唔識綁鞋帶 港孩堪憂

政經時事,社會大事,均在此。

版主: Andy, hang

唔識綁鞋帶 港孩堪憂

文章Andy » 2010-05-23, 11:58

【東方日報專訊】繼電車「港男」、巴辣「港女」後,「港孩」也誕生了。「港孩」生於九十年代中後期,父母百般寵愛,只着重子女讀書成績,令他們缺乏自理能力,甚至患上「王子、公主病」。香港教育政策關注社主席張民炳恐「港孩」質素無力接捧,政府應從速制訂方法改善。

記者近日在九龍塘小學區,就六至七歲兒童的自理能力指標(即小一至小二學生應該懂得自己做的事),訪問近二十名小四至小六(九歲至十二歲)的學生,當中約一半懂得戴錶、扣鈕拉鏈及獨自睡覺,但逾八成受訪學生不懂綁鞋帶、剪指甲及自行食有骨食物。

家長縱容銀紙當畫紙

港孩自理能力不足,與家長對此不以為然有關。女兒就讀小學五年級的朱太說:「我完全唔覺得個女唔識綁鞋帶、唔識照顧自己係大問題,讀書叻咪得囉!」

生於中產家庭的「港孩」Sylvia(假名),年僅八歲已擁有手提電話、數碼相機、遊戲機及 iPod等。被問及為何讓女兒一身名牌時,Sylvia父親說:「我哋掛住做嘢,冇時間陪佢,可以嘅話都喺物質上盡量補償畀佢!」傭人表示Sylvia曾因鮑魚上有一小黑點而將之丟掉。而她也無金錢概念,曾到遊戲中心玩樂,一次過將五百元代幣玩擲彩虹遊戲,還曾用多張一百元紙幣寫字畫畫,玩完後便棄掉。

13歲自認BB唔識大

另一「港孩」Daniel(假名)十三歲仍整天嚷着自己是「BB」,閒時看幼兒節目《天線得得B》,無論他到哪裏,都一定「攬實」幾隻公仔。他現讀中一,仍不懂更換衣服,不懂自己洗澡,睡前仍要用奶瓶喝奶。 Daniel用餐時,傭人要用剪刀將菜肉剪碎方能進食。

教育心理學家彭智華認為家長太注重孩子學業,為了讓子女溫書,毋須他們做日常的自理工作。香港教育政策關注社主席張民炳憂慮,若「港孩」情況延續,沒有改善,成長後會對本港社會質素有負面影響,更會拖低香港的競爭力。浸會大學幼兒及基礎教育總監李南玉建議家長及學校可於日常生活做起,鼓勵子女學習自立。

Source:http://www2.news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/2/1/1/1524724/1.html

真係痴鬼線, 除咗講用智障之外 , 唔知點形容..

呢一班我肯定遲早會變恥笑對像..

"我哋掛住做嘢,冇時間陪佢,可以嘅話都喺物質上盡量補償畀佢!"
最唔要得就係呢啲父母.. 遲早只會成副身家畀啲仔女敗晒.. (我認我葡萄 :oops: )
圖檔
Andy
金星會員

Re: 唔識綁鞋帶 港孩堪憂

文章KeroChu » 2010-05-23, 12:58

圖檔

呢班人從細就縱慣
尤其係果D咁既中上階層出生既小朋友

佢父母好快就會知道縱得多既後果(承認葡萄 :oops:
話時話我都係90年代中期出世
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章Freeman » 2010-05-23, 14:15

睇完同ANDY感覺一樣....痴線
Freeman
地球會員

文章hkmtrhah » 2010-05-23, 14:20

不如整個時光機送返呢班蛋散去五、六十年代圖檔圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章V813 » 2010-05-23, 15:14

報紙炒作 :roll:
V813
土星會員

文章efilm » 2010-05-23, 17:54

sampling size 太細,唔能夠代表到整體高小學生
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2010-05-23, 17:58

講起又係,其實九龍塘得 7 間小學,仲話係小學區,小學區就得 3 間…(九龍塘站小學區就 2 間)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2010-05-23, 20:00

當中約一半懂得戴錶、扣鈕拉鏈及獨自睡覺,但逾八成受訪學生不懂綁鞋帶、剪指甲及自行食有骨食物。

可以接受。綁鞋帶、剪指甲都要求精密肌肉協調,始終一、二年級細路發育有限,係有難度的。另外要考慮食骨、指手甲等,家長會擔心有危險,唔比細路試,就唔怪得佢地。

Sylvia 跟 Daniel 兩個例子,我懷疑個細路本身有缺憾。(不過 Sylvia 個 case 有較多家長對話,顯示佢家長責任唔細。)呢類較誇張個案,需要溝通技巧高嘅人幫手,先可以搞得掂。搵呢類人係有啲難度,但係要搵實搵到;要對症下藥,最大阻力係家長,小朋友真係有啲冤枉。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章KeroChu » 2010-05-23, 20:36

家長係咁「補償」俾D細路哥
好容易令佢地以為搵錢容易/乜事有父母就得
將來仲得了

另一「港孩」Daniel(假名)十三歲仍整天嚷着自己是「BB」,閒時看幼兒節目《天線得得B》,無論他到哪裏,都一定「攬實」幾隻公仔。他現讀中一,仍不懂更換衣服,不懂自己洗澡,睡前仍要用奶瓶喝奶。 Daniel用餐時,傭人要用剪刀將菜肉剪碎方能進食。

