狗公(九鐵狂熱份子) vs. 港燦(港鐵狂熱份子) [yipes]

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

狗公(九鐵狂熱份子) vs. 港燦(港鐵狂熱份子) [yipes]

文章hkmtrhah » 2009-02-15, 15:06

http://www.bvehk.net/viewthread.php?tid=10737&page=0
歡迎大家一路食花生一路討論 :P

原帖於 15-2-2009 13:35 發表,由 james0306 寫:先前觀塘線故障,油塘CS的職員只懂坐下叫乘客冷靜
足以看到外判客務中心是反智的

車站有問題,乘客第一時間先會想到去客務中心找職員協助

講果陣笑到我_街……
咁唔通叫人跨越職位既權限去自己落手落腳整返好個 Overhead Electric? 圖檔
乜野叫管理都唔知,講埋d弱智兒童講既野,「足以看到某部份人是反智的」。
反轉一下:我係有基本急救證書,咁但係我無拎 AED 去救心藏病人,我應唔應該格硬來?圖檔

原帖於 15-2-2009 00:16 發表,由 james0306 寫:前九鐵網絡所有車站都至少有一個人有急救牌照
恐怕外判後,此服務不能維持

前地鐵既車站都唔係個個站都有起馬一個急救員啦,有次我響寶琳站見到有個人(好似係職員)暈左響B 出口果邊(近扶手電梯),都係人地 call 救護車啦,點話咩「少左個人識急救就食得花生」就係等於食得花生?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

Re: 狗公(九鐵狂熱份子) vs. 港燦(港鐵狂熱份子) [yipes]

文章bananasims » 2009-02-15, 15:22

佢地成日講笑話,好鬼搞笑。指示牌 East Tsim Sha Tsui 漏咗個 i,明明就係整指示牌個人既錯,然之後無限上鋼,連周松崗都有錯,勁 ;)
乜鬼救急仲搞笑,九鐵政策每個站至少有一個急救員,唔代表地鐵政策無喎…佢啲邏輯好似就係九鐵有既野港鐵就無。依佢既邏輯,九鐵職員喺客務中心訓覺,唔代表港鐵有 :D (九龍塘站根德道地面出口客務中心個職員訓過幾次覺 :P
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 狗公(九鐵狂熱份子) vs. 港燦(港鐵狂熱份子) [yipes]

文章bteonnsg » 2009-02-15, 15:46

GJ
落馬洲個水牌變左Lok Ma Cha
就話外國人睇唔明
仲話咩小小職員都做唔到,上層咪重衰
咁我真係想知點解ex-KCR D前線咁「好」,但係高層又玩兵變玩呢樣玩果樣...

認字特警 :P
每下愈況係解事情發展越後知到嘅野越多
應該用每況愈下

話時話,港鐵係咪要年年比番租九鐵?
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-02-15, 15:50

bteonnsg 寫:GJ
落馬洲個水牌變左Lok Ma Cha
就話外國人睇唔明
仲話咩小小職員都做唔到,上層咪重衰
咁我真係想知點解ex-KCR D前線咁「好」,但係高層又玩兵變玩呢樣玩果樣...

認字特警 :P
每下愈況係解事情發展越後知到嘅野越多
應該用每況愈下

話時話,港鐵係咪要年年比番租九鐵?

係,聽講因為地鐵對九鐵路線無興趣,所以政府將「賣」改為「租」
地鐵要執九鐵大量既蘇州屎,虧啲狗鐵膠仲可以話九鐵啲政策好
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2009-02-15, 22:24

另一奇文共賞:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthr ... a=page%3D1
kisoby32817 寫:九鐵一向是間垃圾機構

