亞洲膠清台

有趣圖片、影片、電視 / 電影 / 電台節目以及音樂分享。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括圖片 / 影片 / 音樂分享、電視台 / 電台 / 電影、電視 / 電台節目。
  • 自行攝影之作品分享請到 攝影發表。

亞洲膠清台

文章Puff » 2009-03-28, 00:00

呢個膠清台真係好膠。

星期三好像會播 4:3 夜馬

你話膠唔膠?
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

Re: 亞洲膠清台

文章UCR683 » 2009-03-28, 12:52

無線的高清翡翠台,多半都是播「假高清格式」的節目(例如《創富坊》)。

你都不可以話亞視亞洲高清台很膠,因為製作純高清格式的節目,現時製作成本一定比標清格式的為高。
所以高清台就會有不少「倍線化」(upscaling)的標清節目,盡量控制一下節目製作成本。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章efilm » 2009-03-28, 13:07

Puff 寫:呢個膠清台真係好膠。

你話膠唔膠?

http://www.hkatv.com/v3/schedule/schedule-13.html
睇返個時間表,aTV 個高清台都無播跑馬。播夜馬果個係動感資訊台,係標清台來,又點會係 HD 呢?之前睇過 aTV 剪片師個 blog 話 TVB 個 HD 台播 d 片唔係全部都真 HD,但 aTV 開 HD 台果時播 d 片係真 HD,所以開 HD 台時要閂左果 d 標清台來畀返 d bandwidth 落 HD 台。
頭像
efilm
地球會員

文章hamu278 » 2009-03-28, 13:23

efilm 寫:
Puff 寫:呢個膠清台真係好膠。

你話膠唔膠?

http://www.hkatv.com/v3/schedule/schedule-13.html
睇返個時間表,aTV 個高清台都無播跑馬。播夜馬果個係動感資訊台,係標清台來,又點會係 HD 呢?之前睇過 aTV 剪片師個 blog 話 TVB 個 HD 台播 d 片唔係全部都真 HD,但 aTV 開 HD 台果時播 d 片係真 HD,所以開 HD 台時要閂左果 d 標清台來畀返 d bandwidth 落 HD 台。

aTV 數碼廣播時所增加的自家標清台 (aTV 12至15,包括動感資訊台) 會於下月起停播,台號會作更新,並加入中天亞洲
我諗 Puff 應該講緊新既時間表
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

回到 [C1a] 影音圖片

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客