轉載:嘻笑怒罵的風險

政經時事,社會大事,均在此。

版主: Andy, hang

轉載:嘻笑怒罵的風險

文章bananasims » 2009-04-02, 00:33

這個網誌總算踏入了第十個月頭,筆者一直以來都收到來自不同讀者的意見。其中有人覺得筆者寫作的風格頗為沉悶,凡事直話直說,欠缺幽默感,像報章社評多於網誌文章。筆者對於這樣的迴響並不會否認,也無意作出甚麼改變,畢竟諷刺文章絕非筆者的專長,加上坊間早已有不少同類風格的文章了,所以筆者還是做回自己,隨自己的心意撰文。不過,嘻笑怒罵的寫作風格並不是每個人都懂得欣賞。有「香港才子」之稱的作家陶傑,便因為一篇曲線嘲諷的文章而引起了不小的風波。

陶傑在一本英文雜誌中撰文,表示作為「愛國者」的他,萬萬不能容忍菲律賓聲稱擁有南沙群島主權,又指香港有超過13萬名菲律賓家庭傭工,菲律賓作為「僕人國家」不能對「主人」還擊,所以警告自己的菲傭若想在來年加薪,便要向同胞說明南沙群島主權屬中國擁有。大部份香港人一看,都理解到這當然並非認真的說話,但被開玩笑的對象顯然就不是這樣想了,並激起了居港菲律賓人強烈不滿。菲律賓政府更將陶傑列為不受歡迎人物的入境黑名單,陶傑也只好強調無意針對菲律賓,並就有關文章致歉。

搞出這樣的風波,不少香港人很自然認為這是菲律賓人過份敏感。可是其實今次陶傑並不是第一次被指「無心冒犯」菲律賓了,有菲律賓人團體便指出陶傑去年已曾撰文批評他們,亦有報章指出陶傑於數日前才在本地雜誌專欄中開菲傭的玩笑。因此,正所謂「上得山多終遇虎」,陶傑今次出事並不令人感到意外。始終若果嘻笑怒罵稍有不慎,便很容易過了火位得罪他人,拿出言論自由的「擋箭牌」也未必能夠完全卸責。需要留意的是,筆者並非否定這類諷刺式文章的價值,只是想指出倘若選用這種風格時必定需要格外留神,反覆思量會否引起任何人誤解。現在連寫作經驗豐富的陶傑也闖了禍,更何況是各位寫作經驗不很多的普通人?無論如何,筆者一直採用平實的文筆,不作指桑罵槐的曲線嘲諷,至少便不會無端端得罪了別人而不自知,少了很多麻煩呢。

http://pingsum.blogspot.com/2009/04/blog-post.html

非常之同意佢講既野,乜都言論自由言乜鬼論自由,每個人都有容忍既限度,幽默唔代表你可以講到咁。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 轉載:嘻笑怒罵的風險

文章大大師兄 » 2009-04-02, 04:30

呢個世界有曲線同直線兩樣野,用直線理解曲線,同埋曲線理解直線,都同樣會導致一個非常嚴重既問題。陶傑篇曲線文章,必須以曲線既角度去理解,呢個就係困難所在。曲線唔同直線,係好難學識既一種技巧,要學識睇曲線文章更難。陶傑篇文我遲 d 再講,不過要諗吓菲律賓政府,咁樣做實在極度硬膠。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章a252 » 2009-04-02, 08:03

陶傑 has gone too far for a joke and it turns into a racist comment.
A159-C159-D636-B457-C457-D760-C252-A252
A201-C201-D751-B401-C401-D746-C248-A248
頭像
a252
火星會員

文章bananasims » 2009-04-02, 09:30

大大師兄 寫:呢個世界有曲線同直線兩樣野,用直線理解曲線,同埋曲線理解直線,都同樣會導致一個非常嚴重既問題。陶傑篇曲線文章,必須以曲線既角度去理解,呢個就係困難所在。曲線唔同直線,係好難學識既一種技巧,要學識睇曲線文章更難。陶傑篇文我遲 d 再講,不過要諗吓菲律賓政府,咁樣做實在極度硬膠。

