康城站用觀塘綫行…

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

Re: 康城站用觀塘綫行…

文章安娜琪 » 2009-04-21, 13:36

bananasims 寫:其實我好有興趣知啲人點知炮台山格離仲有條隧道,北角唔經炮台山直達天后
仲有啲車廠路軌配置

其實果條隧道喺正我屋企樓下,隔離有通風塔。以前仲係北角延線嘅工地之一。
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-04-21, 13:47

miley.cyrus 寫:
bananasims 寫:其實我好有興趣知啲人點知炮台山格離仲有條隧道,北角唔經炮台山直達天后
仲有啲車廠路軌配置

其實果條隧道喺正我屋企樓下,隔離有通風塔。以前仲係北角延線嘅工地之一。

不過條隧道北港島綫通車前,除調車都應該無人用 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章安娜琪 » 2009-04-22, 12:33

bananasims 寫:
miley.cyrus 寫:
仲有啲車廠路軌配置

不過條隧道北港島綫通車前,除調車都應該無人用 :oops:

我希望果度唔會用到,或者索性駁去北港島線度算數。
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-04-22, 12:34

將軍澳綫會用嗰段喎 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章安娜琪 » 2009-04-22, 16:02

頭像
安娜琪
土星會員

文章Puff » 2009-04-23, 00:11

EXH -> FOH ↘      ↗ TAK -> SWH
       NOP -> QUA
CAW-> TIH ↗      ↘ YAT -> TIK

:oops:
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章安娜琪 » 2009-04-23, 02:47

Puff 寫:EXH -> FOH ↘      ↗ TAK -> SWH
       NOP -> QUA
CAW-> TIH ↗      ↘ YAT -> TIK

:oops:

我已經喺BVEHK講過,地鐵喺可以避免嘅情況下,仍然選擇將炮台山跟香港中心地帶(港島西同九龍中部)嘅連繫中斷,要迫我地用天后或北角站,加上本區已有巴士服務不斷被削減(一係用東廊bypass炮台山,一係出海皮bypass銅鑼灣至金鐘),因此我極力反對北港島線嘅建設(其實北港島線解決嘅問題只有興建觀塘線過海段先解決到,北港島線只會將更多港島東客趕去搭巴士),就算要起都只會支持合併將軍澳線嘅方案,一來可以幫將軍澳線提速(若果線路許可),二來過海客大多以commuting為主,以駁去CBD為優先(港島線範圍乃港島居民的生活/購物區;灣仔北,香港站同西九龍係純CBD區,唔係返工都好少特登走去果度)反而可以更加方便乘客,減低對北角站轉車人流造成壓力。

頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-04-23, 12:44

我又反而認同你嗰個,東涌綫離開北角即去會展
咁樣炮台山唔會比人孤立…

:oops: 你係咪太古之達人,我記得比人話過「炮台山x」
而個咩 mtrkwt 就比人話反炮台山主義份子…
bananasims
太陽會員

文章安娜琪 » 2009-04-23, 12:53

bananasims 寫:我又反而認同你嗰個,東涌綫離開北角即去會展
咁樣炮台山唔會比人孤立…

:oops: 你係咪太古之達人,我記得比人話過「炮台山x」
而個咩 mtrkwt 就比人話反炮台山主義份子…

無錯。小的而家仲住喺美國加州,不過家人舊年就放棄左炮台山,搬左去太古城住...

大大所指嘅"炮台山x(東的相反)"是出自哪裡的?

頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-04-23, 12:56

唔係「東」既相反,係「能」既諧音 :oops:
唔記得係地鐵族定乜
bananasims
太陽會員

文章kirisame » 2009-04-23, 13:00

港島線應該維持番e+咁好d掛
好似炮台山->會展.............咁東區人去灣仔/銅鑼灣要轉車

大多數人其實唔多想轉車
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章安娜琪 » 2009-04-23, 13:02

bananasims 寫:唔係「東」既相反,係「能」既諧音 :oops:
唔記得係地鐵族定乜

地鐵族? 我反而喺地鐵族未見過咁嘅言論。

*我無果度,又唔係福島人(按:福島語或民國語"人"字諧音),用"薦"(日語諧音)會比較好~
最後由 安娜琪 於 2009-04-23, 13:06 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-04-23, 13:03

唔記得啦
bananasims
太陽會員

文章PierceCheng » 2010-06-13, 20:13

bananasims 寫:http://pingsum.blogspot.com/2009/03/blog-post_18.html :ugeek:

啱啱睇林忌寫的文章後,小弟一早已經諗到解決辦法,就係:

好似九廣東鐵咁,一班去羅湖,一班去落馬洲,只係由紅磡(包括後來被編咗去西鐵的尖東)至上水出發的方向用一個月台;咁依家港鐵(前地鐵)新增咗康城站,喺將軍澳站起咗一條支線,由北角出發至將軍澳都只係用一個月台去寶琳或康城之嘛!

咁去油麻地或者寶琳/康城都只需要用一個月台,就可以解決到問題啦!相反如是。
PierceCheng
天王星會員

文章V813 » 2010-06-13, 22:16

觀塘線過調景嶺站之後的路軌唔係轉出海,而係同將軍澳線並行,部份結構位於將軍澳站下面。
港鐵甚至有出過文件,解釋點解唔可以將觀塘線延伸去康城。(唔係共用將線路軌,而係另外再起track由TIK調頭軌去康城支線)
http://www.legco.gov.hk/yr08-09/chinese/panels/tp/papers/tp0424cb1-2364-1-c.pdf
V813
土星會員

上一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客