我想知道佢臨訓之前飲既係咩奶
係唔係惠氏出果D嬰兒助長奶粉
定係牛奶

Anyway我真係接受唔到一個Form1仔仲咁幼稚
帶佢去睇下醫生穩陣D :oops: :oops:
頭像
KeroChu
地球會員

文章銘仔 » 2010-05-24, 12:01

又少一班競爭對手 :P
頭像
銘仔
金星會員

文章KeroChu » 2010-05-24, 14:58

呢班小朋友如果仲唔變,將來一定俾人排斥
頭像
KeroChu
地球會員

文章bteonnsg » 2010-05-25, 20:42

得果20條友,公信力仲低過禮義廉D弱智調查

利益申報:本人家庭收入遠低於果班人,唔係讀九龍塘,九十年代中期出生,識戴錶,扣鈕,拉鏈,獨自訓,綁鞋帶,剪指甲,自己食有骨食物,僅有手提電腦一部,手提電話一部(超舊),iPodTouch一部,NDSL一部(已爛),唔睇天線得得B,有金錢概念,唔會攬公仔(動漫果D唔計啦...),識自己換衫,識自己沖涼,唔會用奶瓶飲奶,唔會要工人用較剪剪碎啲菜肉先食(其實我係無工人)

點解利益申報果度好似仲長過FASCEBOOK啲TAG咁...
bteonnsg
地球會員

文章Lemon233 » 2010-05-25, 22:20

無眼睇......

我都利益申報下啦咁: 家庭收入唔係高, 唔係住香港, 90初出生, 戴錶, 扣鈕, 拉拉鏈, 自己瞓, 綁鞋帶, 自己食有骨食物都識, 僅有桌機一台, 平價手提電話一部, PSP一部(無玩好耐)(後面照抄樓上...

>>香港教育政策關注社主席張民炳恐「港孩」質素無力接捧,政府應從速制訂方法改善。
講開又講, 點解又要正苦做嘢?
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章大大師兄 » 2010-05-26, 03:07

Lemon233 寫:>>香港教育政策關注社主席張民炳恐「港孩」質素無力接捧,政府應從速制訂方法改善。

第一,淨係叫政府關注,又唔提議大概可以點做。

第二,唔關政府事囉。

:ugeek:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章lotsz » 2010-05-26, 12:57

KeroChu 寫:Anyway我真係接受唔到一個Form1仔仲咁幼稚
帶佢去睇下醫生穩陣D :oops: :oops:

果d叫做弱智囉
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

文章Andy » 2010-05-26, 13:48

大大師兄 寫:
Lemon233 寫:>>香港教育政策關注社主席張民炳恐「港孩」質素無力接捧,政府應從速制訂方法改善。

第一,淨係叫政府關注,又唔提議大概可以點做。

第二,唔關政府事囉。

:ugeek:

其實政府的確可以喺教育制度方面入手..
呢方面嘅嘢其實334學制度已經加咗好多呢啲元素..
咩咩學習經歷, 社會服務呢啲
圖檔
Andy
金星會員

文章chungcf2006 » 2010-05-26, 16:39

佢哋可能想叫政府,將母嬰健康院嘅服務範圍加大到14歲 :P

利益申報:
  • 九十年代中期出生
  • 識自己戴錶、扣鈕、拉鏈、訓、綁鞋帶、剪指甲、食有骨食物、換衫、沖涼
  • 有 Desktop 一部(八年前)、手提電話一部(三年前),唔睇天線得得B :P ,有金錢概念
  • 唔玩公仔、唔用奶瓶飲奶,唔駛用較剪剪碎啲菜肉先食
最後由 chungcf2006 於 2010-05-26, 21:26 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章KeroChu » 2010-05-26, 18:48

chungcf2006 寫:佢哋可能想叫政府,將母嬰健康院嘅服務範圍加大到14歲 :P

利益申報:
  • 九十年代中期出生
  • 識自己戴錶、扣鈕、拉鏈、訓、綁鞋帶、剪指甲、食有骨食物、換衫、沖涼
  • 有 Desktop 一部、手提電話一部(三年前),唔睇天線得得B :P ,有金錢概念
  • 唔玩公仔、唔用奶瓶飲奶,唔駛用較剪剪碎啲菜肉先食

Cant Agree With you anymore
利益申報:
  • 九十年代中期出生
  • 有Quad Core電腦一部、手提電話一部Nokia 5800,睇膠羊(極少) ,有金錢概念
  • 玩公仔(未到新聞個小朋友咁嚴重周圍玩)、唔用奶瓶飲奶,唔駛用較剪剪碎啲菜肉先食
頭像
KeroChu
地球會員

文章kirisame » 2010-05-27, 13:42

東方啊,肯定有炒作架啦
不過而家啲小朋友的確 :oops:

利益申報:
-九十年代頭出世
-普通低收入家庭,不過唔至於攞綜援都夠食
-識自己戴錶、扣鈕、拉鏈、訓、綁鞋帶、剪指甲、食有骨食物、換衫、沖涼
-有電腦同低能x in1遊戲機(幼稚園開始)、電話一部(幾個月前開始)、有錯誤金錢概念(e.g.儲埋啲錢唔使)
-唔玩公仔、唔用奶瓶飲奶,唔駛用較剪剪碎啲菜肉先食
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章帥童`030 » 2010-05-29, 16:47

利益申報咩黎?:
  • 94年
  • 家庭收入唔高 , 爹地唔識慳 , 牙媽超慳
  • 識帶錶,扣鈕,拉鏈,訓覺,綁鞋帶,剪指甲,食有骨食物,換衫,沖涼
  • 手機(08年尾),手提電腦(08年尾),iPod Touch(10年頭), Gameboycolour (啞左 幼稚園)
  • 玩公仔 (屋企) , 唔睇Teletubbies
帥童`030
天王星會員

下一頁

回到 [C1b] 時事新聞

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客