亞視播劇真腦殘!

有趣圖片、影片、電視 / 電影 / 電台節目以及音樂分享。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括圖片 / 影片 / 音樂分享、電視台 / 電台 / 電影、電視 / 電台節目。
  • 自行攝影之作品分享請到 攝影發表。

亞視播劇真腦殘!

文章UCR683 » 2009-03-29, 22:35

我發現亞視播放外購內地劇的一些規律,看起來真是令人腦殘:
  • 不少以「漸變成黑色再漸出」的過場效果,應該是亞視方面掩飾刪剪部分而弄的。
  • 結尾謝幕部分,一律使用標準的謝幕畫面,毫無新意;亦不會播放主題曲及插曲,可能是亞視欠下版權費的爭議有關。
  • 音效來來去去只用數種。
  • 配音部分若有回聲效果,肯定會聽到電磁音效。
有套北京電視劇叫《笑著活下去》,我想現在於亞視,則是《腦殘看下去》了!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: 亞視播劇真腦殘!

文章bananasims » 2009-03-29, 22:50

音效來來去去只用數種。

非常同意 :oops: 嗰個聆聆聆聆聆聆聆聆聆聲至乞人憎
笑著活下去係幾好睇,不過個死人亞視播廣告每一次佢地都係喊緊…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2009-03-30, 12:12

bananasims 寫:
音效來來去去只用數種。

笑著活下去係幾好睇,不過個死人亞視播廣告每一次佢地都係喊緊…

睇到個廣告都已經冇興趣去睇 :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bananasims » 2009-03-30, 12:18

b_kevin_e 寫:
bananasims 寫:
音效來來去去只用數種。

睇到個廣告都已經冇興趣去睇 :oops:

佢地唔識播廣告 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2009-03-30, 12:24

講開又講
我對2台播電視劇都冇興趣
tvb個d劇情幾乎一樣,唔睇都估到將會發生咩事 :oops:
atv搞衰哂d外購劇 :oops: 冇哂興趣睇
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章efilm » 2009-03-30, 17:40

b_kevin_e 寫:講開又講
tvb個d劇情幾乎一樣,唔睇都估到將會發生咩事 :oops:

2 個英文台果 d 節目好睇 d。
頭像
efilm
地球會員

文章szehim2009 » 2009-03-30, 21:10

efilm 寫:

TVB Pearl always offer great TV drama, I think.
szehim2009
土星會員

文章銘仔 » 2009-03-30, 21:29

頭先睇亞記高清台...
之後O左...
啲字幕偏到好似4:3...
頭像
銘仔
金星會員

文章大大師兄 » 2009-03-31, 02:44

efilm 寫:

但係千祈唔好聽中文配音,難聽到... :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章UCR683 » 2009-03-31, 12:56

明報:鍾欣桐訪問 投訴不成立(2009-3-31)
亞視於去年12月21日及31日,分別在晚上9時至10時的時段內,累計播放廣告時間較法例規定的10分鐘上限,分別超出30秒及5秒,被廣管局發出勸喻。

據知廣管局是以整點一小時來計算廣告時間,而晚上9時至10時的時段,是分別播放台劇《芸娘》及韓劇《王與我》;估計是當時播放亞視自家廣告雜誌《Shopping@TV》,才令廣告超時。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章kirisame » 2009-03-31, 13:01

哈哈
但好似明珠比較多新劇啊ma?
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

回到 [C1a] 影音圖片

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客