澳門封殺 港府無能立會群起聲討 促曾蔭權介入

政經時事,社會大事,均在此。

版主: Andy, hang

澳門封殺 港府無能立會群起聲討 促曾蔭權介入

文章a252 » 2009-03-05, 11:03

【蘋果日報報訊 】 澳 門 政 府 瘋 狂 封 殺 港 人 入 境 行 動 , 觸 發 香 港 市 民 強 烈 不 滿 , 立 法 會 昨 日 一 致 聲討 澳 門 的 做 法 , 連 一 直 為 澳 門 政 府 護 短 的 民 建 聯 也 在 民 憤 下 「 轉圖檔 」 , 要 求 保 安 局 局 長 李 少 光 親 自 赴 澳 門 交 涉 。 泛 民 主 派 立 法 會 議 員 則 直 斥 港 府 懦 弱無 能 , 認 為 特 首 曾 蔭 權 應 介 入 事 件 , 甚 至 採 取 強 硬 報 復 行 動 , 禁 止 澳 門 官 員 來 港 。記 者 : 莫 劍 弦 、 許 偉 賢 、 林 俊 謙

面對 輿 論 及 立 法 會 議 員 施 壓 , 李 少 光 態 度 仍 然 軟 弱 , 除 了 重 申 港 府 不 會 干 預 其 他 司 法管 轄 區 的 入 境 決 定 , 又 強 調 港 府 已 向 澳 門 表 明 對 事 件 的 關 注 , 現 時 問 題 非 他 的 層 次可 以 解 決 。 至 於 是 否 採 取 報 復 行 動 , 李 少 光 未 有 正 面 回 應 , 「 要 睇 係 咪 對 事 件 有 幫助 」 。
澳 門 政 府 自 進 行 23 條 立 法 開 始 , 即 針 對 香 港 泛 民 人 士 進 行 入 境 封 殺 , 近 日 更 禁 止 香 港 大 學 法 律 學 院 院 長 陳 文 敏 和 社 會 工 作 及 社 會 行 政 學 系 副 授 羅 致 光 入 境 , 結 果 觸 發 港 人 強 烈 反 彈 。 澳 門 特 首 何 厚 鏵 昨 日 在 北 京 出 席 兩 會 時 回應 事 件 , 強 調 與 澳 門 23 條 立 法 無 關 , 又 說 對 事 情 不 大 清 楚 , 執 法 機 關 作 出 決 定 ,也 未 必 事 事 向 他 圖檔報 。 澳 門 治 安 警 察 廳 回 應 香 港 傳 媒 查 詢 時 , 堅 持 收 到 情 報 , 稱 陳 文 敏 會 從 事 不 符 旅 客 身 份 的 事 情 , 所 以 禁 止 他 入 境 。

民 建 聯 見 風 即 轉圖檔

面對 輿 論 不 滿 升 級 , 過 去 一 直 迴 避 批 評 澳 門 政 府 的 保 皇 派 , 也 不 得 不 炮 轟 澳 門 自 保 。曾 經 反 對 泛 民 在 立 法 會 就 事 件 進 行 休 會 辯 論 的 民 建 聯 , 昨 日 急 急 轉圖檔 批 評 澳 門 , 黨 副 主 席 劉 江 華 指 事 態 嚴 重 , 澳 門 的 做 法 令 人 詫 異 , 更 指 李 少 光 須 親 身 赴 澳 門 了 解 事 件 , 態 度 明 顯 由 軟 轉 硬 。
前 任 保 安 局 局 長 葉 劉 淑 儀 批 評 , 澳 門 拒 絕 港 人 入 境 範 圍 越 來 越 廣 泛 , 「 唔 尋 常 亦 冇 必 要 」 , 認 為 此 舉 給 市 民 極 負 面 印 象 , 「 通 過圖檔 23 條 , 就 更 加 唔 應 該 畀 人 感 覺 你 收 緊 入 境 自 由 。 」 她 認 為 當 局 必 須 與 澳 門 交 涉 。
立法 會 昨 日 進 行 休 會 辯 論 時 , 發 言 議 員 更 是 一 致 炮 轟 澳 門 政 府 及 李 少 光 。 民 主 黨 張 文光 形 容 事 件 喪 權 辱 港 , 「 唔 知 邊 個 係 真 兄 弟 ? 」 諷 刺 政 務 司 司 長 唐 英 年 早 前 以 「 兄弟 」 形 容 港 澳 關 係 。

