昂船洲大橋

有趣圖片、影片、電視 / 電影 / 電台節目以及音樂分享。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括圖片 / 影片 / 音樂分享、電視台 / 電台 / 電影、電視 / 電台節目。
  • 自行攝影之作品分享請到 攝影發表。

昂船洲大橋

文章efilm » 2009-05-08, 17:42

SCMP 的片:直升機影昂船洲大橋

介紹:
American TV show host Danny Forster spends his time scaling the superlatives of modern architecture. In this video, see him soar over Hong Kong's latest engineering wonder, the Stonecutters Bridge.

Take a helicopter ride with the Build it Bigger presenter and hear him explain the cable-stayed bridge's key structural elements.

Source: http://www.youtube.com/watch?v=GXoiqwUI ... annel_page

個電視節目係指呢個:

可惜 iTS 之前只係免費 dl Dallas Cowboys Stadium 果集,講昂船洲大橋果集要收錢。 :cry:
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

Re: 昂船洲大橋

文章UCR683 » 2009-05-08, 22:28

昂船洲大橋那一集,是安排到今年9月於Discovery Channel播映。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章安娜琪 » 2009-05-15, 14:01

我睇過某個講昂船洲大橋嘅Discovery Channel節目居然話香港係地震帶... :shock:

不過昂船洲大橋掂到fault line係咪真架?
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-05-15, 14:07

miley.cyrus 寫:我睇過某個講昂船洲大橋嘅Discovery Channel節目居然話香港係地震帶... :shock:

全世界都有 fault line…香港都有好多,主要都係由西南至東北咁走向,其中一個例子係馬屎洲
只係呢啲 fault line 係咪 active 咁解,所以話昂船洲大橋掂到 fault line 係非常正常
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章安娜琪 » 2009-05-15, 14:19

bananasims 寫:
miley.cyrus 寫:我睇過某個講昂船洲大橋嘅Discovery Channel節目居然話香港係地震帶... :shock:

全世界都有 fault line…香港都有好多,主要都係由西南至東北咁走向,其中一個例子係馬屎洲
只係呢啲 fault line 係咪 active 咁解,所以話昂船洲大橋掂到 fault line 係非常正常

不過我唔明呢種fault line同係咪地震帶有咩關係,又唔係plate boundary... :?

同埋香港究竟係咪地震帶?因為我讀咁多年書都係話香港唔係。
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-05-15, 14:26

(唔清楚係咪啱,老師講過,大約記得)fault line 係係地震帶過既痕跡,即係好似化石係恐龍生存喺地球既痕跡咁樣。
不過香港應該唔係地震帶(以香港會考地理科既標準)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章安娜琪 » 2009-05-15, 15:23

bananasims 寫:(唔清楚係咪啱,老師講過,大約記得)fault line 係係地震帶過既痕跡,即係好似化石係恐龍生存喺地球既痕跡咁樣。
不過香港應該唔係地震帶(以香港會考地理科既標準)

所以我覺得Discovery Channel誤導觀眾。

頭像
安娜琪
土星會員

回到 [C1a] 影音圖片

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客