哈日鐵路迷討論專區

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

哈日鐵路迷討論專區

文章安娜琪 » 2009-05-10, 02:17

見大家傾得咁興奮,就等我幫大家開返個topic。不過希望大家唔好一面倒彈哈日鐵路迷,因為佢地之中都有d幾
reasonable 嘅,唔係個個都失去理性或者膠。好似 @dwin 前輩咁,佢嘅交通規劃就係參照 JR 嘅規劃思想加上
香港嘅實際需要結合而成的,部份都幾有參考價值:

http://joeymomoko.com/wiki/index.php/%E ... F%E7%AF%87

另外黃世澤亦欣賞部份日本通勤鐵路嘅規劃概念:
http://martinoei.wordpress.com/2009/03/ ... %E6%88%B0/
http://martinoei.wordpress.com/2009/03/ ... %E6%88%B0/
http://martinoei.wordpress.com/2009/03/ ... %E8%BC%AF/

歡迎討論~
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

Re: 哈日鐵路迷討論專區

文章bananasims » 2009-05-10, 09:19

@win 我見過佢真人 :oops: 佢唔係嗰類哈日迷
哈日迷差嗰類係幾時都用「電車」…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章安娜琪 » 2009-05-10, 09:43

bananasims 寫:@win 我見過佢真人 :oops: 佢唔係嗰類哈日迷
哈日迷差嗰類係幾時都用「電車」…

其實叫"火車"仲怪,因為香港根本無火車,得地鐵同通勤鐵路...

如果叫"輕軌"或者"動車組"果d更加令人O晒嘴...
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-05-10, 09:45

個個地方唔同譯名啫
唔好格硬迫人叫嗰個名就得啦
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-05-10, 11:53

miley.cyrus 寫:見大家傾得咁興奮,就等我幫大家開返個topic。不過希望大家唔好一面倒彈哈日鐵路迷,因為佢地之中都有d幾
reasonable 嘅,唔係個個都失去理性或者膠。好似 @dwin 前輩咁,佢嘅交通規劃就係參照 JR 嘅規劃思想加上
香港嘅實際需要結合而成的,部份都幾有參考價值:

http://joeymomoko.com/wiki/index.php/%E ... F%E7%AF%87

另外黃世澤亦欣賞部份日本通勤鐵路嘅規劃概念:
http://martinoei.wordpress.com/2009/03/ ... %E8%BC%AF/

歡迎討論~

根本政府就應該比西鐵地鐵起
咁咪可以搞東涌、西鐵線直通
不過如果東鐵要四線化,都應該比東鐵開快速線啦,仲比直通車行,掟佢去西九龍 :evil:
羅湖/落馬洲-上水-粉嶺-大埔墟-沙田(用馬場路軌通過,這段不需架複線,同時可減少防礙火炭站的緩行服務)-大圍-九龍塘-紅磡-如無訊號問題可進入2/3號月台和西鐵進行直通
不過我衰唔識畫圖解釋

不過你睇果堆去過幾次日本、識D日文嘅哈日__,佢地就完全唔知日本D衰野,又唔叫龜鐵吸收日本D好野,反而要龜鐵做堆十九門面工夫(如換日文指示牌等)

仲有,我真係不敢相信那個說JR西日本比港鐵好的人的智商是否正常
比我攞3間上到市嘅JR同九鐵、港鐵排
我會咁
1流-JR東日本
2流-港鐵
3流-JR東海新幹線服務
6流-九鐵
8流-JR東海在來線服務
唔入流-JR西日本 :mrgreen:
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-05-10, 13:33

我唔知日本啲公司點,好多哈日迷都話如果港鐵係九流(kftsanghk 講),JR 西日本根本唔入流,不過個個 kftsanghk 死都話全部日鐵公司都好過港鐵

我一向支持西鐵比地鐵起,如果屯門一程到柴灣,真係可以叫東西線 :D
東鐵唔好玩特快,個個站都咁迫,仲玩乜特快。有四線的話,再開密啲啦,半分鐘一班,正 :oops:
bananasims
太陽會員

文章安娜琪 » 2009-05-10, 13:57

bananasims 寫:我唔知日本啲公司點,好多哈日迷都話如果港鐵係九流(kftsanghk 講),JR 西日本根本唔入流,不過個個 kftsanghk 死都話全部日鐵公司都好過港鐵

我一向支持西鐵比地鐵起,如果屯門一程到柴灣,真係可以叫東西線 :D
東鐵唔好玩特快,個個站都咁迫,仲玩乜特快。有四線的話,再開密啲啦,半分鐘一班,正 :oops:

我唔知點解好中2 JR西日本...嘅500系... :oops:

如果比我起"東鐵四線化",我會咁起(Cross-boundary trains compatible):
http://bvehk.net/viewthread.php?tid=969 ... 1#pid79957

頭像
安娜琪
土星會員

文章bteonnsg » 2009-05-10, 16:50

miley.cyrus 寫:
bananasims 寫:我唔知日本啲公司點,好多哈日迷都話如果港鐵係九流(kftsanghk 講),JR 西日本根本唔入流,不過個個 kftsanghk 死都話全部日鐵公司都好過港鐵

我唔知點解好中2 JR西日本...嘅500系... :oops:

如果比我起"東鐵四線化",我會咁起(Cross-boundary trains compatible):
http://bvehk.net/viewthread.php?tid=969 ... 1#pid79957