九鐵一向是間垃圾機構:
(1)
九鐵肥上瘦下,高層惟利是圖,嚴重超薪,人格又cheap。
(2)
缺乏社會責任,不提供半價乘車優惠予學生(他們同樣沒經濟能力,同小童、長者沒分別),反而大肆捉人,請人看實閘口,cheap都離譜。
(3)
田北辰正一人渣,人人跟佢不和,佢是九鐵垃圾文化的罪魁禍首。
(4)
完全不理會市民(尤其窮人),將尖東站和西鐵車費定得貴,有車無人搭,缺乏社會責任。
(5)
不提供更多接駁巴士於東鐵,之前有人建議粉嶺(聯和墟)、上水(清河)、大埔(富亨)、大圍(顯徑) 等,九鐵拒絕。 相反,西鐵則提供越來越多九鐵巴士,對東鐵十分不公平。九鐵高層完全沒有提供優質鐵路服務的心思,完全惟利是圖。我相信上hkitalk的朋友更適宜當高層。
(6)
為了惟利是圖,九鐵推出廣告佔了一半的新聞直線,得極少Quiet Car,為乘客帶來嚴重騷擾和聽覺轟炸。
(7)
九鐵妄顧乘客安全,堅拒建月台幕門。
(8)
九鐵首創各式名目的罰款制度。什麼「成人五百蚊……」
(9)
……………………
港鐵取代九鐵,實為乘客之福 ,可惜的是……

(To be continued)

我的意見:懷疑此人是一位不良巴士迷多過鐵路迷。

追記:
會員Larco就逐點反駁:
Larco 寫:1. 我諗都唔駛多講,樓上已經講晒。

2. 東鐵本地線除左尖東站之外真係收得算平,上水去到紅磡都只係$8.5,如果係地鐵做應該都唔只呢個價。之於請人看實閘口,以我所見,好似合併左之後先至有人看閘口喎....

3. 完全同意佢係廢柴,我真係唔明政府當時做乜走去搵個商家佬做鐵路業務,兩鐵加快合併唔多唔少都關佢事。

4. 西鐵同尖東站真係貴得離譜,D車站又大到乜咁,尖東站咁大都話情有可原(人流多),但西鐵D站起到咁大又冇人用先離譜,結果興建費用全部轉嫁俾乘客。

5. 至於接駁巴士西多東少既問題,其實真係同輕鐵專區有關,我真係唔用當時點解輕鐵專區條例唔俾其他巴士公司開D輕鐵去唔到既地方既路線。(事實上根本唔應該有輕鐵專區條例)

6. 完全同意,最過份係佢附例唔俾人播歌但自己又搞新聞直線轟炸乘客,靜音卡少到冇人有。有陣時電視既聲可以仲大聲過車務廣播

7. 原有路線唔裝幕門都算,但冇理由連馬鐵落馬洲呢D新車站都冇幕門,最離譜係西鐵站站有幕門,但馬鐵同落馬洲又冇幕門,好心佢一係就全部唔好裝,一係就全部裝晒啦。

8. 來源請求

其實九鐵比地鐵好既,仲有設有乘客聯絡小組聽取乘客意見。記得睇九鐵傳真時見過乘客聯絡小組中有成員提議拍攝"如何使用緊急設備"既短片,教乘客遇上緊急事故時應該點做,後來九鐵真係有拍呢D短片,係新聞直線中播放 (不過有冇人睇又另一會事)

九鐵仲有印製九鐵傳真同程趣@KCR等刊物,介紹九鐵沿線景點同埋講關於九鐵網絡既最新資訊,雖然地鐵都有地鐵縱橫,不過內容似乎冇九鐵既咁詳盡。
感覺上九鐵似乎較有心做鐵路業務,當然地鐵都有可取之處,但可惜兩鐵合併後港鐵冇取到九鐵以上既長處。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章大大師兄 » 2009-02-16, 13:28

我真係唔想睇 (無眼睇) EVBHK 班小朋友 9up 辯論。 :roll:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bteonnsg » 2009-02-16, 19:31

唔知係咪我唔好彩,KCR年代上親東鐵D新聞直線唔係全情播UA廣告就係有人無聲無字幕

雖然條馬鐵都虧虧地啫,都唔洗節能到幕門冷氣都唔起,將來東西線又要再起過咁慳呀?
西鐵D站又起到郊區,不如改東西向洪水橋經十八鄉落八鄉再出荃灣西把啦
真係想知點解九鐵規劃D野可以咁失敗 :evil: (東鐵除外)
人地條TKL D站都旺你幾倍xx(
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-02-16, 20:05

