沙中綫通車後東鐵綫車廂數目大減

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

沙中綫通車後東鐵綫車廂數目大減

文章marcowong1011 » 2009-06-12, 17:37

呢排去開港鐵個網,係呢頁(http://www.mtr.com.hk/chi/projects/future_scl.html)驚見東鐵綫車廂數目於沙中綫通車後由每列12個大減3個至9個!!東鐵綫羅湖來往上水一段一向出名多人,有時我搭都上唔到.將來只得9個車廂咪仲多人!仲有我覺得可能會cut 頭等,因為頭等幾貴下同堆比較少人坐.
唔知大家又覺得點呢?
marcowong1011
土星會員

Re: 沙中綫通車後東鐵綫車廂數目大減

文章bananasims » 2009-06-12, 17:46

老實講,東鐵頭尾嗰兩卡無人搭的,因為東鐵啲站啲扶手電梯分佈好唔平均(係得紅磡同九龍塘月台尾/頭係有扶手電梯)。
我有次繁時搭東鐵,4 - 8 卡係沙甸魚,去到第一卡…有位坐…
所以 cut 卡我覺得無問題

另外,頭等唔會 cut,因為頭等係撐住成條東鐵…
況且,頭等不知幾多人 :oops:
我呀媽話如果荃灣綫太迫會喺尖東轉,尖東如果又係勁迫就上頭等企,因為頭等企都舒服過人
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-06-12, 19:09

尖東都會迫? :o
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-06-12, 19:13

你未搭過? :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-06-12, 19:15

bananasims 寫:你未搭過? :oops:

搭過好多次,但係真係未遇過
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-06-12, 19:17

6:45 去啦 :oops:
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2009-06-12, 19:22

東鐵綫延伸至港島時,信號系統已換成 SelTrac S40系統(即西鐵綫、馬鞍山綫那款);
而MLR 列車已用了30年,估計會重新編組成9卡列車,牽引系統作VVVF化、車廂內部更新等。SP-1900也是重新編組車卡。
但頭等車廂存廢問題,要看看港鐵方面定奪。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章bananasims » 2009-06-12, 19:27

我覺得沙中綫起好 MLR 都唔存在啦 :D :D

而 SP1900,聽講佢係唔耐用,退役嗰陣而家堆 M-Train 都仲可以行…
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2009-06-12, 19:42

bananasims 寫:我覺得沙中綫起好 MLR 都唔存在啦 :D :D

而 SP1900,聽講佢係唔耐用,退役嗰陣而家堆 M-Train 都仲可以行…

1. MLR 保養得宜就用到盡,不會因為列車壽命到了30年而要退役。
(南韓除外,因為法例規定列車壽命達25年,須要強制退役)

2. SP1900 不耐用,僅屬傳聞而已;但當列車壽命到了15年,須作中期壽命更新(MLR),卻是事實。
最後由 UCR683 於 2009-06-12, 23:24 編輯,總共編輯了 1 次。
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

文章kirisame » 2009-06-12, 23:14

反而我覺得
MLR唔換VVVF,都提高M車比啦(大改,所以港鐵未必肯)
3卡車得1000KW唔夠 :oops: ,唔多夠力
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章UCR683 » 2009-06-12, 23:26

kirisame 寫:反而我覺得
MLR唔換VVVF,都提高M車比啦(大改,所以港鐵未必肯)
3卡車得1000KW唔夠 :oops: ,唔多夠力

至少都要將兩架拖卡改裝成動力車卡,即4M5T。
也就是: D-P-M-T-T-T-M-P-D 的組合。
頭像
UCR683
火星會員

文章hkmtrhah » 2009-06-13, 00:12

UCR683 寫:
bananasims 寫:我覺得沙中綫起好 MLR 都唔存在啦 :D :D

1. MLR 保養得宜就用到盡,不會因為列車壽命到了30年而要退役。

2. SP1900 不耐用,僅屬傳聞而已;但當列車壽命到了15年,須作中期壽命更新(MLR),卻是事實。

做一做英鐵膠:之前 London Underground 既 1938 Stock 都用到過埋 2000 年先退啦,MLR 佢就算真係要離開東鐵線,都起碼會行其他線(我估咋)
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bteonnsg » 2009-06-13, 01:34

pcyc 寫:
UCR683 寫:

