海鮮店6條龍躉紅鮪隨水「逃走」@ 明報

政經時事,社會大事,均在此。

版主: Andy, hang

海鮮店6條龍躉紅鮪隨水「逃走」@ 明報

文章Andy » 2008-09-25, 21:15

【明報專訊】「好彩條鎮店之寶仲喺度!」油塘鯉魚門 三家村昨日凌晨因海水倒灌,大街小巷被海水湧入,一間海鮮店因店內裝有直通大海的去水渠,海水將兩個石屎渠蓋冲開,湧入店內,水深一度及腰,高過魚缸,6條龍躉及紅鮪隨海水「逃走」,沿去水渠回歸大自然。店東損失逾萬元大嘆無奈,幸「鎮店之寶」、重70公斤的大龍躉置於高位魚缸,未有「走失」。

店內去水渠直通大海

有多條大魚「逃亡」的陳明記海鮮店,位於鯉魚門海傍道西,東主陳桃透露,店舖經營40多年,由於臨近岸邊,店內鋪有一條直通大海的去水渠,渠上有兩個1呎半乘1呎的渠蓋,他平日居於閣樓。陳說每逢打風落雨都有海水湧入店內,令他提心吊膽。

魚缸剩一條「鎮店之寶」

昨日凌晨零時許,陳桃在閣樓執拾東西時,突然聽到有人高呼「水浸」,遂下樓了解,但見店內無水浸,只見樓梯位置約有3呎高的水漬,兩個去水渠蓋彈開,他立即查看放置海鮮的魚缸,發現其中一個原本放有5條龍躉及2條大紅鮪的魚缸,只剩下1條紅鮪。

陳桃估計,潮漲時海水冲開渠蓋湧入屋,水深一度高至3呎,而「失魚」魚缸只有呎餘高,以致海水湧入缸內,6條魚隨海水游出缸外,再沿水渠直往大海。他表示損失約值逾萬元海鮮,慨嘆道「今次都叫天災,無辦法啦!」猶幸其飼養20多年、約3呎長、70公斤重的「鎮店之寶」大龍躉,因養在高處魚缸,未被海水「帶」走。陳透露該條龍躉是20多年前漁民自越南 捕獲,當時約重1斤、長1呎多,他說,除非有人買來飼養,否則不會考 慮出售。

笑死,個店主真係慘,得返條唔值錢嘅紅鮪喺度
啲貴嘅龍躉逃走晒 :lol: :lol:
圖檔
Andy
金星會員

Re: 海鮮店6條龍躉紅鮪隨水「逃走」@ 明報

文章fergus » 2008-09-25, 21:35

得返條唔值錢嘅紅鮪喺度

唔值錢!?
但係鎮店之寶黎wo
邊會唔值錢呀
fergus

文章Andy » 2008-09-25, 21:36

fergus 寫:得返條唔值錢嘅紅鮪喺度

唔值錢!?
但係鎮店之寶黎wo
邊會唔值錢呀

佢條鎮店之寶唔會賣
條紅鮪唔係嗰條鎮店之寶
圖檔
Andy
金星會員

文章SkyBread » 2008-10-06, 15:09

紅鮪唔好食...
龍翨石班先好食...
SkyBread

文章Andy » 2008-10-06, 21:13

一分錢一分貨= ="
圖檔
Andy
金星會員

文章lsp » 2008-10-06, 22:19

SkyBread 寫:紅鮪唔好食...
龍翨石班先好食...

嘩, 好似「回覆不對主題內容」喎 :P
頭像
lsp
地球會員

回到 [C1b] 時事新聞

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 30 位訪客