環團倡課室28度始開冷氣

政經時事,社會大事,均在此。

版主: Andy, hang

環團倡課室28度始開冷氣

文章bananasims » 2010-04-05, 10:31

http://hk.news.yahoo.com/article/100404/3/hcj7.html

好心佢地啦,諗下喺舊區中間啲學校
我間學校 23 度都好焗
嗰間潮洲公仲衰,四面八方都係天橋車路,20 度都係好焗
拜託下班環保團體唔好再出埋啲雞建議
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 環團倡課室28度始開冷氣

文章marcowong1011 » 2010-04-05, 12:01

bananasims 寫:拜託下班環保團體唔好再出埋啲雞建議

呢句好正 :lol:

我都同意你感講
有D 學校通風唔好
仲要西斜
十一二點就好焗
呢個情況下仲要28 度先開冷氣
未開都已經焗死啦

政府話25.5 都仲可以免強接受到
環團要28 度真係接受唔到
marcowong1011
土星會員

文章Frenchfriezz » 2010-04-05, 12:47

marcowong1011 寫:我都同意你

你做乜學埋哂某人D衰野 :? 個正字又唔難打就唔好用埋哂「感」「錦」呢D單音而且怪形怪相嘅錯別字啦 :P

班環保友開始技窮,遲早有一日佢會叫學校拆哂D冷氣機/唔好裝新機
而家25.5度先開冷氣已經有問題,因為開冷氣又係要較做25.5度,咁同唔開有乜分別?
以室內環境黎講,冷氣最熱都只可以係24度,而且24度只係令本來係房入面進行靜態活動嘅人感到舒服,係街熱行熱辣辣入房都係唔覺點涼法
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章hkmtrhah » 2010-04-05, 14:13

你睇清楚係邊 Q 間環保組織搞先啦 膠膠膠
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2010-04-05, 18:36

學精啲啦,自然足印乃係環保觸覺嘅影子組織,基本上就係足印嘈冷氣,觸覺就嘈屏風樓、膠袋同埋第啲嘢。

不過而家啲傳媒好衰,要到中段先出機構名。一開頭成日都「一項調查發現」、「環保組織指出」,然後就講佢調查咗啲乜 / 建議啲乜,跟住先開名,抄返發言人講咗啲乜。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2010-04-05, 19:38

初頭佢講自然足印我仲以為佢係指地理詞彙 Ecological Footprint :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2010-04-05, 20:51

呢D所謂環保組織敗類已經搞到用膠袋要俾錢 :evil:
而家仲話冷氣要28度?25.5度我都覺得唔多好(好似話25.5度係某個顯度先叫舒服)
夏天28度我一定唔會專心上堂,呢D環敗係要搵人較飛,講野唔經大腦
下次叫班環敗自己係一個28度既班房讀書啦!環保 :evil:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bananasims » 2010-04-05, 21:43

b_kevin_e 寫:呢D所謂環保組織敗類已經搞到用膠袋要俾錢 :evil:
而家仲話冷氣要28度?25.5度我都覺得唔多好(好似話25.5度係某個顯度先叫舒服)
夏天28度我一定唔會專心上堂,呢D環敗係要搵人較飛,講野唔經大腦
下次叫班環敗自己係一個28度既班房讀書啦!環保 :evil:

沙中線高鐵好唔環保架,又要倒泥頭 :lol:
不過唔起嗰陣成堆巴士、私家車塞住紅隧,排出既廢氣,幾年既計計埋埋既影響點都多過沙中線倒泥頭啦
唔起高鐵成堆旅遊巴計計埋埋既影響點都多過高鐵泥頭啦(美國資料)
兩害取其短,不過佢地似乎好似唔識揀 :lol:
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2010-04-05, 21:51

講真 我認我唔環保....
呢排係課室開冷氣我一定會較到23或以下...
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2010-04-05, 22:29

