最常去咩港鐵站

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

Re: 最常去咩港鐵站

文章hkmtrhah » 2009-05-16, 18:03

• 坑口站
  • 寶琳站
  • 鰂魚涌站
  • 金鐘站
  • 中環站 / 香港站
  • 南昌站
  • 東涌站
  • 屯門站
  • 兆康站
  • 尖東站

所以我張八達通卡成日好少錢就係咁解 :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章hamu278 » 2009-05-16, 18:41

• 彩虹站
  • 坑口站

如果要搭港鐵,通常都會搭小巴去呢兩個站轉車 :oops: :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2009-05-16, 18:45

烏溪沙呢? :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2009-05-16, 19:08

bananasims 寫:烏溪沙呢? :oops:

好少搭馬鐵 :oops: :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2009-05-16, 19:18

近西貢喎 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2009-05-16, 19:38

bananasims 寫:近西貢喎 :oops:

但馬鐵沿線既站… :oops: :oops:

去沙田:不如直接搭 299,洗乜再轉車、晒多 d 錢?
去大圍:(學生) 馬鞍山 > 大圍 = $2.8 | 沙田 > 大圍 = $1.4

而且去烏溪沙既 99 號巴士半個鐘先有一班車…
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章JX7452~Tadase » 2009-05-17, 13:32

hamu278 寫:

但馬鐵沿線既站… :oops: :oops:

去大圍:(學生) 馬鞍山 > 大圍 = $2.8 | 沙田 > 大圍 = $1.4

99只係$4.8 :oops:
299仲要$6.4 :ugeek:

hamu278 寫:
  • 彩虹站
  • 坑口站

如果要搭港鐵,通常都會搭小巴去呢兩個站轉車

唔搭92/792M?因為小巴平?

JX~Karitsuru 寫:
  • 天水圍
  • 兆康
  • 屯門
  • 屯門碼頭
  • 兆禧
  • 葵芳

補返葵芳站,我出去或返天水圍都以葵芳為中樞點。
頭像
JX7452~Tadase
土星會員

文章安娜琪 » 2009-05-17, 14:06

安娜琪 寫:第一位一定係炮台山。
其次係(不分先後):
沙田
沙田圍
灣仔
機場(我以前成日坐完飛機走去搭機鐵,因為有66折同埋唔駛即時比錢,所以我去香港都唔袋港紙) :oops:
紅磡
中環

*發覺自己原來平時唔多搭地鐵,巴士反而較多。同埋我好少去九龍果邊,過親海多數去新界(親戚喺晒果頭)。

漏左筲箕灣,西灣河...(移民前嘅母校) :oops:
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章hamu278 » 2009-05-17, 14:38

JX~Karitsuru 寫:
hamu278 寫:

但馬鐵沿線既站…

99只係$4.8
299仲要$6.4

hamu278 寫:
  • 彩虹站
  • 坑口站

如果要搭港鐵,通常都會搭小巴去呢兩個站轉車

唔搭92/792M?因為小巴平?

總之搭慣左 299 / 小巴 :oops: :oops:
你黎西貢問下西貢市民,相信有超過一半人都會係好似我咁搭 :oops:
特別係 792M,好少人搭,見過 N 次空車 ;)
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章KX675 » 2009-05-24, 21:03

• 上環站
  • 中環站/香港站
  • 金鐘站
  • 灣仔站
  • 銅鑼灣站
  • 西灣河站

屋企成堆66折,但係都最近一次搭AEL都係由AWE去AIR咁短.......
我屋企方圓一公里都無龜鐵站,加上屋企離開學校腳程0.5分鐘,所以只限去玩/去補習可以搭。
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章帥童`030 » 2009-06-20, 21:40

青衣
油塘
葵芳
中環
太子
帥童`030
天王星會員

文章hx1077 » 2009-06-20, 22:04

青衣 (近我屋企)
石硤尾 (近ar婆屋企)
葵芳 (shopping)
荃灣 (shopping)
hx1077

文章vincentchoi » 2009-06-21, 12:16

太和站
大埔壚站
沙田站
九龍塘站
(無原地鐵站)
vincentchoi

文章大大師兄 » 2009-06-21, 20:59

According to frequency, from higher to lower,

Tai Wo
Hung Hom
Tai Po Market
East Tsim Sha Tsui
圖檔
大大師兄
地球會員

文章kirisame » 2009-06-22, 07:59

安娜琪 寫:
bananasims 寫:你係股東? :o 我屋企又係成堆六六拆

我未夠秤,以母親名義持股,係私有化第一批股東。

所以我係支持英國有更多港鐵路線,最憎Govia同前Thameslink(正垃圾,FCC比人話垃圾我都覺得好過佢,所以我多數坐Midland Mainline)。

thameslink唔好提啦~
上次坑口比我睇完鬼佬鬧佢d片,o左 :o

Frenchfriezz 寫:
安娜琪 寫:譁~~!你有多過一間屋企(雖然我都係,不過每度地方得一間,而且係出租賺$$),咁咪好有米?? :shock: :o

我唔有米
我老豆唔有米
我老母唔有米(但係想買乜就買乜果種)

除左Conduit Road果間(但相比起以前清水灣果間真係差得遠)之外,
其他既唔係up dup公屋狗竇就係簡陋村屋 :oops:

講到交通便利,被認為交通唔方便既西半山同埋清水灣竟然反而係最方便,如果以我咁多間屋企黎計既話…
-西半山有3號綠小落香港站;坐的士落畢打街30蚊內搞掂,如果雪廠街冇塞車既話可以仲平多幾蚊
-清水灣有103/103M綠小出將軍澳/觀塘,兩條線都可以係10分鐘內落到坑口 :mrgreen:

[慈善機構口吻]你比d第三世界嘅青少年有米好多架啦[/慈善機構口吻]

我最常去旺角站
因為成日就係旺角迷途要睇地圖:oops:
等沙紅線起好
就應該會係土瓜灣站
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bananasims » 2009-06-22, 10:18

快啲起南北綫,咁可以一程到港島 :twisted:
反對馬鐵過海 :oops:
bananasims
太陽會員

文章kirisame » 2009-06-22, 10:40

bananasims 寫:快啲起南北綫,咁可以一程到港島 :twisted:

同意 :lol:
咁樣一程入tuen 元天,爽啊! :lol:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章marcowong1011 » 2009-06-22, 14:53

MTR BUS 計唔計, 不過就算5 計我都照打落去

恒順園
置樂花園
青山灣
屯門站(MTR BUS)
屯門站(WRL)
屯門站(LRT)
蔡意橋
河田
市中心(LRT)
市中心(MTR BUS)
安定

我日日返學都會經/去上面嘅站,特別係恒順園and 置樂花園
marcowong1011
土星會員

文章大大師兄 » 2009-06-23, 01:15

bananasims 寫:快啲起南北綫,咁可以一程到港島 :twisted:

梗係要南北線過海而唔係馬鐵過海啦 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章d201_wrl » 2009-07-01, 21:23

Tai Po Market,
Sheung Shui,
East Tsim Sha Tsui + Tsim Sha Tsui
Kam Sheung Road
Mei Foo
D201 Run Between TUM And HUM
圖檔
<?php echo'He is Trying His Best? WFC!' ?>
頭像
d201_wrl
土星會員

上一頁下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客