北 上 蒲 吧 講 英 文 遭 毒 打 港 男 被 擄 上 車   奪 iPhone 後 棄 郊 野

政經時事,社會大事,均在此。

版主: Andy, hang

北 上 蒲 吧 講 英 文 遭 毒 打 港 男 被 擄 上 車   奪 iPhone 後 棄 郊 野

文章a252 » 2008-11-04, 10:21

北 上 蒲 吧 講 英 文 遭 毒 打
港 男 被 擄 上 車   奪 iPhone 後 棄 郊 野

【 本 報 訊 】 「 你 是 中 國 人 懂 普 通 話 , 為 甚 麼 要 說 英 語 ! 」 一 名 聲 稱 在 美 國 接 受 育 及 生 活 洋 化 本 港 男 子 , 前 日 凌 晨 與 內 地 友 人 到 深 圳 一 間 酒 吧 , 以 英 語 要 求 職 員 接待 時 , 惹 起 職 員 不 滿 雙 方 爭 執 。 事 主 聲 稱 遭 人 圍 毆 毒 打 兼 擄 上 車 , 更 被 搶 走 值 7,000 元 iPhone 手 機 , 最 後 被 遺 棄 在 郊 野 地 區 。 事 主 負 傷 到 派 出 所 報 案 , 疑 不 滿公 安 人 員 態 度 , 一 度 被 扣 留 ; 事 主 返 港 稍 作 休 息 後 , 昨 凌 晨 到 警 署 報 案 獲 送 院 。
記 者 : 杜 建 彬

姓石 ( 34 歲 ) 事 主 表 示 , 他 在 美 國 讀 書 及 工 作 約 10 年 , 6 年 前 回 港 現 職 電 子 貿 易 銷售 經 理 , 住 天 水 圍 嘉 湖 山 莊 。 他 自 稱 生 活 洋 化 習 慣 說 英 語 , 為 蘭 桂 坊 酒 吧 常 客 ; 由於 經 常 到 深 圳 洽 談 生 意 , 略 懂 普 通 話 , 不 時 到 娛 樂 場 所 耍 樂 。

被 拒 入 內 與 職 員 糾 纏

zoom

在 深 圳 蘇 豪 酒 吧 ( 圖 ) 消 遣 因 為 說 英 語 遭 圍 毆 毒 打 的 男 事 主 , 眼 及 臉 部 紅 腫 一 片 。
杜 建 彬 攝

上周 六 晚 , 石 偕 同 兩 名 友 人 往 深 圳 消 遣 , 在 羅 湖 一 間 酒 吧 飲 酒 認 識 一 男 兩 女 內 地 人 。至 周 日 凌 晨 2 時 , 兩 名 友 人 先 行 離 去 , 石 與 新 相 識 三 內 地 男 女 , 轉 到 嘉 賓 路 有 名 的蘇 豪 酒 吧 「 SOHO BAR 」 繼 續 消 遣 。
「 酒 吧 外 好 多 人 排 隊 等 入 場 , 我 用 英 文 同接 待 處 男 職 員 講 想 入 內 玩 。 我 習 慣 講 英 文 冇 特 別 意 思 , 點 知 佢 用 普 通 話 問 我 識 唔 識講 普 通 話 , 我 一 話 識 佢 就 鬧 我 : 『 你 是 中 國 人 懂 普 通 話 , 為 甚 麼 要 說 英 語 ! 』 」 事主 解 釋 曾 在 美 國 生 活 一 時 順 口 , 但 對 方 指 不 習 慣 聽 中 國 人 講 英 文 , 拒 絕 讓 他 們 入 內。 他 補 充 , 因 為 喝 了 酒 , 忘 記 用 英 文 說 了 那 句 話 。 事 主 續 表 示 , 他 不 滿 遭 拒 諸 門 外企 圖 衝 入 酒 吧 , 與 職 員 發 生 糾 纏 , 有 5 、 6 名 睇 場 大 漢 由 酒 吧 衝 出 向 他 拳 打 腳 踢 ,並 強 行 將 他 拉 上 一 輛 客 貨 車 離 開 現 場 , 三 名 男 女 友 人 急 急 離 開 免 惹 麻 煩 。 「 車 上 繼 續 俾 佢 打 , 心 諗 今 次 死 梗 ! 」 石 形 容 當 時 十 分 害 怕 , 客 貨 車 開 行 約 20 分 鐘 後 , 到 一 處 郊 野 地 方 停 下 。