開冷氣既目的係令人舒服
開到廿五度都覺得焗,倒不如唔開
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2010-04-06, 00:11

bananasims 寫:開冷氣既目的係令人舒服
開到廿五度都覺得焗,倒不如唔開

是咁的,人地好環保㗎喇,既然室外 25 度開室內 25 度冷氣無用,咪叫人 28 度先好開 25 度冷氣囉,又涼快又慳電,仲唔環保?
圖檔
大大師兄
地球會員

文章ccya965041 » 2010-04-06, 04:37

叫人開25度個D人都多如,香港咁Q潮濕邊適合?
班環團人士讀多D書先好出黎講野啦,
人係唔同濕度,崼覺唔同GA

我呢邊濕度長期得50%左右,
我覺得0度以下先凍,30度先出汗,
係香港10度以下已經凍到傻,25度底褲都濕,
真係唔知班環團諗乜
頭像
ccya965041
木星會員

文章Freeman » 2010-04-06, 10:38

ccya965041 寫:叫人開25度個D人都多如,香港咁Q潮濕邊適合?

真係唔知班環團諗乜

我真係唔知有啲咁既關係 :oops: :oops: :oops:
Freeman
地球會員

文章人仔 » 2010-04-06, 11:56

我只知夏天太濕散唔到熱個人就會好熱
但冬天唔會同我講因為潮燙所以凍掛
另外開冷氣本身部冷氣就會抽濕
開緊冷氣GE室內點同室外個濕度比 :?:
頭像
人仔
金星會員

文章Frenchfriezz » 2010-04-06, 12:23

ccya965041 寫:叫人開25度個D人都多如,香港咁Q潮濕邊適合?

真係唔知班環團諗乜

中point,正如乾凍同吹住風凍嘅分別
諗起當年去長沙玩,-10度著一件羽絨已經覺得有D焗
反而早排香港8.X度真係著乜都凍到入心入肺

尤其香港呢排濕得好恐怖,我都未見過以前會好似而家咁連續72個鐘出面都係一片雲海
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章KeroChu » 2010-04-06, 12:52

Frenchfriezz 寫:

真係唔知班環團諗乜

尤其香港呢排濕得好恐怖,我都未見過以前會好似而家咁連續72個鐘出面都係一片雲海

香港好少可一時又凍又乾,一時又熱又濕

以前都無見過,係今年先係咁
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章bananasims » 2010-04-06, 13:27

KeroChu 寫:
Frenchfriezz 寫:

真係唔知班環團諗乜

香港好少可一時又凍又乾,一時又熱又濕

以前都無見過,係今年先係咁

00 年囉
今年似乎係拉尼娜現象
bananasims
太陽會員

文章ccya965041 » 2010-04-06, 16:43

人仔 寫:我只知夏天太濕散唔到熱個人就會好熱
但冬天唔會同我講因為潮燙所以凍掛
另外開冷氣本身部冷氣就會抽濕
開緊冷氣GE室內點同室外個濕度比 :?:

你唔會唔知道乾凍/熱同濕凍/熱有咩分別?
上GOOGLE爬下文先

除非係一間公司,不斷開冷氣,個泵運行個陣時先會抽咁D濕氣,
個冷氣泵一停,就會抽鮮風,吹D鮮風出黎,好似你開風機咁

所以如果你開到個溫度好高,25.5度既話,而出面得28度,90%濕度,
你個房間雖然會冷卻到25.5度,但一開風機既話,佢又係會抽返D濕既空氣入房,
同埋D門一開,濕既空氣又入返房,所以你話冷氣做到抽濕功能既話,
要你間房長期係唔開門,同埋個冷氣係夠凍先得
頭像
ccya965041
木星會員

文章bananasims » 2010-04-06, 16:50

咪係
25.5 度冷氣機個抽濕功能都未開到最盡
嗰陣時即使出面係 30 度,同出面可以一樣咁唔舒服
開黎把屁
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2010-04-06, 18:53

根本就係惡性循環
根本就係一班人開冷氣.. 令到出面氣溫熱
跟住全世界都跟住開- -(有少少1999)

不過.. 我仍然都係會好唔環保咁開 :D
圖檔
Andy
金星會員

下一頁

回到 [C1b] 時事新聞

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客