社民連發起 反加煙稅遊行

政經時事,社會大事,均在此。

版主: Andy, hang

文章hamu278 » 2009-03-06, 18:07

(明報)3月6日 星期五 05:05

【明報專訊】政預算案宣布大幅增加煙稅五成,社民連將於本月22日發起「反加煙稅大遊行 」以示不滿,認為大加煙稅50%無助減少煙民人數,而與此同時,政府卻大幅減免紅酒稅。社民連指吸煙與飲酒同樣有害身心,但政府選擇性獨加煙稅是「厚酒薄煙」,歧視煙民吸煙權利,更令基層市民百上加斤。

社民連指出,根據政府統計處的數字,1990年全港煙民只有69萬,雖然90年代期間煙稅加幅超過1倍,但到了98年時煙民人數卻升至80萬,「由此可見,大幅調高煙稅並不能減少煙民人數」。但本報翻查統計處有關數字,發現近年煙民數字不斷回落,去年更創新低。至於政府對上一次增加煙稅是於2001年,煙民數字於02年曾經上升至歷史高位近82萬,但由05年起不斷回落至去年的67萬。

社民連認為,政府部分高官嗜紅酒,大幅減紅酒稅是「厚酒薄煙」,置醉酒駕駛禍害於不顧,「縱使醉酒駕駛致命意外頻生,政府仍無意加酒稅,保障市民生命……吸煙與飲酒同樣有害身心」。社民連3名立法會議員中,「長毛」梁國雄是煙民。

(http://hk.news.yahoo.com/article/090305/4/b0fv.html)

明知吸煙有禍害都仲要遊行,見到呢班人一定要掟佢地雞蛋 :evil: :evil: 臭到死 :evil: :evil:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

Re: 社民連發起 反加煙稅遊行

文章bananasims » 2009-03-06, 18:53

除咗「膠」呢隻字無其他字可以形容
飲酒唔係個個都醉酒影響到人,不過煙就一定影響到人。

成日話咩因為高官鐘意紅酒所以高官唔加酒稅,繼我話,梁國雄係煙民,唔想晒咁多錢所以咪喺度搞三搞四,擺啲基層上枱爭取政治利益囉,賤格。自己懶清高,有口話人無口話自己,無資格坐喺道德高地話人,同民建聯一樣咁乞人憎。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2009-03-06, 19:18

細個果時,有條友食煙果時隻手垂低左,我行過,隻手比支煙 "辣" 親 :cry: :cry:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2009-03-06, 20:32

講到尾,食煙乞人憎
喺巴士站等車仲要喺度食煙,賤格
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-03-07, 12:08

我支持加煙稅,但係唔支持以「保障煙民健康」咁硬膠既理由加煙稅。

依?掟蛋呀?報定警先。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章kirisame » 2009-03-13, 13:11

係咁架啦

明知食煙貴由傷身都係咁食,抵比政府抽重水啦!
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章大大師兄 » 2009-03-14, 20:26

kirisame 寫:係咁架啦

明知飲酒貴又傷身都係咁飲,抵比泛民抽重水啦! ;)
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hamu278 » 2009-03-15, 15:16

大大師兄 寫:
kirisame 寫:係咁架啦

明知飲酒貴又傷身都係咁飲,抵比泛民抽重水啦! ;)

紅酒每日飲少少,對身體好架 ;)
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

回到 [C1b] 時事新聞

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 40 位訪客