報 案 又 起 爭 執 遭 扣 留

「 佢 推 我 落 車 後 扮 好 人 , 畀 煙 仔 我 食 又 話 佢 都 係 打 工 , 同 我 冇 私 人 恩 怨 , 歡 迎 我 下 次 再 。 」 滿 身 傷 痕 事 主 要 求 返 回 香 港 , 對 方 隨 即 答 應 送 他 到 皇 崗 。 「 去 緊 皇 崗 , 我 出 部 值 7,000 蚊 iPhone 手 機 想 打 電 話 搵 人 幫 手 ; 佢 以 為 我 想 報 警 搶 部 手 機 , 跟 住 推 我 落 車 走 。 」 石 慶 幸 銀 包 及 證 件 未 被 搶 走 , 即 時 乘 的 士 往 派 出 所 報 案 , 卻 令 他 再 次 感 到 氣 憤 。
石 指 出 , 派 出 所 公 安 對 其 報 案 存 疑 , 而 且 態 度 惡 劣 , 他 與 公 安 爭 執 期 間 : 「 俾 佢 鎖 羈 留 室 15 分 鐘 , 我 大 叫 要 到 醫 院 驗 傷 , 佢 先 放 我 。 」 石 續 稱 自 行 到 附 近 醫 院 要 求 驗 傷 , 但 無 醫 生 當 值 , 他 無 奈 折 返 派 出 所 再報 案 錄 口 供 , 其 後 返 港 回 寓 所 休 息 ; 至 昨 凌 晨 零 時 往 天 水 圍 警 署 報 案 , 被 送 院 檢 查身 體 無 大 礙 。

Original link: http://www1.appledaily.atnext.com/templ ... d=11802557

What a strong nation, as Mao said "Chinese has stood up", my command is stood up to treat people with violence. Another incident of thugs and goons.
A159-C159-D636-B457-C457-D760-C252-A252
A201-C201-D751-B401-C401-D746-C248-A248
頭像
a252
火星會員

Re: [蘋果日報] 北 上 蒲 吧 講 英 文 遭 毒 打 港 男 被 擄 上 車   奪 iPhone 後 棄 郊 野

文章bananasims » 2008-11-04, 13:45

美國英國咪又係咁,雙重標準。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: [蘋果日報] 北 上 蒲 吧 講 英 文 遭 毒 打 港 男 被 擄 上 車   奪 iPhone 後 棄 郊 野

文章Andy » 2008-11-04, 22:45

唔好以為得大陸有呢啲嘢
台灣可能仲多
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2008-11-04, 22:49

講真,上報已經好好彩
有啲可能直程上唔到報,因為佢地已經……美國好多呢啲咁既事
去過芝加哥先好評論大陸 :oops: 芝加哥一定恐怖過大陸一百萬倍,睇下芝加哥啲屋已經不寒而懍。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章lsp » 2009-01-04, 13:16

bananasims 寫:講真,上報已經好好彩
有啲可能直程上唔到報,因為佢地已經……美國好多呢啲咁既事
去過芝加哥先好評論大陸 :oops: 芝加哥一定恐怖過大陸一百萬倍,睇下芝加哥啲屋已經不寒而懍。

點解 ? :oops:
頭像
lsp
地球會員

Re: 北 上 蒲 吧 講 英 文 遭 毒 打 港 男 被 擄 上 車   奪 iPhone 後 棄 郊 野

文章bananasims » 2009-01-04, 13:22

芝加哥南面住宅區、唐人街下一條街啲屋週圍都係子彈孔。
芝加哥係全世界治安最差既城市,第二莫斯科,第三就紐約。講治安差,有排都未輪到大陸。
bananasims
太陽會員

Re: 北 上 蒲 吧 講 英 文 遭 毒 打 港 男 被 擄 上 車   奪 iPhone 後 棄 郊 野

文章人仔 » 2009-01-04, 14:08

唔怪之得奧運之前d外國人話中國好安全啦 :oops:
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-01-04, 14:12

崇外膠咪成日話大陸全世界最唔安全囉,又未感受過美國、加拿大、法國幾咁「安全」。
中央公園 Columbus Circle 個門口幾鬼恐怖都唔知,都唔算最恐怖啦,8th Avenue 夾 Cathedral Parkway 個入口啦 :oops: 極度恐怖
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2009-01-04, 14:35

bananasims 寫:崇外膠咪成日話大陸全世界最唔安全囉,又未感受過美國、加拿大、法國幾咁「安全」。
中央公園 Columbus Circle 個門口幾鬼恐怖都唔知,都唔算最恐怖啦,8th Avenue 夾 Cathedral Parkway 個入口啦 :oops: 極度恐怖

但係深圳而家治安都係好差..
有一次好鬼夜..
行過去文錦渡過關返香港嗰陣 , 差啲畀人打劫..

