亞視52周年,繼續回帶!

有趣圖片、影片、電視 / 電影 / 電台節目以及音樂分享。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括圖片 / 影片 / 音樂分享、電視台 / 電台 / 電影、電視 / 電台節目。
  • 自行攝影之作品分享請到 攝影發表。

亞視52周年,繼續回帶!

文章UCR683 » 2009-05-11, 13:50

看過亞視52周年的宣傳影片,某位女藝員說:「希望亞洲電視越做越年青,越做越有創意」,我就覺得是「越做越老土,越做越是回帶」!
被網民稱為「旺視」的亞視,除了回帶(重播節目)外,還有沒有創意?
我覺得所謂的「創意」,其實是台灣中視節目的「山寨」版本! :evil:

所以我慨歎:「無記洗腦,旺視回帶」;亞洲電視本港台變成「旺旺電視回帶台」! :evil: :twisted:
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: 亞視52周年,繼續回帶!

文章b_kevin_e » 2009-05-11, 14:18

亞視冇錢ma,
佢連流星花園都可以翻炒 :oops: 服到五體投地
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章Andy » 2009-05-11, 19:13

快要播環珠格格了 :oops:
圖檔
Andy
金星會員

文章星宿 » 2009-05-12, 00:29

b_kevin_e 寫:亞視冇錢ma,
佢連流星花園都可以翻炒 :oops: 服到五體投地

流星花園算佢啦, 依家都覺好睇
點解唔播埋我和vampire
仲有
史艷文
星宿

文章星宿 » 2009-05-12, 00:31

andy 寫:快要播環珠格格了 :oops:

圖檔 :D
星宿

文章Puff » 2009-05-13, 19:31

估計學中視 戲劇隨便、綜藝最大 :mrgreen:
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章hamu278 » 2009-05-13, 19:32

aTV 又裁員 :oops: :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章Puff » 2009-05-13, 19:42

hamu278 寫:aTV 又裁員 :oops: :oops:

有正當理由就得

呢個時勢撐得過就要撐架啦 :oops:
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章大大師兄 » 2009-05-14, 00:53

Good Suggestion:不如回百萬富翁 :lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章a252 » 2009-05-14, 07:01

Goodest Suggestion: 不如回 News Report
A159-C159-D636-B457-C457-D760-C252-A252
A201-C201-D751-B401-C401-D746-C248-A248
頭像
a252
火星會員

文章b_kevin_e » 2009-05-14, 08:03

睇睇00:09 :oops: 真係學哂封神榜 :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bteonnsg » 2009-05-14, 16:57

大大師兄 寫:Good Suggestion:不如回百萬富翁 :lol:

咁又好喎,如果百萬富翁真係可以再搞(當然要原汁原味啦)嘅話,黃金時間一定一大堆人轉過亞視
好過睇無線呢D減低智商嘅膠劇啦
當然一定要長做啦,仲要搵埋陳啟泰先得呀,唔係高登人唔睇架
bteonnsg
地球會員

文章大大師兄 » 2009-05-14, 22:56

bteonnsg 寫:
大大師兄 寫:Good Suggestion:不如回百萬富翁 :lol:

咁又好喎,如果百萬富翁真係可以再搞(當然要原汁原味啦)嘅話,黃金時間一定一大堆人轉過亞視
好過睇無線呢D減低智商嘅膠劇啦
當然一定要長做啦,仲要搵埋陳啟泰先得呀,唔係高登人唔睇架

佢有錢繼續買版權先算 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章UCR683 » 2009-05-14, 23:04

姑且我引用一篇報章報道:
明報(2009-5-14) 寫:黃金時段重播舊台劇

民主黨李永達指出,亞洲電視雖然為本港電視台,但近期該台除新聞節目外,差不多沒有本土製作,播出的多是外購劇集或重播舊片,他諷刺說﹕「台劇《流星花園》早已推出多年,但現時竟在亞視黃金時段重播,令人難以接受。」

李永達所言非虛,以亞視本港台昨日的電視表分析,36個不同節目中,約有15個屬自家製的新聞、財經及賽馬節目,10多套劇集及片集是外購劇集、重播舊劇或日本卡通片。以晚上7時至10時半黃金時間為例,四個節目中,除《開心大發現2009》是亞視製作外,7時的《流星花園》是重播台劇,餘下的《船娘雯蔚》及《封神榜2》皆是內地劇集。

所以話,亞視尚未變「旺視」前,已先行陰乾;然後就「回帶再回帶」。
我又不想只看無記的「洗腦」節目(包括宣傳收費台的節目),所以只好靠有線及這裡的網絡社群。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章大大師兄 » 2009-05-14, 23:16

依家越來越喜歡 d 24 小時既新聞台 :P
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Puff » 2009-05-15, 17:28

UCR683 寫:姑且我引用一篇報章報道:

民主黨李永達指出,亞洲電視雖然為本港電視台,但近期該台除新聞節目外,差不多沒有本土製作,播出的多是外購劇集或重播舊片,他諷刺說﹕「台劇《流星花園》早已推出多年,但現時竟在亞視黃金時段重播,令人難以接受。」

李永達所言非虛,以亞視本港台昨日的電視表分析,36個不同節目中,約有15個屬自家製的新聞、財經及賽馬節目,10多套劇集及片集是外購劇集、重播舊劇或日本卡通片。以晚上7時至10時半黃金時間為例,四個節目中,除《開心大發現2009》是亞視製作外,7時的《流星花園》是重播台劇,餘下的《船娘雯蔚》及《封神榜2》皆是內地劇集。

所以話,亞視尚未變「旺視」前,已先行陰乾;然後就「回帶再回帶」。
我又不想只看無記的「洗腦」節目(包括宣傳收費台的節目),所以只好靠有線及這裡的網絡社群。

無人話黃金時段唔比重播,

你班垃圾會腐乳唔接受係你地既事 :oops:
Puff
木星會員

文章hamu278 » 2009-05-15, 19:03

Now TV is my friend! :P :P
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章人仔 » 2009-05-15, 19:10

澳廣視都有政府補貼佢狂買大陸片
不過冇配音姐
加上 政府補貼完佢 佢都可以大大聲聲咁講話 搵到錢 冇虧損..
頭像
人仔
金星會員

文章bteonnsg » 2009-05-16, 00:02

UCR683 寫:姑且我引用一篇報章報道:

信有線蛇都死啦
成日斷線
星期三我先上唔到幾個鐘網嚟
希特拉都取消唔到有線合約
網頁︰哎!Cable
bteonnsg
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-05-16, 10:10

bteonnsg 寫:信有線蛇都死啦
成日斷線
星期三我先上唔到幾個鐘網嚟
希特拉都取消唔到有線合約
網頁︰哎!Cable

合約完咪cut左佢law,有線都用到我 :evil: 07年年底叫老豆CUT鬼左佢
不過cut有線係一件好麻煩既事(好在有人幫手CUT)
要早幾個月打上去嗰個「打極都唔通」既CS拎form
又要擔心有線話收唔到(用FAX會好D)
最難頂都係交左表上去仲要不斷打黎推銷 :oops: (又唔見合約就完打黎 :evil: )
最後同條友講話要搬屋(假的XD)先唔再打黎
有線無條件提早解約大法

回正題:所以我唔會點睇d劇,套套既劇情大同小異,睇黎都浪費時間
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

下一頁

回到 [C1a] 影音圖片

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客