MLR LED 跑馬燈顯示九鐵年代資訊

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

MLR LED 跑馬燈顯示九鐵年代資訊

文章bananasims » 2009-05-19, 17:33

今日坐頭等坐坐下發現「旺角」,所以錄低佢 :oops:

影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: MLR LED 跑馬燈顯示九鐵年代資訊

文章Freeman » 2009-05-19, 17:48

咁有錢坐頭等 :shock:
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2009-05-19, 18:00

九龍塘去上水 $12 之嘛,又舒服(千九除外),車入面唔洗同人迫,落車又唔洗同班水狗鬥撞
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2009-05-19, 18:30

bananasims 寫:九龍塘去上水 $12 之嘛,又舒服(千九除外),車入面唔洗同人迫,落車又唔洗同班水狗鬥撞

去上水做咩 :oops:
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2009-05-19, 18:36

搵朋友 :oops:
今日搭咗 $24 車,來回 :oops:
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-05-19, 20:57

九龍塘果個,我認為無乜問題。

bananasims 寫:九龍塘去上水 $12 之嘛,又舒服(千九除外),車入面唔洗同人迫,落車又唔洗同班水狗鬥撞

我次次搭親頭等,對面一係就有大陸人既細路走黎走去,嘈喧巴閉;一係就有大陸人大大聲傾電話。依家頭等淨係開一度門,分分鐘仲迫過其他地方,不過上水站當然另作別論啦。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-05-19, 21:01

大大聲傾電話香港人都有份啦,到到都係
頭等開一對門無問題
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-05-19, 21:15

bananasims 寫:大大聲傾電話香港人都有份啦,到到都係
頭等開一對門無問題

我只不過係想表達我黑,並無歧視大陸人既意思。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-05-19, 21:24

無話你歧視大陸人,我都係想講香港好多人都係咁
搭一次觀塘綫知道晒佢屋企祖宗十三代既底細
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-05-19, 21:26

bananasims 寫:無話你歧視大陸人,我都係想講香港好多人都係咁
搭一次觀塘綫知道晒佢屋企祖宗十三代既底細

呢樣野唔需要多解釋啦,尤其我地 06 年經歷過一單轟動事件之後。 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章人仔 » 2009-05-19, 21:55

唔知點解呢
前地鐵哥d車唔多覺有因為轉向架轉向 車輪撞條軌哥d聲個bo
頭像
人仔
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-05-20, 18:02

人仔 寫:唔知點解呢
前地鐵哥d車唔多覺有因為轉向架轉向 車輪撞條軌哥d聲個bo

東鐵線果 d 鋪得無咁好 (?)
前地鐵果 d 就唔太多彎位
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章hang » 2009-05-20, 19:53

東鐵線應該有唔少路軌係微S形的,通過時列車成日左右擺。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章bananasims » 2009-05-20, 20:09

東鐵綫從旺角東入紅磡 1 號月台,係 4 號(常用月台係 3 號)嗰陣,風琴位搖得好勁
企喺嗰度實比佢壓扁
bananasims
太陽會員

文章安娜琪 » 2009-05-21, 15:43

So what?

捉字蝨玩找碴遊戲好無聊。
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-05-21, 20:36

今日搭東鐵嗰陣,發現換咗 MTR 貼紙嗰啲車,句號用咗「。」而唔係「.」 :oops:
馬鞍山「綫」、觀塘「綫」同埋荃灣「綫」 :oops:
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2009-05-21, 20:39

bananasims 寫:今日搭東鐵嗰陣,發現換咗 MTR 貼紙嗰啲車,句號用咗「」而唔係「.」 :oops:
馬鞍山「綫」、觀塘「綫」同埋荃灣「綫」 :oops:

句號用返「。」先係王道
以前唔係用綫?
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-05-21, 20:39

就算係 MTR 時代都係用「線」,不過我有同學話「歡迎乘搭東鐵綫」會見到個「綫」字 :oops:
不過我咁耐都無見過,只係見過車上飲食同埋坐在地上
bananasims
太陽會員

文章KX675 » 2009-05-24, 16:59

DMLR LED display 報站一直都係用線字。
但係「歡迎乘搭東鐵綫」又用個綫字(http://www.youtube.com/watch?v=Oenc1qzoIPU),奇怪。

P.S. 據聞有列貼曬港鐵格式標貼的"模範"MLR出現九鐵年代資訊,當真?係就羞家囉。
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章大大師兄 » 2009-05-24, 17:22

KX675 寫:DMLR LED display 報站一直都係用線字。
但係「歡迎乘搭東鐵綫」又用個綫字(http://www.youtube.com/watch?v=Oenc1qzoIPU),奇怪。

P.S. 據聞有列貼曬港鐵格式標貼的"模範"MLR出現九鐵年代資訊,當真?係就羞家囉。

此乃堅料也。
http://yuuji.wordpress.com/2009/05/12/m ... inwithkcr/
圖檔
大大師兄
地球會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 24 位訪客