康城站用觀塘綫行…

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

康城站用觀塘綫行…

文章bananasims » 2009-03-19, 20:48

呢排有冇發現好多地圖黨喺度叫觀塘綫行康城無咁亂?我第一次睇到都算,呢排呢啲文充斥好多討論區,真係非常難頂。

1. 觀塘綫如果要去將軍澳綫,必須要到達調景嶺站前調往將軍澳綫路軌。因為可能要等車調配完先可以過,咁樣打亂晒全條觀塘綫既班次。
2. 好似上面講,康城站返觀塘綫嗰陣,一定要去將軍澳站同埋將軍澳綫既調景嶺站月台。咁樣會將搭錯車個問題由往寶琳方向轉移到往北角方向,而將軍澳綫乘客又要揀喺將軍澳站定調景嶺站轉車,更加複雜。
3. 每條線都有個車廠,咁樣觀塘綫霸埋將軍澳車廠,咁將軍澳綫點算?
4. 觀塘綫既客量絕對比寶琳同坑口高。而觀塘綫延伸去康城,只會令寶琳同坑口減少擠迫,不過會令觀塘綫沿綫超過十個站既月台等候時間上升。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 康城站用觀塘綫行…

文章Freeman » 2009-03-19, 22:06

本身同佢地一樣咁諗 :oops:
睇到又明晒 :lol:
Freeman
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-19, 23:33

KTL 駁落 POA 都合理 d,[曲線] KTL 行 LOHAS Park 呢個真係 Goodest suggestion! [/曲線]

大佬,人地 MTR 係地產商離架,如果唔可以做到「LOHAS Park 一程過海」,我諗實又有 d 人嘈囉。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-20, 12:45

唔止 EVBHK 既小朋友地圖黨,10 點幾既時候新聞話垃圾會議員大帝都建議 KTL 駁落 LOHAS Park。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-20, 12:50

http://plastichk.blogspot.com/2009/03/blog-post_20.html

對於一個熟悉鐵路既人離講,今次呢個 post 好似膠左 d。 :twisted:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-03-20, 12:59

大大師兄 寫:唔止 EVBHK 既小朋友地圖黨,10 點幾既時候新聞話垃圾會議員大帝都建議 KTL 駁落 LOHAS Park。

用 LEGO 砌幕門班膠人我一向都唔理架啦 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-03-20, 13:01

bananasims 寫:
大大師兄 寫:唔止 EVBHK 既小朋友地圖黨,10 點幾既時候新聞話垃圾會議員大帝都建議 KTL 駁落 LOHAS Park。

用 LEGO 砌幕門班膠人我一向都唔理架啦 :oops:

新聞無講邊個,不過我懷疑係鄭膠富。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-03-20, 13:03

大大師兄 寫:http://plastichk.blogspot.com/2009/03/blog-post_20.html

對於一個熟悉鐵路既人離講,今次呢個 post 好似膠左 d。 :twisted:

如果又要比觀塘綫過海,請問將軍澳綫點行?藍田同觀塘轉車係完全無可能。
我完全唔覺得康城咁樣安排有乜嘢問題。就算係為售樓收益又點?作完呢個陰謀論出黎又講唔到可行既解決方案。觀塘綫真係拉到過去?調景嶺個 TBS 一離站就急彎向海,換言之觀塘綫去康城要轉個 315 度既大彎,咁又點起呢?
有時唔好淨係諗人地衰嗰面既野,或者真係有苦哀。好似港深廣鐵路,班膠人係都話為有錢人服務,不過佢又答唔出唔喺西九龍起仲喺邊度起。
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-03-20, 13:07

bananasims 寫:
大大師兄 寫:http://plastichk.blogspot.com/2009/03/blog-post_20.html

啲人係要話將軍澳綫去康城係售樓收益,不過諗返去鐵路嗰方面,觀塘綫真係拉到過去?調景嶺個 TBS 一離站就急彎向海,換言之觀塘綫去康城要轉個 315 度既大彎,咁又點起呢?
有時唔好淨係諗人地衰嗰面既野,或者真係有苦哀。好似港深廣鐵路,班膠人係都話為有錢人服務,不過佢又答唔出唔喺西九龍起仲喺邊度起。

我覺得呢度先係最膠
試想想,為甚麼迪士尼線不會影響東涌線的列車呢?為甚麼港鐵要設立沒有人使用的陰澳站,單為了迪士尼的乘客轉車,而不是學將軍澳線的情況般,改動東涌線的列車,把部份東涌線列車的終點站,改做迪士尼呢?原因就是迪士尼沒有港鐵的樓盤,所以港鐵不會如此做;而日出康城就是港鐵的樓盤,因此今日寶琳與坑口站的乘客,就只好犧牲了!
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-03-20, 13:09

改咗回覆 :oops:

我又想問下佢,速度,點加?而家已經要等前面架車離站先入站(東鐵尤甚);班次,繁忙時間一分鐘一班,好疏咩?縮短整體車程,同速度一樣,無得加;站內空氣質素,列車駛入嗰陣吸死氣?另外,東涌綫點樣可以轉個 180 度既急彎去迪迪尼?唔通去迪士尼既列車僅在東涌站開出?

如果康城站僅服務去將軍澳,咁應該又係有議員嘈唔方便。而康城站服務去北角,咁應該又係有議員嘈話搞到將軍澳綫疏晒。講到尾,班人又係神又係鬼,至緊要攞到選票。對呢班人黎講,最好康城站都唔好開!

