自作業 - 輕鐵指示牌

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

自作業 - 輕鐵指示牌

文章skyward » 2009-05-03, 15:52

ok, 我頂唔順港鐵隻泥黃色白底輕鐵pictogram, 白色黑底好好多囉3q... [sosad]

今日無無聊聊咁整咗幾塊輕鐵指示牌,唔知end up 港鐵會點換呢?

以屯門碼頭為例...
- 路線number 唔用icon

- number 當icon/pictogram 咁,但唔加顏色

- 路線number 放喺輕鐵下面,好似尖東啲k16 牌咁(我prefer 將number 放喺下面)

- number 當icon/pictogram 咁,加埋顏色框,好似路線圖咁

歡迎賜教
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
圖檔
頭像
skyward
天王星會員

Re: 自作業 - 輕鐵指示牌

文章bananasims » 2009-05-03, 16:00

我會比較 prefer 第二張
無人會跟顏色搭 LRT :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2009-05-03, 16:05

第三嗰隻..
放喺西鐵站裏面會好啲
圖檔
Andy
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-05-03, 17:57

skyward 寫:圖檔
- number 當icon/pictogram 咁,加埋顏色框,好似路線圖咁

歡迎賜教

First, who are you? [sosad][sosad]

依個牌我覺得最好「614藍/614P紅框,白底,港鐵藍字不透光」轉做「614藍/614P紅框,港鐵藍底不透光,白字」,因為咁樣我驚人地睇唔清楚。

anyway,我都係覺得第二隻好 d,重要、齊全、簡單。 :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章skyward » 2009-05-03, 18:15

bananasims 寫:我會比較 prefer 第二張
無人會跟顏色搭 LRT :oops:

第二張我諗緊如果有三四條線行塊牌會唔會迫得濟

andy 寫:第三嗰隻..
放喺西鐵站裏面會好啲

如果有成三四條線行嘅話,下面抽number 咪水蛇春咁長?

pcyc 寫:First, who are you? [sosad][sosad]

依個牌我覺得最好「614藍/614P紅框,白底,港鐵藍字不透光」轉做「614藍/614P紅框,港鐵藍底不透光,白字」,因為咁樣我驚人地睇唔清楚。

anyway,我都係覺得第二隻好 d,重要、齊全、簡單。 :oops:

im skyward...
藍底白字嘅話個框會唔夠sharp, 尤其係610 同615p 咁,效果同泥黃色白底輕鐵pictogram 一樣

港鐵開始換輕鐵牌未其實?
圖檔
頭像
skyward
天王星會員

文章Andy » 2009-05-03, 18:21

如果放西鐵站...
個Number未必要放喺icon下面..
放咗icon右邊..
咁即使有三四條線..都唔會怕唔好睇
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2009-05-03, 18:26

白色既輕鐵牌同泥黃 + 白既就有 :oops:
viewtopic.php?f=46&t=9455
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2009-05-03, 22:49

在現實的角度來說,第四款除了製作成本較高外(因要添加額外的顏色),如果將來輕鐵重組路線,所屬路線的代表色變更的話,也會令乘客混淆。
所以第二款會較合適。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章Frenchfriezz » 2009-05-03, 22:55

skyward 寫:ok, 我頂唔順港鐵隻泥黃色白底輕鐵pictogram, 白色黑底好好多囉3q... [sosad]

今日無無聊聊咁整咗幾塊輕鐵指示牌,唔知end up 港鐵會點換呢?

以屯門碼頭為例...
- 路線number 唔用icon

- number 當icon/pictogram 咁,但唔加顏色

- 路線number 放喺輕鐵下面,好似尖東啲k16 牌咁(我prefer 將number 放喺下面)

歡迎賜教

jenn#bye#你點會搵到黎呢度既?
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章skyward » 2009-05-04, 04:21

andy 寫:如果放西鐵站...
個Number未必要放喺icon下面..
放咗icon右邊..
咁即使有三四條線..都唔會怕唔好睇

所以依家港鐵就咁指住輕鐵喺邊度而唔指埋條線根本唔work, 好似天水圍兆康呢啲站咁,
喺西鐵大堂就要諗定搭咩輕鐵線同搭邊條escalator 落去

(1999 添...)

bananasims 寫:白色既輕鐵牌同泥黃 + 白既就有 :oops:
viewtopic.php?f=46&t=9455

白色黑底 #yo#

UCR683 寫:在現實的角度來說,第四款除了製作成本較高外(因要添加額外的顏色),如果將來輕鐵重組路線,所屬路線的代表色變更的話,也會令乘客混淆。
所以第二款會較合適。

港鐵咁鍾意玩牌、貼紙,成本對佢地嚟講應該冇乜嘢 haha

不過610 同615p 個框我真係唔知點整先靚,兩隻色同background 根本冇contrast...

Frenchfriezz 寫:jenn#bye#你點會搵到黎呢度既?

薯條~
圖檔
頭像
skyward
天王星會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客