「香港再出發宣言」網站報警?

政經時事,社會大事,均在此。

版主: Andy, hang

「香港再出發宣言」網站報警?

文章UCR683 » 2009-06-17, 23:57

2009-6-17 蘋果日報 寫:隔牆有耳:劉迺強報警宣言

基本法委員會委員劉迺強無厘頭發出一個「香港再出發宣言」,一次過在九份報章刊登宣言全文,又設立網站畀市民參加聯署,聲勢十足,呢份宣言果然擲地有聲,網上聯署人數直線上升,噚日下午最高峯時逼近 8,000大關,好誇張。

網民踴躍聯署,署名包括「李克勤」同「馬力」,又有「七一上街」、「凉薄英」等人,可能不堪受網民挑戰,劉迺強噚日下午強力洗版,一舉將 7,000幾個疑似玩嘢聯署刪除,好似六四屠城咁眼都唔眨就「平亂」,僅餘下幾百個相信係自己人嘅名字,至於前日一度消失咗個留言區,噚日重開,不過有句紅字「報警宣言」,劉迺強警告網友勿再生事,「請勿嘗試破壞此網頁!所有破壞行為我們均以紀錄 IP,并交由警方處理」。

一直有紀錄 IP資料

劉迺強呼籲市民和諧,口口聲聲要團結令香港再出發,估唔到卻帶頭召喚警察「凶」網民,八方問佢點解發出「報警宣言」,佢連聲稱 no comment,至於有冇將網民 IP交畀警方,佢話一直有紀錄 IP資料,但暫時冇交予警方。提出「和諧」宣言卻變成眾矢之的,甚至成為激發市民 7.1上街議題,劉迺強話不猜測 7.1遊行人數,網民反應在意料之中,「更加堅定我哋睇法。」

睇法堅定,實際行事卻可以好有彈性,接受八方查詢後幾個鐘頭,劉迺強噚日傍晚時分又將網頁更新,上述「報警宣言」不提等於不存在,紅色警告字眼改為溫馨提示:「請尊重自己言行,勿嘗試破壞此網頁」。

政界對「香港再出發宣言」背後目的估估吓,有人思疑係為疑似特首候選人搭台造勢,亦有人忖度係為政改方案出台鋪路,但無論如何,大部份人認定西環一定有參與其事,事關若冇「第二支管治隊伍」介入,仲邊有人有如此人力物力搞呢場大龍鳳?

香港再出發網站唔畀大家隨便留言、聯署冇乜所謂,劉迺強可以洗版,卻阻止唔到大家上街,唔認同呢個宣言嘅人,八方認為亦冇必要同劉迺強糾纏下去,總之 7.1再在維園出發。

我的意見:
大家是否似曾相識?
在2006年8月發生的「BVEHK土耳其事件」,也有類似的情形出現。
我猜測一些親建制思想的人士,往往會以「向相關執法機構舉報」作為籌碼,阻嚇異見網民攻擊他們。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: 「香港再出發宣言」網站報警?

文章KX675 » 2009-06-18, 11:23

無錯,「和諧」宣言係要來和諧D留言,所以見親所謂「和諧」宣言都唔好做~
體怕渠咁講都係用來大人。 :evil:
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章vincentchoi » 2009-06-18, 12:03

我本身就好不滿個網,講d野不知所謂,又係特首既國家富強論加強版。一方面叫人支持,一方面又話要拉人。我唔會理你,我地7.1見。
vincentchoi

文章KX675 » 2009-06-18, 12:35

Arm Arm上網體到
http://hkrestart.com/ - 漢奸再出發宣言....... :oops:
HKRestart = HonKan(漢奸)Restart乎?
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章hkmtrhah » 2009-06-18, 12:48

KX675 寫:Arm Arm上網體到
http://hkrestart.com/ - 漢奸再出發宣言....... :oops:
HKRestart = HonKan(漢奸)Restart乎?

http://plastichk.blogspot.com/2009/06/hkrestartcom.html
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章vincentchoi » 2009-06-18, 15:15

睇個漢奸重想做咩 :twisted:
vincentchoi

回到 [C1b] 時事新聞

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客