湯 家 驊 籲 杯 葛 澳 門

民主 黨 主 席 何 俊 仁 狠 批 港 官 失 職 及 無 能 , 大 罵 澳 門 「 仲 封 閉 過 內 地 」 , 並 認 為 若 澳 門政 府 沒 有 向 港 府 作 出 正 面 回 應 , 特 區 應 該 禁 止 澳 門 官 員 入 境 以 示 不 滿 。
公 民黨 湯 家 驊 認 為 港 人 應 自 發 性 不 到 澳 門 旅 遊 , 以 示 不 滿 。 葉 劉 淑 儀 則 指 事 件 無 稽 及 荒謬 , 指 李 少 光 若 未 能 處 理 , 應 交 由 上 司 曾 蔭 權 跟 進 。 自 由 黨 副 主 席 方 剛 也 批 評 , 封殺 的 行 動 越 趨 過 份 , 希 望 政 府 正 視 。 社 民 連 梁 國 雄 則 直 斥 「 何 厚 鏵 直 逼 黑 社 會 , 一樣 咁 唔 講 道 理 。 」
中 文 大 學 政 治 與 行 政 學 系 高 級 導 師 蔡 子 強 指 出 , 市 民 希 望在 外 地 遇 上 問 題 時 , 港 府 可 以 捍 衞 他 們 的 權 利 , 可 是 港 府 今 次 顯 得 軟 弱 無 力 , 完 全不 能 代 港 人 出 頭 , 除 了 進 一 步 打 擊 管 治 威 信 , 更 令 港 人 不 會 再 相 信 中 央 、 特 區 政 府大 談 所 謂 港 澳 合 作 , 只 會 視 之 為 笑 話 。

特 稿 : 澳 門 政 府 口 徑 不 一 致

澳 門 政 府 「 有 殺 錯 、冇 放 過 」 地 封 殺 香 港 泛 民 議 員 、 記 者 、 學 者 入 境 , 令 不 少 政 界 人 士 大 惑 不 解 , 特 別是 澳 門 政 府 高 層 與 執 法 機 關 回 應 事 件 時 , 取 態 完 全 不 同 , 令 不 少 香 港 立 法 會 議 員 猜測 , 封 殺 行 動 除 了 與 中 央 欲 阻 止 泛 民 到 澳 門 外 , 澳 門 政 府 內 部 可 能 也 發 生 了 一 些 溝通 或 政 治 問 題 。
澳 門 特 首 何 厚 鏵 昨 回 應 事 件 時 , 自 稱 對 封 殺 事 件 不 太 清 楚 ,又 強 調 與 澳 門 23 條 立 法 無 關 。 然 而 , 澳 門 司 警 接 受 傳 媒 查 詢 時 , 卻 直 指 遭 禁 止 入境 的 香 港 大 學 法 律 學 院 院 長 陳 文 敏 , 因 從 事 與 旅 客 身 份 不 符 的 事 情 , 所 以 禁 止 他 入境 。 有 香 港 泛 民 議 員 認 為 , 何 厚 鏵 的 回 應 明 顯 想 為 事 件 降 溫 , 不 想 將 事 件 擴 大 , 不想 拉 到 23 條 、 收 緊 入 境 自 由 之 上 ; 但 澳 門 司 警 回 覆 令 人 聯 想 到 澳 門 要 加 強 管 制 異見 者 入 境 , 明 顯 與 澳 門 特 首 立 場 不 同 。

或 有 其 他 政 治 問 題

有港 府 中 人 也 奇 怪 , 既 然 執 法 部 門 對 事 件 已 有 立 場 , 何 厚 鏵 作 為 澳 門 特 首 , 竟 說 對 事情 不 大 清 楚 , 令 人 難 以 置 信 。 他 估 計 可 能 澳 門 政 府 內 部 出 了 一 些 溝 通 、 甚 至 其 他 政治 問 題 。
有 來 自 澳 門 的 消 息 人 士 透 露 , 陳 文 敏 被 拒 入 境 當 天 , 澳 門 保 安 局 局長 張 國 華 及 治 安 警 察 廳 多 名 高 層 外 訪 , 不 排 除 有 下 屬 捉 錯 用 神 , 按 本 子 辦 事 , 根 據電 腦 「 名 單 」 拒 絕 陳 文 敏 入 境 。

My comment:
Seems like Macao will set up the PR China system very soon as ban people from entry Macao
A159-C159-D636-B457-C457-D760-C252-A252
A201-C201-D751-B401-C401-D746-C248-A248
頭像
a252
火星會員

Re: 澳門封殺 港府無能立會群起聲討 促曾蔭權介入

文章bananasims » 2009-03-05, 13:37

我完全唔覺得禁止入境有何問題,美國、加拿大、英國經常性禁止人地入境,保衛國家安全。人地禁止入境又唔見你去鬧下。
況且 CyberCTM 投票多達 85% 既澳門人反對呢啲香港人(搞鬼議員)入境同埋香港人(包括梁國雄)干涉澳門政治,即係有民意支持,你要尊重返人。

