巴士線削減陷兩難

政經時事,社會大事,均在此。

版主: Andy, hang

巴士線削減陷兩難

文章bananasims » 2010-05-13, 22:01

【記者潘嘉寶報道】港府計劃重整全港巴士路線,冀改善巴士服務及改善路邊空氣污染,但礙於受地區人士反對,多間巴士公司於今、明兩年內全港十八區僅建議取消七條巴士線,陷於民生與環保兩難全的局面。有環保團體理解要顧及居民所需,但指「一區都cut唔夠一條」,質疑未能達致環保效益,促請港府盡快落實設立低排放區,以限制高污染的專營巴士進入,減少車輛廢氣排放。

本報集齊運輸署向全港十八區區議會提交當區的二○一○年至二○一一年度巴士路線發展計劃,發現多間巴士公司建議全港僅取消七條客流量低或與其他路線重疊的巴士線,包括城巴來往灣仔會議展覽中心新翼及北角寶馬山的25A,因與25C及25路線有不同程度重疊,故建議取消25A,並把車輛調配至行走25C線。

「一區cut唔夠一條」
綠色力量行政總幹事文志森,對建議取消的巴士路線數目之少表示十分失望,「一區都cut唔夠一條」,擔心無助改善路邊空氣污染。他理解居民所需,建議港府要取得民生與環保的平衡,應盡快落實設立車輛低排放區,但當局至今「未有任何聲氣」。不過,有區議員稱,大部分區議員都不希望巴士公司削減服務影響居民,但若某些路線客流量過低或與其他路線重疊則可酌情考慮。

立法會交通及環境事務委員會將於本月廿八日聯席會議上討論重組巴士路線一事。城巴新巴及九巴發言人均表示,巴士公司均因應客量需求擬定巴士路線的發展計劃,提出的建議需首先得到運輸署同意,再諮詢區議會,待政府批准後才可實施。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/201 ... 6_027.html

而家好多香港人諗野真係好表面,永遠都係 assume 好多 factor 不變,唔會諗個連鎖反應,最低工資如是、高鐵如是,呢班環保塔利班如是
要求刪減巴士線,無錯,刪減後巴士所排出既廢氣係減少咗
不過班塔利班 assume 咗個時間唔會變,啲人既通勤模式唔會變,不過邊會有咁完美既事出現?
刪咗之後,可能有人轉搭的士、甚至買私家車,到頭來效果又如何?
個個地方都係鼓勵開多啲巴士線去吸引使用公共交通
我唔係反對刪減任何巴士線,不過我係反對為刪而刪
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 巴士線削減陷兩難

文章大大師兄 » 2010-05-13, 22:06

環保組織搏上鏡 :ugeek:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章V813 » 2010-05-13, 22:35

cut 25A,堆巴士改行 25C,係咪即係有份行駛既巴士數量維持不變 :?:
V813
土星會員

文章kirisame » 2010-05-14, 00:08

bananasims 寫:
【記者潘嘉寶報道】港府計劃重整全港巴士路線,冀改善巴士服務及改善路邊空氣污染,但礙於受地區人士反對,多間巴士公司於今、明兩年內全港十八區僅建議取消七條巴士線,陷於民生與環保兩難全的局面。有環保團體理解要顧及居民所需,但指「一區都cut唔夠一條」,質疑未能達致環保效益,促請港府盡快落實設立低排放區,以限制高污染的專營巴士進入,減少車輛廢氣排放。

本報集齊運輸署向全港十八區區議會提交當區的二○一○年至二○一一年度巴士路線發展計劃,發現多間巴士公司建議全港僅取消七條客流量低或與其他路線重疊的巴士線,包括城巴來往灣仔會議展覽中心新翼及北角寶馬山的25A,因與25C及25路線有不同程度重疊,故建議取消25A,並把車輛調配至行走25C線。

「一區cut唔夠一條」
綠色力量行政總幹事文志森,對建議取消的巴士路線數目之少表示十分失望,「一區都cut唔夠一條」,擔心無助改善路邊空氣污染。他理解居民所需,建議港府要取得民生與環保的平衡,應盡快落實設立車輛低排放區,但當局至今「未有任何聲氣」。不過,有區議員稱,大部分區議員都不希望巴士公司削減服務影響居民,但若某些路線客流量過低或與其他路線重疊則可酌情考慮。

立法會交通及環境事務委員會將於本月廿八日聯席會議上討論重組巴士路線一事。城巴新巴及九巴發言人均表示,巴士公司均因應客量需求擬定巴士路線的發展計劃,提出的建議需首先得到運輸署同意,再諮詢區議會,待政府批准後才可實施。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/201 ... 6_027.html

而家好多香港人諗野真係好表面,永遠都係 assume 好多 factor 不變,唔會諗個連鎖反應,最低工資如是、高鐵如是,呢班環保塔利班如是
要求刪減巴士線,無錯,刪減後巴士所排出既廢氣係減少咗
不過班塔利班 assume 咗個時間唔會變,啲人既通勤模式唔會變,不過邊會有咁完美既事出現?
刪咗之後,可能有人轉搭的士、甚至買私家車,到頭來效果又如何?
個個地方都係鼓勵開多啲巴士線去吸引使用公共交通
我唔係反對刪減任何巴士線,不過我係反對為刪而刪

同意
我一直唔明點解要環保係向巴士落手而唔係私家車
類似70號之類低客量+重覆嘅路線倒無可厚非
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bananasims » 2010-05-14, 13:03

其實私家車好難落手…
香港人唔渣私家車既原因,通常都係話牌費、保養問題
不過你留意下半山、九龍塘,就算係九肚山大把比得起牌費同保養費既人都唔渣,點解?
塞車…塞車就令好多住呢啲地方既人都儘量坐公共交通,牌費幾平都唔會渣
點樣可以向私家車落手,就係令條條街都塞車,不過咁樣空氣污染又係好嚴重
呢個問題係一個死結,美國就係比呢個問題困死,見塞車就起新路
最後,有錢人就繼續買車,又塞,成惡性循環
嗰啲人又係直線思維,assume 咗 ceteris paribus,啲人渣車既意欲不變
呢個現象有個名,不過唔記得咗啦
所以私家車問題,最好既解決方法就係唔解決…

真係叫我諗方法,我諗得配額制先解決到問題
好似新加坡咁要拍賣車牌,仲有成堆限制,做 quota
不過,我唔覺得香港實行到
尤其係嗰班尊貴議員啦
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

回到 [C1b] 時事新聞

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客