大嗰啲人咪仲膠(嗱,唔好話民建聯同民主黨班人無限放大,佢地晨早就踼佢地走,無問題)
無聊

走去講乜野定義,學某人講:用粗鄙既字講粗鄙既意思,同用文雅既字講粗鄙既意思,有乜野分別?
多餘

特首殺左人唔認,咁佢真係殺左人,佢係咪就無事?香港好似無法律講特首有優待,可以逃離法網。成日都話「法律面前,人人平等」,咁點解特首殺左人都可以唔認,但係市民就連人都唔可以殺?

你還是省點吧。

這是有意和無意的分別。

社民連是有意地、有規劃地、有意圖地說粗口,

是為了針對之前特首的無心之失。

和特首所說的意義上有很大分別。

最重要的是,

開炮罵特首「爆粗」的是社民連,

既然罵了,那自已也不應該做吧?

為什麼他們還要違反議事規則在立法會罵髒話?

這豈不是自打嘴巴?

你都係瞓把啦柒頭!

社民連既宗旨就係「沒有抗爭,哪有改變」,反對過去泛民一直理性既方式爭取民主,而係改用公民抗命既激進方式爭取。

點解社民連要爆粗先?呢個問題好易答,但係為左了解你絕對清楚呢件事情既經過,你答左我我先再同你講。

對唔住我唔想訓喎,呢位非常十卜社民連既人。

唔通作為一個公眾人物係一個莊重既地方爆粗就叫「爭取民主」?

掛名要激進爭取民主就有權爆粗?

成日話阿嬌作為一個公眾人物,艷照門事件單野教壞細路,

咁社民連作為一群公眾人物,爆粗事件同樣教壞細路啦!

民主?計我話一日有社民連係香港吠就一日都無民主。比佢做左特首,我不如移民算啦。

仲有,我理唔理解呢件事既經過你無需要知道。
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章大大師兄 » 2009-04-05, 17:01

算鳩數,你已經比土共利用各大傳媒荼毒左,講多都無謂。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Puff » 2009-04-05, 17:20

大大師兄 寫:算鳩數,你已經比土共利用各大傳媒荼毒左,講多都無謂。

哇?

你冇 POINT 同人拗炸化?

自已唔掂就話人土共?

計我話你係東突啦咁

:ugeek: :ugeek: :ugeek: :ugeek: :ugeek: :ugeek:
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

上一頁

回到 [C1b] 時事新聞

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客