政府終於出 Journey Planner

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

政府終於出 Journey Planner

文章efilm » 2009-04-28, 16:36

網址:
http://ptes.td.gov.hk

「 公 共 交 通 查 詢 服 務 」 下 午 3 時 投 入 服 務
2009-04-28 HKT 14:28
運 輸 署 推 出 「 公 共 交 通 查 詢 服 務 」 網 頁 , 市民 只 要 在 網 頁 輸 入 地 點 名 稱 , 就 可 以 查 到 由 一 處 地 方 , 到 另 一 處 地 方 , 乘 搭 甚 麼 交通 工 具 最 方 便 。 網 頁 下 午 3 時 投 入 服 務 。

網 頁 的 網 址 是 「 ptes.td.gov.hk 」 , 由 運 輸 署 聯同 理 工 大 學 設 計 。 市 民 登 入 後 , 只 要 輸 入 起 點 樓 宇 或 街 道 的 名 稱 , 再 輸 入 目 的 地 ,網 頁 就 會 建 議 乘 坐 甚 麼 交 通 工 具 、 車 費 及 車 程 所 需 大 約 時 間 。 網 頁 無 論 用 繁 體 字 、簡 體 字 或 英 文 輸 入 都 可 以 。

Source: http://www.rthk.org.hk/rthk/news/expres ... 577491.htm

唔知係咪初初開,成日出 error,唔知係咪因為 path finding 搞到好慢。個地圖都唔好用的,好慢。
仲有個地圖有時想揀個大範圍 d 都唔得,例如想揀發電廠會揀左發電廠其中一座建築物。之後你用佢來 search 就話無交通工具到,search 唔到。 :oops: 睇來個 system 唔識 11 號車。

個 PTES 仲未整到好似 TfL 果個支援到咁多種交通模式,同埋佢計時果度應該好唔準。

睇來我地 Swiftzer 可以唔洗整 Journey Planner ;)
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

Re: 政府終於出 Journey Planner

文章KX675 » 2009-04-28, 22:30

D地圖好多error,
我間學校變左聖保繳書院;
北角碼頭多左個北角東村......
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章bananasims » 2009-04-28, 23:16

由九龍塘搭去旺角,叫你搭 80M ;) (80M 係由九龍塘去火炭穗禾苑既一條巴士線)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章efilm » 2009-04-29, 10:11

一篇比較 PTES 同埋 Google Transit 文章:
http://www.reality.hk/articles/2009/04/29/993/
http://www.reality.hk/articles/2009/04/29/989/

其實叫地政總署同運輸署畀資料 Google 做仲好,個 PTES 原來最多只可以畀 1000 人同時使用。又慢又唔好用。 :oops: 人地 Google 用雲端運算不知幾快,我諗政府畀 data Google 做的話仲唔洗政府畀錢。
不過我諗機會不大,因為地政總署 d data 係拎去賣畀人,唔似得澳門咁好人整埋免費地圖軟件畀人 dl 來用。
頭像
efilm
地球會員

文章bteonnsg » 2009-05-01, 02:03

真係搞笑
我入去問佢由屋企(黃大仙果頭)去學校(自爆,九華)搭咩車
竟然比個垃圾答案我

港鐵
城巴 : E21A

查看地圖 港鐵黃大仙站 - C2
查看地圖 花園街, 旺角道

查看地圖 港鐵旺角東站 - B
查看地圖 土木工程拓展署大樓, 忠孝街
$7.8 35

無野呀?直接喺油麻地站行過去唔使10MIN都得啦,仲快過你等架E21A
bteonnsg
地球會員

文章大大師兄 » 2009-05-01, 13:38

E 字頭巴士,真係膠到無朋友。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bteonnsg » 2009-05-01, 14:26

大大師兄 寫:E 字頭巴士,真係膠到無朋友。

真係信佢一成,唔止雙目失明,連銀包都會清零添呀 :o
bteonnsg
地球會員

文章大大師兄 » 2009-05-01, 14:54

bteonnsg 寫:

八達通都變形 :o :o
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bteonnsg » 2009-05-01, 17:24

大大師兄 寫:
bteonnsg 寫:

八達通都變形 :o :o

笑左 :lol:
bteonnsg
地球會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客