唔識綁鞋帶 港孩堪憂

政經時事,社會大事,均在此。

版主: Andy, hang

Re: 唔識綁鞋帶 港孩堪憂

文章mtra237 » 2010-05-29, 20:38

我又黎利益申報. :D

.93年尾出世(我認為係90年代中期)
.家庭收入頗高, 但無請工人, 其他人亦唔會幫我剪碎d菜肉先食
.初小已識自行戴錶, 拉拉鏈, 自行沖涼, 換衫同唔用奶樽飲奶
.高小識剪指甲同食有骨食物, 但小六先識自己綁鞋帶 :oops:
.從來無iPod/手提電腦, 兩年前先由屋企人手上得部黑白Mon手提電話, 半年前先有部數碼相機
.有部遊戲機剩玩到俄羅斯方塊, 不過幾年前已玩唔到
.有好多舊cd game, 宜家唔少都係玩唔到
.唔睇《天線得得B》在內既所有兒童節目, 從唔攬任何公仔, 亦唔會玩遊戲中心所有game包括擲彩虹
.有金錢概念
A237 - C237 - D654 - B422 - C422 - D660 - C226 - A226
A243 - C243 - D743 - B440 - C440 - D768 - C124 - A124

強烈要求東涌線周六上午十時至晚上八時班次加密至八分鐘一班。

Youtube: http://www.youtube.com/user/GJ6426
Plurk: http://www.plurk.com/mtra237
頭像
mtra237
天王星會員

文章bteonnsg » 2010-05-29, 21:27

帥童`030 寫:利益申報咩黎?:
  • 94年
  • 家庭收入唔高 , 爹地唔識慳 , 牙媽超慳
  • 識帶錶,扣鈕,拉鏈,訓覺,綁鞋帶,剪指甲,食有骨食物,換衫,沖涼
  • 手機(08年尾),手提電腦(08年尾),iPod Touch(10年頭), Gameboycolour (啞左 幼稚園)
  • 玩公仔 (屋企) , 唔睇Teletubbies

一個TERM,通常係喺幫D被批評的人講野時用的

例子︰
某POST主題:80後好衰囉

REPLY:80後唔係衰的,佢地係...(下刪數萬字)

利益申報:本人非80後

呢句算係幫自己講嘅野攞番D認受性掛,唔好比人以為係賣花讚花香
bteonnsg
地球會員

文章V813 » 2010-05-29, 23:46

bteonnsg 寫:
  • 94年
  • 識帶錶,扣鈕,拉鏈,訓覺,綁鞋帶,剪指甲,食有骨食物,換衫,沖涼
  • 手機(08年尾),手提電腦(08年尾),iPod Touch(10年頭), Gameboycolour (啞左 幼稚園)

例子︰

呢句算係幫自己講嘅野攞番D認受性掛,唔好比人以為係賣花讚花香

唔係掉轉咩?
例如我出文話港鐵應該減價,然後就利益申報:我日日都搭港鐵

之前試過鬧某d官員/議員冇利益申報,應該係呢一類
V813
土星會員

文章bteonnsg » 2010-05-30, 11:55

V813 寫:
bteonnsg 寫:
  • 94年

例子︰

唔係掉轉咩?
例如我出文話港鐵應該減價,然後就利益申報:我日日都搭港鐵

之前試過鬧某d官員/議員冇利益申報,應該係呢一類

綏上用法就唔同左架啦 :P
bteonnsg
地球會員

文章V813 » 2010-05-30, 23:50

原來係咁 :oops:
V813
土星會員

上一頁