總是覺得...

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

總是覺得...

文章b_kevin_e » 2009-04-14, 11:53

港鐵版輕鐵指示牌
好怪,輕鐵logo睇得唔係咁清楚
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

Re: 總是覺得...

文章bananasims » 2009-04-14, 12:00

極度醜樣,我零願佢整返好似輕鐵月台咁樣。
呢個係咩站?

我淨係知荃灣西、元朗、朗屏同天水圍換咗
馬鐵全線同東鐵全線都好似換晒,係大圍站最 MTR-free 8-)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2009-04-14, 12:54

原本ge係咩樣ga?
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-04-14, 13:03

兆康站
圖檔
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2009-04-14, 14:17

bananasims 寫:極度醜樣,我零願佢整返好似輕鐵月台咁樣。
呢個係咩站?

馬鐵全線同東鐵全線都好似換晒,係大圍站最 MTR-free 8-)

要去九鐵化 , 冇計. :oops:
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2009-04-14, 14:36

不過九鐵啲指示牌確實唔好
唔講格式,淨係講個面,反光反到無倫。淨係呢張相都見到少少反光。
九鐵知衰,大圍站東鐵月台啲牌磨晒砂,唔反光,不過大堂嗰啲又唔磨,又係反光。
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-04-14, 15:03

bananasims 寫:不過九鐵啲指示牌確實唔好
唔講格式,淨係講個面,反光反到無倫。淨係呢張相都見到少少反光。
九鐵知衰,大圍站東鐵月台啲牌磨晒砂,唔反光,不過大堂嗰啲又唔磨,又係反光。

做得最差既係尖東行人隧道入面貼牆果 d 「紅區」「黃區」「綠區」貼紙,無端端用乜鬼潦草,英文字又低又細,仲要又係潦草。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章lsp » 2009-04-14, 16:48

- -'' 其實我個人就覺得算係唔錯
地鐵又唔係搞藝術既 ...
你睇落明佢係嘜就 OK ... :oops:
頭像
lsp
地球會員

文章Andy » 2009-04-14, 18:19

lsp 寫:- -'' 其實我個人就覺得算係唔錯

我認為呢啲牌整靚啲係好事..
如果整得差 , 某程度上會影響遊客嘅印像 :oops: :oops:
圖檔
Andy
金星會員

文章大大師兄 » 2009-04-14, 18:26

andy 寫:

如果整得差 , 某程度上會影響遊客嘅印像 :oops: :oops:

最大影響係果 d 弱視既人,整到咁難睇,人地點睇?
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-04-14, 19:48

呢個輕鐵 Pictogram 係執返九鐵果個,不過唔知點解佢懶型咁響個 Pictogram 入面填白色。本身輕鐵轉用泥黃色都已經怪,加埋個白色就更加怪。我覺得呢個係港鐵合併後整得(修改)得最差的指示牌。 :oops:
頭像
efilm
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-04-14, 20:43

bananasims 寫:極度醜樣,我零願佢整返好似輕鐵月台咁樣。
呢個係咩站?

元朗站G出口
其實都未換哂,仲有九鐵式的指示牌
而家得兆康同屯門未換(得客務中心換左)
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章人仔 » 2009-04-14, 21:18

efilm 寫:呢個輕鐵 Pictogram 係執返九鐵果個,不過唔知點解佢懶型咁響個 Pictogram 入面填白色。本身輕鐵轉用泥黃色都已經怪,加埋個白色就更加怪。我覺得呢個係港鐵合併後整得(修改)得最差的指示牌。 :oops:

你唔講我又唔覺...只係覺得好怪
你一講我又知佢做咩咁怪..同埋知道佢同原本個有咩分別..
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-04-14, 21:20

不過我覺得九鐵隻箭咀同埋個人好核突,個人唔知點講,好生硬

P.S. 喺兆康站呢個位起羽毛球場係不二選擇 ;)
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-04-16, 17:17

andy 寫:

咁我肯定你除左去日本之外,去咩地方搭地鐵都唔會有好印像喇。
回題:龜鐵不如整個白底白圖案指示牌,咪仲「清楚」。
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-04-16, 17:34

Montreal Metro 得三種牌,一個係地鐵標誌、一個係列車終點站指示、一個就係「出口」 :oops: 一個 pictogram 都無 :lol:
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-04-16, 19:46

bananasims 寫:Montreal Metro 得三種牌,一個係地鐵標誌、一個係列車終點站指示、一個就係「出口」 :oops: 一個 pictogram 都無 :lol:

嬌生慣養既 EVBHK 潮童連港鐵 / 地鐵 / 九鐵都話「指示唔清晰」,睇怕佢地係果度都係要係地鐵站留宿架啦。(搵十世都搵唔到出口)
圖檔
大大師兄
地球會員

文章KX675 » 2009-04-16, 21:06

我寧願M鐵保留原本指示牌也好過宜家呢個搞到人變弱視的指示牌 :evil:
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章大大師兄 » 2009-04-16, 22:13

KX675 寫:我寧願M鐵保留原本指示牌也好過宜家呢個搞到人變弱視的指示牌 :evil:

我保證佢一定好快會換番個正式既指示牌上去。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-04-16, 22:46

其實我覺得 MTR 最後都會改返
bananasims
太陽會員

下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客