康城站用觀塘綫行…

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

Re: 康城站用觀塘綫行…

文章安娜琪 » 2009-03-21, 09:20

bananasims 寫:
miley.cyrus 寫:
bananasims 寫:觀塘綫真係拉到過去?調景嶺個 TBS 一離站就急彎向海,換言之觀塘綫去康城要轉個 315 度既大彎,咁又點起呢?

你點知個TBS係急彎向海架?我一直以為條TBS係跟將線平行(可能係因為我唔熟果頭)... :oops:

香港討論區有人喺 MTR 做,佢聽到啲人話駁觀塘綫立即話條 TBS 係急彎向海。

呢d野真係好難prove,最好香討班吹水友能夠提供官方證據,不過港鐵有機會唔比公開...
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-03-21, 09:28

其實我地企去月台頭咁望隧道應該都會望到係咪急彎既。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-03-21, 19:00

圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-03-21, 19:10

大大師兄 寫:<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mtr.com.hk/chi/whatsnew/tks.html">http://www.mtr.com.hk/chi/whatsnew/tks.html</a><!-- m -->

唔知有無潮到。

old news is SO exciting :D
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章kirisame » 2009-03-21, 21:10

老實講啦
地鐵設計上一定要以班次行先
兩條線共軌唔只調車問題,運力都成問題
睇下上海啦,3/4號線共軌,搞到最多5分鐘一班,4號線繁時迫到要學日本咁"擠屁股"啦
係未樣衰呢?
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章大大師兄 » 2009-03-21, 23:22

kirisame 寫:老實講啦
地鐵設計上一定要以班次行先
兩條線共軌唔只調車問題,運力都成問題
睇下上海啦,3/4號線共軌,搞到最多5分鐘一班,4號線繁時迫到要學日本咁"擠屁股"啦
係未樣衰呢?

所以港鐵一條路線一組路軌係一個好好既設計。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章安娜琪 » 2009-03-22, 07:54

bananasims 寫:其實我地企去月台頭咁望隧道應該都會望到係咪急彎既。

無錯。我對呢d表面上可信性甚低嘅說話一向持保留態度,都係親身去考察一下(如果可以)先好相信。 :D
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-03-22, 16:53

我去睇,條路軌確實係向海彎,不過係咪急彎就好難判斷(因為有錯覺)。
bananasims
太陽會員

文章kirisame » 2009-03-23, 13:03

有興趣知,就"扮"訓覺,坐ktl調景嶺唔落車
feel下lo
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章a252 » 2009-03-24, 10:31

kirisame 寫:有興趣知,就"扮"訓覺,坐ktl調景嶺唔落車
feel下lo

You may be kick off from the train by driver as they may check before they depart from station or end up in go back to the depot.

P.S. Begin to off topic, mate
A159-C159-D636-B457-C457-D760-C252-A252
A201-C201-D751-B401-C401-D746-C248-A248
頭像
a252
火星會員

文章bananasims » 2009-03-26, 08:51

bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2009-03-26, 12:12

bananasims 寫:http://appledaily.atnext.com/template/apple_sub/art_main.cfm?iss_id=20090325&sec_id=38167&subsec_id=38173&art_id=12533027&cat_id=2977949&coln_id=2977950
民主黨都有今日 :D

請願都要問候人地 :o
Orz
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章UCR683 » 2009-03-26, 12:43

純粹笑話:
抿健聯:民主黨是「小朋友」;不應用粗口諧音!(笑)
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章kirisame » 2009-03-26, 13:01

bananasims 寫:http://appledaily.atnext.com/template/apple_sub/art_main.cfm?iss_id=20090325&sec_id=38167&subsec_id=38173&art_id=12533027&cat_id=2977949&coln_id=2977950
民主黨都有今日 :D

其實民煮黨亂用草泥馬可能有二
1)一知半解不理解國情
2)操"港鐵的媽媽"做show搵飯食
由以上兩點都可見民主黨 :oops:
香港要反對黨,但唔係呢d :lol:

