唔睇由自可 一睇把幾火…

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

唔睇由自可 一睇把幾火…

文章人仔 » 2009-03-21, 19:23

某m字頭b題討論區 某k字頭
成日係度踏低人地d企業 又係度串串串
成日都話新記哥系列公司幾好幾好
人地擾亂本地經濟發展
成日講講下新記差講講下又講澳巴差
真係唔串佢都唔係人

衰則我唔係d成日踏國產野ge人
但係e+d野產野有眼見啦

澳門燒巴士燒到咁
三鹿滾兩滾 bb企唔穩
假蛋
etc.

國產野唔係必須ge都可免則免啦
頭像
人仔
金星會員

Re: 唔睇由自可 一睇把幾火…

文章大大師兄 » 2009-03-21, 20:01

三鹿滾兩滾 bb企唔穩

[sosad] 好正
圖檔
大大師兄
地球會員

文章kirisame » 2009-03-21, 21:16

.........三鹿做得唔好,大家都知
但你知唔知,有外國網測過,ndsl係行緊50英里嘅車dan落地,冇事
but ndsl made in china.
我見你似乎有些少盲目反大陸野lo
你係土生葡人?
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章人仔 » 2009-03-21, 21:29

kirisame 寫:.........三鹿做得唔好,大家都知
但你知唔知,有外國網測過,ndsl係行緊50英里嘅車dan落地,冇事
but ndsl made in china.
我見你似乎有些少盲目反大陸野lo
你係土生葡人?

NDSL design by China?

我唔係盲目反大陸野
Made in China≠Design by China
三聚氰氨呢樣野
唔止係三鹿
係好多國內企業/奶農都有加

點解我一話某d大陸野唔係好野就會比人話盲目反國產野?

仲有一點 國內內銷同外銷ge貨根本係兩樣野泥
而且你見到澳門d蘇州金龍
你就知我點解對佢咁反感(假如你係對各種交通工具都有興趣)

唔記得講 我係正宗中國人泥
頭像
人仔
金星會員

文章kirisame » 2009-03-22, 15:05

中國設計/生產水平同外國差距
大約同50~60年代日本同外國差距
仲有大陸好多公司管理都係有好大問題

想國內公司做到外國水平係需要時間LO
但大陸野真係唔係全部差
最少中華牌鉛筆我用落OK
(可能係錯覺係你唔多LIKE大陸)
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章hamu278 » 2009-03-22, 15:08

可惜,有 d 野你係免唔到
大把食物都係 Made in China :P :P
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章人仔 » 2009-03-22, 15:27

講開又講
日本哥面d國產名牌
d人都係問價
個個都買晒海爾
今次金融海嘯d國產野仲唔搵$$搵到盤滿bu滿 :lol:
(講真日本哥面d國產名牌內銷同外銷個價都差幾遠 洗衣機呢度3000 佢地10000 佢地買海爾都係1000$左右 我地都1000幾…仲有我地d內銷貨又唔係靚d :oops: )
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-03-22, 16:50

海爾唔錯架,海爾啲電飯煲用咗 3 年無壞,個 Panasonic 電飯煲用三個月就壞,CS 又差,真係貼錢買難受 :twisted:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2009-03-22, 17:07

bananasims 寫:海爾唔錯架,海爾啲電飯煲用咗 3 年無壞,個 Panasonic 電飯煲用三個月就壞,CS 又差,真係貼錢買難受 :twisted:

Panasonic 都唔好用ge TOSHIBA先係王道
個煲唔怕有野甩出泥
Panasonic 哥d個個都甩ge
而且次次都係爛個蓋

美的影衰晒廣東省

海爾真係唔錯 佢好似係中國第一間打入海外市場ge電器公司泥

講開 我個keyboard唔知咩事個space bar有d吱吱聲…
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-03-22, 17:13

美的冷氣機簡直…
講大陸牌子,我推薦海爾 :oops: 屋企啲冷氣機、風扇通通用海爾 ;) N 年都未壞
Keyboard 用 Finland 或者 Microsoft :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-03-22, 17:15

bananasims 寫:美的冷氣機簡直…
講大陸牌子,我推薦海爾 :oops: 屋企啲冷氣機、風扇通通用海爾 ;) N 年都未壞
Keyboard 用 Finland 或者 Microsoft :oops:

海爾真係唔錯。 ;)
圖檔
大大師兄
地球會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客