P.S. 唔知你知唔知澳門好多人覺得澳門政府今次做得好呢?佢地話澳門政府終於可以對你呢啲自大以及不知所謂既香港人下馬威。依我所見,澳門人不知幾想香港人唔好再黎澳門。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2009-03-05, 16:50

bananasims 寫:我完全唔覺得禁止入境有何問題,美國、加拿大、英國經常性禁止人地入境,保衛國家安全。人地禁止入境又唔見你去鬧下。
況且 CyberCTM 投票多達 85% 既澳門人反對呢啲香港人(搞鬼議員)入境同埋香港人(包括梁國雄)干涉澳門政治,即係有民意支持,你要尊重返人。

P.S. 唔知你知唔知澳門好多人覺得澳門政府今次做得好呢?佢地話澳門政府終於可以對你呢啲自大以及不知所謂既香港人下馬威。依我所見,澳門人不知幾想香港人唔好再黎澳門。

憎香港人,就咪鬼用港幣啦 8-) 8-)
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章Andy » 2009-03-05, 17:35

我覺得澳門開始大陸化了..
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2009-03-05, 17:43

hamu278 寫:
bananasims 寫:我完全唔覺得禁止入境有何問題,美國、加拿大、英國經常性禁止人地入境,保衛國家安全。人地禁止入境又唔見你去鬧下。

好似大陸咁樣,唔鐘意美國咪又係迫住買美國債券。美其名一齊對抗金融海嘯,實際唔想得罪美國。
澳門無金融體系,要靠香港既貨幣囉。

andy 寫:我覺得澳門開始大陸化了..

唔係大陸化,係國際化 8-)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2009-03-05, 17:58

bananasims 寫:
hamu278 寫:

好似大陸咁樣,唔鐘意美國咪又係迫住買美國債券。美其名一齊對抗金融海嘯,實際唔想得罪美國。
澳門無金融體系,要靠香港既貨幣囉。

andy 寫:我覺得澳門開始大陸化了..

唔係大陸化,係國際化 8-)

我講緊23條
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2009-03-05, 18:23

你幾時有講 23 條?

23 條根本就係美國、加拿大等等先進國家既「國家安全法案」,關乜野大陸化事?呢個 23 條係保障國家安全,全世界都有,完全唔係大陸化。
我覺得第一個版本既 23 條真係唔掂,好似警司唔洗法院批准入屋,不過去到最後尾嗰個版本我真係唔覺得有乜嘢問題。
bananasims
太陽會員

文章kirisame » 2009-03-06, 13:07

係咁架啦
d民主派係由反唔係由反...........
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章UCR683 » 2009-03-06, 18:24

澳門政府,何時變了EVBKH般Ban人呢?
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章Andy » 2009-03-06, 19:26

UCR683 寫:澳門政府,何時變了EVBKH般Ban人呢?

我一直都想表達呢樣嘢 :D
圖檔
Andy
金星會員

文章人仔 » 2009-03-06, 19:56

就算曾蔭權介入又點?
香港大晒?你係香港人就一定要比你入泥澳門?

如果長毛正正常常
澳門又點會唔比佢入?

唔好用「EVBKH」同澳門比
兩樣野根本唔一樣

就算當佢一樣
「EVBKH」ban ge係佢ge「居民」
澳門唔比入境ge係 「人地ge居民」
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-03-06, 20:35

人仔 寫:就算曾蔭權介入又點?
香港大晒?你係香港人就一定要比你入泥澳門?

如果長毛正正常常
澳門又點會唔比佢入?

唔好用「EVBKH」同澳門比
兩樣野根本唔一樣

就算當佢一樣
「EVBKH」ban ge係佢ge「居民」
澳門唔比入境ge係 「人地ge居民」

講到我想講既野 :D
bananasims
太陽會員

文章Puff » 2009-03-06, 21:56

澳門政府不等於香港政府 :oops:

香港唔 bam 你唔代表澳門唔 bam 得你

兩個特區政冶地位係 equal :oops:

所以班垃圾會飯糰真係好能煩

乜都鬧一餐

爭取曝光率嘛
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-06, 22:50

Puff 寫:澳門政府不等於香港政府 :oops:

香港唔 bam 你唔代表澳門唔 bam 得你

兩個特區政冶地位係 equal :oops:

所以班垃圾會飯糰真係好能煩

乜都鬧一餐

爭取曝光率嘛

兩邊既特衰正苦…… :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-07, 12:11

仿傚當年係秦國番唔到離既女士,以極度曲既語氣大叫:
「太遲啦!人地澳門正苦早幾個月前已經淨係比土共入境呀,你知唔知呀?... 我會決定移民澳門,唔再同你班民主膠人嘈架啦!」
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-03-07, 14:11