講番la.........其實減四班已經係無可厚非
將軍澳線由唔係用seltrac
e+用穿梭車已經對班次影響最細啦

觀塘線入康城搞到時間表亂曬班次少一半仲 :lol:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章大大師兄 » 2009-03-26, 23:40

社民連都未草泥馬你就走黎草:o)

硬膠日報 即時新聞

唐膠年促立法會確保員工不再受強國粗俗言語滋擾
2009-03-26 HKT23:37

政務司司長唐膠年對於再有立法會議員違反港鐵附例表示深切遺憾,他要求立法會盡快採取有效措施,確保港鐵員工上班時,不再受粗暴言語或行為的滋擾。
唐膠年分別致函主席周松崗、錢果豐及何俊仁,指出某政黨在昨日的港鐵總部請願上使用粗言穢語,港鐵職員並無即場提醒議員。

附:港鐵附例 28H

(1) 任何人於鐵路處所之上,不論何時─
 (a) 不得使用任何威脅性、粗穢、淫褻或使人反感的言語,或鬧事、行為不檢、行為不雅或作出使人反感的行為;
 (b) 不得髹上、書寫、繪畫或貼上任何文字、圖像或字樣於鐵路處所的任何部分,包括任何列車或裝置、家具、裝飾或設備,或任何公布、告示、一覽表、時間表、宣傳品、標誌、數字或字母,亦不得故意弄污或弄髒或破損、切割、抓刮、撕扯、噴潑、毀損或損壞鐵路處所的任何部分,包括任何列車或裝置、家具、裝飾或設備,或任何公布、告示、一覽表、時間表、宣傳品、標誌、數字或字母,亦不得移走或拆去此等物品或物件;
 (c) 不得損壞鐵路處所上任何財物;
 (d) 不得騷擾任何人,或故意對他人的舒適及方便造成干擾;或
 (e) 不得在未獲港鐵公司書面同意並受依照港鐵公司所施加的條款及條件規限的情況下,使用任何錄音或錄影或拍攝器材以進行訪問或拍錄或製作影片或錄像。

(2) 任何人違犯本條,即有責任向港鐵公司支付對港鐵公司財物造成的損害或對港鐵公司人員造成的人身傷害的賠償金額,或對任何其他人所蒙受的損害或傷害的賠償金額,而不損害因違反本條而招致的任何處罰。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章安娜琪 » 2009-04-01, 06:44

http://mtr.com.hk/eng/railway/station_url_th.html

查過 Protection Boundary Map,無證據顯示觀塘線調車隧道並非跟將軍澳線
隧道平行。而調景嶺站前往將軍澳站亦須向右(海徬方向)轉彎。

頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-04-01, 09:19

不過無計嫁喎,香港討論區嗰兩個喺將廠既人做都話咁,唔信佢信邊個 :cry:
bananasims
太陽會員

文章安娜琪 » 2009-04-01, 10:52

bananasims 寫:不過無計嫁喎,香港討論區嗰兩個喺將廠既人做都話咁,唔信佢信邊個 :cry:

緊係信港鐵出版嘅文件na...

除非佢想搏炒魷,又囉到內部文化證實,但可能性不大。始終果d圖連炮台山調頭隧道
呢d比較少人知嘅地方都有show出來。

重複:無論向海定向將軍澳站,調景嶺東行出站都係向右轉彎。

頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-04-01, 10:59

其實我好有興趣知啲人點知炮台山格離仲有條隧道,北角唔經炮台山直達天后
仲有啲車廠路軌配置
bananasims
太陽會員

文章Puff » 2009-04-16, 17:17

TIK TBS 係唔係急彎我無有力証據去 Prove

不過有次我訓著左車長清人後開車之後先發現到我 :oops:

果陣架車應該係轉緊彎 (非常的嘈 類似TKO->HAH)
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

上一頁下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客