有時我喺深圳都見到啲電單車搶人手袋...

不過中山 , 廣州 , 珠海拱北呢啲治安就好好啦.
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2009-01-04, 14:49

andy 寫:
bananasims 寫:崇外膠咪成日話大陸全世界最唔安全囉,又未感受過美國、加拿大、法國幾咁「安全」。

有一次好鬼夜..

近香港、澳門既地方治安一向都比較差…警察又唔係特別多,又要多好多相對有錢既人,梗係黎呢度啦,唔通去新疆打劫啲窮到爆既人?
好多喺深圳打劫既人都係新疆人,維吾爾人可以帶刀仔出街(因為係佢地習俗),黎到深圳就打香港人主意囉。
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2009-01-04, 15:00

bananasims 寫:
andy 寫:

有一次好鬼夜..

近香港、澳門既地方治安一向都比較差…警察又唔係特別多,又要多好多相對有錢既人,梗係黎呢度啦,唔通去新疆打劫啲窮到爆既人?
好多喺深圳打劫既人都係新疆人,維吾爾人可以帶刀仔出街(因為係佢地習俗),黎到深圳就打香港人主意囉。

所以我上大陸盡可能唔經深圳.
一係經澳門上中山..
一係香港坐船上去..
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2009-01-04, 15:03

andy 寫:
andy 寫:

有一次好鬼夜..

一係經澳門上中山..
一係香港坐船上去..

我去過深圳,不過都係經過 :oops:
嗰次去個汕頭、番禺(去個唔知乜主題公園,好好玩)、潮洲嗰邊,坐成 N 個鐘巴士去,之後最後去羅湖坐九廣東鐵走。
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2009-01-04, 15:09

andy 寫:
andy 寫:

有一次好鬼夜..

一係經澳門上中山..
一係香港坐船上去..

我去過深圳,不過都係經過 :oops:
嗰次去個汕頭、番禺(去個唔知乜主題公園,好好玩)、潮洲嗰邊,坐成 N 個鐘巴士去,之後最後去羅湖坐九廣東鐵走。

喺深圳..
我覺得治安好啲嘅地方係得羅湖 同 華僑城(即係世界之窗嗰度) :oops: :oops:

大陸?我都係鍾意上中山多啲.. 上到去講廣東話都溝通到..
第一:我鄉下.
第二:冇深圳咁多外省人

講起中山 , 石岐乳鴿真係好正 :D :D
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2009-01-04, 15:11

羅湖治安好鬼,換人民幣同我整個假既計數機 :oops: 好彩我隨身帶計數機無比佢昆
世界之窗聽人話有好多迷你地標好得意,我都想去下玩。

番禺個主題樂園實好玩過美國洛杉磯個迪迪尼 :oops: 動物又得意 :oops: 好好玩
不過我好少去大陸,因為我要去大陸好煩,唔似你整個手指模就得…
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2009-01-04, 15:21

bananasims 寫:羅湖治安好鬼,換人民幣同我整個假既計數機 :oops: 好彩我隨身帶計數機無比佢昆

番禺個主題樂園實好玩過美國洛杉磯個迪迪尼 :oops: 動物又得意 :oops: 好好玩
不過我好少去大陸,因為我要去大陸好煩,唔似你整個手指模就得…

打錯字..
係比較好少少 :oops: :oops:
圖檔
Andy
金星會員

文章Andy » 2009-01-04, 15:24

bananasims 寫:羅湖治安好鬼,換人民幣同我整個假既計數機 :oops: 好彩我隨身帶計數機無比佢昆

世界之窗有一個真雪嘅滑雪場

裏面坐纜車好鬼正

啲地標整得好似
圖檔
Andy
金星會員

文章人仔 » 2009-01-04, 19:20

珠海算係咁ga la
又乾淨
邊似得你地哥邊個深圳
頭像
人仔
金星會員

回到 [C1b] 時事新聞

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客