我唔知點解勁憎JR西日本
因為東日本用緊E231,E233嘅時候
佢條大阪環狀線居然仲咁有種咁用103系
玩特快係想飛左D少人用站
例如︰太和、大學等
儘量玩夠一區一站
北區1站(其實用粉嶺仲好,幫輕一下人流)
大埔1站
沙田2站(大圍有車轉,無計,不過都可以學JR直通地下鐵都唔停大圍,剩停沙田)
九龍區2站(九龍塘因為轉地鐵實要停,紅磡有直通車,當然停)
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-05-10, 16:59

旺角東係全條東鐵最多人既站黎…點可以飛
反而個沙田站同火炭站就飛得,因為馬鐵搶晒啲客
bananasims
太陽會員

文章安娜琪 » 2009-05-10, 17:09

bteonnsg 寫:
miley.cyrus 寫:

我唔知點解勁憎JR西日本
玩特快係想飛左D少人用站
例如︰太和、大學等
儘量玩夠一區一站
北區1站(其實用粉嶺仲好,幫輕一下人流)
大埔1站
沙田2站(大圍有車轉,無計,不過都可以學JR直通地下鐵都唔停大圍,剩停沙田)
九龍區2站(九龍塘因為轉地鐵實要停,紅磡有直通車,當然停)

我果幅"四線化"構想圖(其實係區域快線先岩)正正就如大大所講,每區得一站,並將吐露港至沙田北
果段客量低且多彎嘅section skip左,以一條直通大圍嘅隧道代之。 :lol: 不過沙田站果度真係無計,唯
有加班補飛咁話... :oops:

講返新幹線果筆。

[發膠]話說我唯一一次去日本(2005年愛知世博)果陣,幾乎每程車都係坐500系。JR西日本d車真係唔
同d,又舒服(我覺得500系比到我坐飛機尊尚經濟客位嘅感覺,即使係自由席),報站音樂又正。後來
喺Youtube聽返原來JR東海首A*b*t*#%s J*pan勁難聽。我諗以後再去日本玩就算只係坐東海道區間我
都係會特登坐西日本嘅500/N700系好d。[/膠完,多謝觀賞]

頭像
安娜琪
土星會員

文章UCR683 » 2009-05-10, 17:42

不一定是勁憎JR西日本的,因為它有將京都線/神戶線的201系通勤列車,大部分替換成321系;剩下的就翻新。
參考: http://kagawa-.hp.infoseek.co.jp/

主要是因為JR西日本不及JR東日本般有錢,可以投資及研發新型列車。
所以舊款列車,若非急切要更換,大不了就作翻新,延長營運壽命。
即使是N700系新幹線列車,亦是靠JR東海夾份買車。(技術仍由JR東海提供)
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章安娜琪 » 2009-05-10, 17:45

UCR683 寫:不一定是勁憎JR西日本的,因為它有將京都線/神戶線的201系通勤列車,大部分替換成321系;剩下的就翻新。
參考: http://kagawa-.hp.infoseek.co.jp/

主要是因為JR西日本不及JR東日本般有錢,可以投資及研發新型列車。
所以舊款列車,若非急切要更換,大不了就作翻新,延長營運壽命。
即使是N700系新幹線列車,亦是靠JR東海夾份買車。(技術仍由JR東海提供)

不過據聞500系差個煞車系統唔pass,如果唔係已經上到320km/h,同E5一樣快。

頭像
安娜琪
土星會員

文章UCR683 » 2009-05-10, 18:20

miley.cyrus 寫:不過據聞500系差個煞車系統唔pass,如果唔係已經上到320km/h,同E5一樣快。

不是500系的煞車系統有問題,而是列車一超過300km/h ,未必能夠符合日本的法定高鐵列車噪音標準。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章安娜琪 » 2009-05-10, 18:31

UCR683 寫:
miley.cyrus 寫:不過據聞500系差個煞車系統唔pass,如果唔係已經上到320km/h,同E5一樣快。

不是500系的煞車系統有問題,而是列車一超過300km/h ,未必能夠符合日本的法定高鐵列車噪音標準。

iTalk果邊話係樣樣野都無問題(包括嘈音),但係緊急煞車距離太長,基於地震安全要素而減至300km/h:
http://hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread. ... pid1497897

頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-05-12, 10:26

bananasims
太陽會員

文章kirisame » 2009-05-14, 11:52

UCR683 寫:不一定是勁憎JR西日本的,因為它有將京都線/神戶線的201系通勤列車,大部分替換成321系;剩下的就翻新。

不過呢
其實幾欣賞西日本
要知道221係jr第一架近郊車座椅可以倒頭
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章安娜琪 » 2009-05-14, 13:17

我中2山羊d colour schemes...令過東海道好多... :oops:

頭像
安娜琪
土星會員

文章kirisame » 2009-05-15, 16:03

bteonnsg 寫:我唔知點解勁憎JR西日本

呢d係錢問題lo
西日本冇東京咁大個"餅",冇東海道新幹線呢d
而且關西有個名叫"私鐵王國".阪急啊,阪神啊,近鐵係個頭影響力大
e+西日本個[url=http://ja.wikipedia.org/wiki/アーバンネットワーク]urban network[/url]個名做到好響
提高服務品質方面做好多
例如221個類車(王牌車比并行私鐵快)
路線改造啊
總算爭番d市場佔有率

京阪神地區唔易做啊 :lol:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bananasims » 2009-05-15, 16:09

bananasims
太陽會員

文章安娜琪 » 2009-05-15, 16:10

kirisame 寫:西日本冇東京咁大個"餅",冇東海道新幹線呢d

東海道新幹線用羊咩咩車唔係落西日本袋嘅咩?

其實話時話,東海<->咩咩直通同share車,點樣分帳架?

頭像
安娜琪
土星會員

下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客