總之,紙上談兵就叻,真係點做完全唔識。
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2009-03-20, 13:51

又是一句:一眾鐵路迷哈日,宣傳要用回日本式(例如東京Metro等鐵路公司)。
圖檔
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章bananasims » 2009-03-20, 16:19

bananasims
太陽會員

文章bananasims » 2009-03-20, 16:21

奉行了廿多年,有危險,可以教導市民更加注意安全,而唔係一刀切取消。

倫敦也一樣的快,為何英國可以,使用英國系統的香港,在回歸後就不可以?

反過來,關乎全港市民乘客的決定,為何不交由市民去決定?例如公投?例如問卷調查?

小心是一回事,小心到禁絕,是另一回事,有女性被非禮,是否因此要禁止女性著短裙?

之前咪有幾個大學教授講過囉…
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-03-20, 17:57

坑口人講坑口事 :oops:
想方便無問題,但而家既問題係如果你將觀塘線行經將軍澳線既路段,跟本上就一係兩條線班次亂曬,因為共用 tracks,如果唔想班次亂呢?得,減少班次,連繁忙時間都減埋,但心知肚明啦大家,成條將軍澳線係一條「比較上係」策略性既鐵路,基本上成條線都唔可而 cut 其中一 part,如果唔係就盞跳得樓 :roll:

有人話跟日本方式,又有人話跟英國方式,但實際上日本同英國都想跟香港,睇下 London Underground Jubilee Line 就知,除左因為佢條鐵路好長,要有中途總站之外,其實大部分地方都係漸漸跟港鐵的,連埋車站設計都係咁話 :P 。(唔好同我講 British Railway,人地係前國鐵的,一 d 關係都無。)咁明顯地佢地班日鐵膠、(前)國鐵膠都可以收_。

Northern Line 咪 Northern Line 囉,住得去「撈哈拍」都係有錢_啦,要條鐵路,又會有幾多客量?「撈哈拍」做返 Northern Line 既 Mill Hill East 唔得? :lol:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章hamu278 » 2009-03-20, 18:30

用觀塘線咪仲亂
將軍澳線原本已經有晒路軌去康城站
如果用觀塘線,架列車轉黎轉去咪仲煩
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-20, 18:57

hamu278 寫:用觀塘線咪仲亂
將軍澳線原本已經有晒路軌去康城站
如果用觀塘線,架列車轉黎轉去咪仲煩

要解決唔方便就一定唔可以搞到更加唔方便,班地圖_同日鐵_就係咁。

硬膠。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-20, 21:06

原來黃世澤係交通迷 :o #good#

http://martinoei.wordpress.com/2009/03/ ... %E8%BC%AF/
http://martinoei.wordpress.com/2009/03/ ... %E6%88%B0/

我感覺上就係今次世澤寫得好過林忌。而且丸之內模式睇落唔錯,我未研究配軌圖睇可唔可行,不過個 idea 就好正啦。
西鐵 - 東涌綫直通運轉呢個呢,其實咪即係 BNN 既正苦批條西鐵綫比地鐵構想。

更新:留意第二篇留言區,佢連西鐵綫、迪士尼綫用 Seltrac 都知,睇離佢真係鐵路迷。 ;)
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-03-20, 21:21

大大師兄 寫:原來黃世澤係交通迷 :o #good#

http://martinoei.wordpress.com/2009/03/ ... %E8%BC%AF/
http://martinoei.wordpress.com/2009/03/ ... %E6%88%B0/

我感覺上就係今次世澤寫得好過林忌。而且丸之內模式睇落唔錯,我未研究配軌圖睇可唔可行,不過個 idea 就好正啦。
西鐵 - 東涌綫直通運轉呢個呢,其實咪即係 BNN 既正苦批條西鐵綫比地鐵構想。

更新:留意第二篇留言區,佢連西鐵綫、迪士尼綫用 Seltrac 都知,睇離佢真係鐵路迷。 ;)

佢自已有認到佢係鐵路和巴士迷。
由小弟這個鐵路和巴士迷來看,香港的鐵路班次、巴士路線設計當中的邏輯,比中大的校巴派車更加令人費解。
頭像
efilm
地球會員

文章安娜琪 » 2009-03-21, 08:55

pcyc 寫:Northern Line 咪 Northern Line 囉,住得去「撈哈拍」都係有錢_啦,要條鐵路,又會有幾多客量?「撈哈拍」做返 Northern Line 既 Mill Hill East 唔得? :lol:

我覺得康城車似Metropolitan Line嘅Chesham Shuttle多d,雖則兩者其實都係差唔多嘅野。

香港嘅鐵路的確比其他地方簡單得多,呢樣亦都係佢嘅優點,起碼每條線獨立運作,有起事上來都唔會對其他線造成太大影響。

bananasims 寫:觀塘綫真係拉到過去?調景嶺個 TBS 一離站就急彎向海,換言之觀塘綫去康城要轉個 315 度既大彎,咁又點起呢?

你點知個TBS係急彎向海架?我一直以為條TBS係跟將線平行(可能係因為我唔熟果頭)... :oops:
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章bananasims » 2009-03-21, 09:14

miley.cyrus 寫:
bananasims 寫:觀塘綫真係拉到過去?調景嶺個 TBS 一離站就急彎向海,換言之觀塘綫去康城要轉個 315 度既大彎,咁又點起呢?

你點知個TBS係急彎向海架?我一直以為條TBS係跟將線平行(可能係因為我唔熟果頭)... :oops:

香港討論區有人喺 MTR 做,佢聽到啲人話駁觀塘綫立即話條 TBS 係急彎向海。
bananasims
太陽會員

下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客