做一做英鐵膠:之前 London Underground 既 1938 Stock 都用到過埋 2000 年先退啦,MLR 佢就算真係要離開東鐵線,都起碼會行其他線(我估咋)

講真,MLR調得去邊先得架,唔通掟落馬鐵度?
bteonnsg
地球會員

文章Freeman » 2009-06-13, 01:49

bteonnsg 寫:
pcyc 寫:
UCR683 寫:

講真,MLR調得去邊先得架,唔通掟落馬鐵度?

DRL :geek:
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2009-06-13, 07:44

MLR 調去其他線簡直遺害人間 :oops:
不過我好想 MLR 個頭等搬去千九頭等,千九頭等啲位仲唔舒服過 MLR 啲鐵椅…頂住個背邊會好坐
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-06-13, 11:27

黃頭頭等先正 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章kirisame » 2009-06-13, 21:19

pcyc 寫:
UCR683 寫:

你指北環?
其實ok架,少客+較長站距
不過,搬曬e+ mlr去北環由好似多左d :oops:

所以其他個d,改動拖比啦,本身d摩打都有22x kw,由唔係真係咁細力
(不過睇番209個條文話"其實95kw 交流摩打同150kw舊式直流摩打出力差唔多,唔知堅唔堅啦 :lol: )

另外,千九耐唔耐用,用過先知
不過jr東日本架"重量減半,造價減半,壽命減半"嘅209系,十幾年就玩完啦 :lol:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章UCR683 » 2009-06-14, 12:00

kirisame 寫:另外,千九耐唔耐用,用過先知
不過jr東日本架"重量減半,造價減半,壽命減半"嘅209系,十幾年就玩完啦 :lol:

日本用完的舊款通勤列車(例如東京地下鐵5000系、JR東日本103系等),就轉讓給印尼的雅加達國營鐵路公司,繼續用到盡。
所以無論是甚麼國家造的列車,如果保養得宜,理論上可以行駛100年;實際上多數行60年就完了!

參考網站:http://www.2427junction.com/
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

文章johnwong32000 » 2009-06-14, 15:06

kirisame 寫:
pcyc 寫:
UCR683 寫:

你指北環?

所以其他個d,改動拖比啦,本身d摩打都有22x kw,由唔係真係咁細力
(不過睇番209個條文話"其實95kw 交流摩打同150kw舊式直流摩打出力差唔多,唔知堅唔堅啦 :lol: )

算la,賣番去D落後少少ge國家造福人群仲好。
不過,佢真係感做真係有點兒驚訝。
12>9卡係最差,因為繁忙時間幾多班都冇用,實在太多人。
我以為BVE東鐵線係夢想,點知真係真...
唔知會6唔會以紅磡為終點站...
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章kirisame » 2009-06-15, 09:31

johnwong32000 寫:
kirisame 寫:
pcyc 寫:
UCR683 寫:

你指北環?

算la,賣番去D落後少少ge國家造福人群仲好。
不過,佢真係感做真係有點兒驚訝。
12>9卡係最差,因為繁忙時間幾多班都冇用,實在太多人。
我以為BVE東鐵線係夢想,點知真係真...
唔知會6唔會以紅磡為終點站...

以我所知,落後國家都唔少用窄軌,無電化(e.g.泰國 米軌無電化,印尼係1067,1500v電化同日本多數在來線窄軌一樣)
改軌都幾大工程(而且唔知可唔可行,根本車底設計上冇預你用窄軌)
反而用係大陸會實際d?(e.g.普客,用係山區電化路線,mlr加速還是比客車好嘅,120km/h都夠)
問題係,e+鐵道部有米啦,應該唔會再食香港舊野
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客