我睇好多澳門討論區睇到香港泛民既所謂民主搞到政府效率極低都唔想要 :oops:
bananasims
太陽會員

文章bananasims » 2009-03-15, 15:29

bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-03-15, 18:19

bananasims 寫:http://forum.cyberctm.com/forum/viewthread.php?tid=306833
25 個人支持禁止梁國雄入境,16 個人反對禁止梁國雄入境。

http://forum.cyberctm.com/forum/viewthr ... tid=306287
http://forum.cyberctm.com/forum/viewthr ... tid=304498

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?tit ... iant=zh-hk
另外,一份在9月25日公布的,由建設澳門聯盟與香港大學民意研究計劃合作,就澳門市民對基本法二十三條立法的意見展開民意調查的結果顯示,澳門市民對二十三條的認識顯著不足﹐只有百分之9.1%的市民對二十三條有認識。[11]

澳門街坊會聯合總會在宣佈啟動立法工作當日進行民意測驗,並於10月24日公布,在875份有效問卷中,近五成表示不知道或不了解立法,但有65%支持立法。[22]

唔排除分分鐘只有少過 1% 既澳門市民知道泛民同長毛係乜野。 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-03-15, 20:15

大大師兄 寫:
bananasims 寫:http://forum.cyberctm.com/forum/viewthread.php?tid=306833
25 個人支持禁止梁國雄入境,16 個人反對禁止梁國雄入境。

http://forum.cyberctm.com/forum/viewthr ... tid=306287
http://forum.cyberctm.com/forum/viewthr ... tid=304498

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?tit ... iant=zh-hk
另外,一份在9月25日公布的,由建設澳門聯盟與香港大學民意研究計劃合作,就澳門市民對基本法二十三條立法的意見展開民意調查的結果顯示,澳門市民對二十三條的認識顯著不足﹐只有百分之9.1%的市民對二十三條有認識。[11]

澳門街坊會聯合總會在宣佈啟動立法工作當日進行民意測驗,並於10月24日公布,在875份有效問卷中,近五成表示不知道或不了解立法,但有65%支持立法。[22]

唔排除分分鐘只有少過 1% 既澳門市民知道泛民同長毛係乜野。 :oops:

我又唔見得有咁多香港人明白 23 條真正既原因,亦唔見得 2003 年 7 月 1 日大遊行中五十萬人全部人都係反廿三。好多人都係反對董建華政權、經濟政策錯誤同埋官商勾結,而唔係完全關 23 條事。
仲有,唔好當晒香港人民智超高,而澳門人民智超低。澳門人唔認知 23 條係無問題,因為佢地可能有其他野先於追求政治權利。你唔可以夾硬將香港人既價值觀塞去澳門人到,然之後話澳門人有問題。
另外,香港大把人都唔知外國所謂既「自由」、「民主」、「人權」係乜,完全未見識過就話香港既「自由」同「人權」落後於他人。我都住過外國,亦都生活過唔少時間,都明白香港係非常之自由同有人權,只係民主稍後於人。
就算香港人民智幾高定幾低,呢啲都係叫民意。以同樣道理,唔少澳門人係反對長毛入境亦都係民意,而香港人亦都要尊重澳門人既民意,唔可以話人地民意係錯誤。
仲有,澳門人見到香港政府因為有班泛民搞到咁低效率,都唔想有個咁既政府。之前泰國包機單野,好多澳門人都覺得威晒,因為唔少澳門人一直以黎都好唔鐘意香港人,黎到澳門喺度懶大爺巴之閉。
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-03-16, 02:52

bananasims 寫:
大大師兄 寫:

我又唔見得有咁多香港人明白 23 條真正既原因,亦唔見得 2003 年 7 月 1 日大遊行中五十萬人全部人都係反廿三。好多人都係反對董建華政權、經濟政策錯誤同埋官商勾結,而唔係完全關 23 條事。
仲有,唔好當晒香港人民智超高,而澳門人民智超低。澳門人唔認知 23 條係無問題,因為佢地可能有其他野先於追求政治權利。你唔可以夾硬將香港人既價值觀塞去澳門人到,然之後話澳門人有問題。
另外,香港大把人都唔知外國所謂既「自由」、「民主」、「人權」係乜,完全未見識過就話香港既「自由」同「人權」落後於他人。我都住過外國,亦都生活過唔少時間,都明白香港係非常之自由同有人權,只係民主稍後於人。
就算香港人民智幾高定幾低,呢啲都係叫民意。以同樣道理,唔少澳門人係反對長毛入境亦都係民意,而香港人亦都要尊重澳門人既民意,唔可以話人地民意係錯誤。
仲有,澳門人見到香港政府因為有班泛民搞到咁低效率,都唔想有個咁既政府。之前泰國包機單野,好多澳門人都覺得威晒,因為唔少澳門人一直以黎都好唔鐘意香港人,黎到澳門喺度懶大爺巴之閉。

依家腦力唔夠,遲少少再覆你。
圖檔
大大師兄
地球會員

下一頁

回到 [C1b] 時事新聞

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客