好似 a252 所講,已經變咗唔係一個笑話,變咗一種種族歧視
每個人都有容忍既限度,曲線同識嗰啲人講就夠,唔係同全世界講
你試下同恐怖份子曲線,我就唔會同你一齊顛
我唔覺得菲律賓政府咁做有乜野問題,每個政府當然要維護自己國家既利益,你話我點解我唔可以禁你入境?
我夠膽講,你話入境英國美國嗰陣話英國美國差,一定唔比你入境
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2009-04-02, 12:30

用類似的角度去想:
某網民撰文寫釣魚台列嶼主權問題,跟著又用「曲線」手法來批判日本次文化、御宅族文化,以及一些親日本的動漫電玩迷,
你們估下日本當局及這些香港御宅族,會否出來抗議?
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章大大師兄 » 2009-04-03, 04:47

bananasims 寫:
大大師兄 寫:呢個世界有曲線同直線兩樣野,用直線理解曲線,同埋曲線理解直線,都同樣會導致一個非常嚴重既問題。陶傑篇曲線文章,必須以曲線既角度去理解,呢個就係困難所在。曲線唔同直線,係好難學識既一種技巧,要學識睇曲線文章更難。陶傑篇文我遲 d 再講,不過要諗吓菲律賓政府,咁樣做實在極度硬膠。

好似 a252 所講,已經變咗唔係一個笑話,變咗一種種族歧視
每個人都有容忍既限度,曲線同識嗰啲人講就夠,唔係同全世界講
你試下同恐怖份子曲線,我就唔會同你一齊顛
我唔覺得菲律賓政府咁做有乜野問題,每個政府當然要維護自己國家既利益,你話我點解我唔可以禁你入境?
我夠膽講,你話入境英國美國嗰陣話英國美國差,一定唔比你入境

呢個我同意
圖檔
大大師兄
地球會員

文章kirisame » 2009-04-03, 13:05

UCR683 寫:用類似的角度去想:
某網民撰文寫釣魚台列嶼主權問題,跟著又用「曲線」手法來批判日本次文化、御宅族文化,以及一些親日本的動漫電玩迷,

自己唔喜歡日本次文化唔代表可以任意攻擊日本次文化/喜好者

而且,主權,歷史問題同次文化應該分清楚,除非有關產物的確有亂改歷史的內容
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章大大師兄 » 2009-04-04, 07:02

kirisame 寫:

而且,主權,歷史問題同次文化應該分清楚,除非有關產物的確有亂改歷史的內容

你估陶傑真係唔識分咩,佢十成十特登咁樣做,尤其曲線既時候,為左特顯出土共既硬膠,就利用土共既邏輯去進行佢既思路。
直線睇就似種俗歧視,當我地用番曲線既角度去睇既時候,其實要投訴既唔係菲傭,係中國人。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-04-04, 12:49

嗱,你唔可以 expect 人人都睇到明你嗡乜野
呢個世界係好現實,理得你個動機係乜,總之你字面上係鬧緊佢就鬧緊佢
你試下你第時做野咁樣直線話老闆,曲線話同事丫,睇下你老闆會點做
仲喺度沉迷喺曲線唔曲線,捉字塞,無聊兼多餘

做野係要有好多避忌,你咁打破避忌喺度亂咁嗡,比人 ban 就梗係理所當然啦
仲可以話人地錯嗰下先莫名其妙

真正聰明既人係唔會懶清高、懶高深走去挺而走險
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2009-04-04, 14:01

大大師兄 寫:
kirisame 寫:

你估陶傑真係唔識分咩,佢十成十特登咁樣做,尤其曲線既時候,為左特顯出土共既硬膠,就利用土共既邏輯去進行佢既思路。
直線睇就似種俗歧視,當我地用番曲線既角度去睇既時候,其實要投訴既唔係菲傭,係中國人。

你覺得個個都咁無聊,用曲線角度睇曲線?
陶傑幾歲啊?唔通咩野可以用曲線角度去講,咩野要用番直線角度去講,咁都唔識分?
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章星宿 » 2009-04-04, 15:44

嘩眾取寵的風險
星宿

回到 [C1b] 時事新聞

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客