馬鐵幾好喎,我好鐘意馬鐵啲站,只係九鐵又係衰格,馬鐵預留嗰四卡又係有位無頂 :evil:
反而個西鐵就…心照,我好唔鐘意西鐵

將軍澳綫一開,打殘好多巴士 :oops: 非常成功 ;)
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-02-16, 21:24

bananasims 寫:馬鐵幾好喎,我好鐘意馬鐵啲站,只係九鐵又係衰格,馬鐵預留嗰四卡又係有位無頂 :evil:

馬鞍山線 d 車站個個都近到乜咁,行 45 - 60 kph 果唔幾遠就一個站,成個輕鐵;:oops:
地鐵起將軍澳線就真係叻,專登劃好區域咁再搵區域個中心點去起車站 ;) ,如果係九鐵起將鐵就弊家伙 :oops: 都唔知係咪起左個輕鐵先再響 ~2005 先好似西鐵個情況,孤降到死淨係起左鰂魚涌 - 調景嶺,重要得果六卡而唔係七卡 :oops: :?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-02-17, 04:53

馬鐵起得咁快好似係因為趕時間 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hang » 2009-02-17, 14:12

bananasims 寫:馬鐵幾好喎,我好鐘意馬鐵啲站,只係九鐵又係衰格,馬鐵預留嗰四卡又係有位無頂 :evil:

你應該講
鄭議員把口一開,打殘好多巴士 :oops: 非常成功 ;)
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章UCR683 » 2009-02-17, 14:44

所以住在已發展區域,較住在新發展區域,乘巴士或鐵路,選擇有較大彈性。
特區政府在1999年的運輸綱要,標明發展「以鐵路為骨幹的運輸網絡」;十年後港鐵獨大,政府就被批評為「利益輸送」!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章bananasims » 2009-02-17, 16:30

hang 寫:

你應該講
鄭議員把口一開,打殘好多巴士 :oops: 非常成功 ;)

係咩?佢成日話咩競爭 :oops:
我記得將軍澳刪減既巴士線唔只調整計劃咁少,有啲線原來都無計劃刪減,點知因為客量不足(比將軍澳綫打殘)所以就早抖
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-02-17, 22:17

大大師兄 寫:馬鐵起得咁快好似係因為趕時間 :oops:

講做咩啫?講收工咩
bteonnsg
地球會員

文章大大師兄 » 2009-02-18, 04:31

bteonnsg 寫:

講做咩啫?講收工咩

本來九鐵個重點係玩西鐵既,所以起既人手大部份都集中係西鐵,不過個《鐵路發展策略 2000》又話要優先起馬鐵,03 年西鐵先至起完 (本來應該早 d 既,你知啦,西門子事件),04 年又要開馬鐵,極度趕時間,咪求求其其起 d 極「簡單」建築頂住檔囉。

點知開左馬鐵之後 d 人覺得好,西鐵果 d 叫「浪費」 :lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-02-18, 13:17

大大師兄 寫:
bteonnsg 寫:

講做咩啫?講收工咩

本來九鐵個重點係玩西鐵既,所以起既人手大部份都集中係西鐵,不過個《鐵路發展策略 2000》又話要優先起馬鐵,03 年西鐵先至起完 (本來應該早 d 既,你知啦,西門子事件),04 年又要開馬鐵,極度趕時間,咪求求其其起 d 極「簡單」建築頂住檔囉。

點知開左馬鐵之後 d 人覺得好,西鐵果 d 叫「浪費」 :lol:

馬鐵充份顯示出設計簡約既好處,大熱天時亦都唔會特別熱 :oops:
bananasims
太陽會員

文章kirisame » 2009-02-19, 16:15

講起
馬鐵嘅客量真係一般咋bo..........
架空站冇冷氣呢........個人覺得冇問題,全世界好多架空站都冇冷氣架啦(新加坡啦,台灣啦,都係bo)
反而,佢唔裝閘門真係有d問題
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章大大師兄 » 2009-02-19, 18:50

kirisame 寫:講起
馬鐵嘅客量真係一般咋bo..........
架空站冇冷氣呢........個人覺得冇問題,全世界好多架空站都冇冷氣架啦(新加坡啦,台灣啦,都係bo)
反而,佢唔裝閘門真係有d問題

唔裝閘門話就話係遲 d 會駁長個月台喎 :oops:
實際上應該係慳得就慳,趕收工。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-02-19, 22:44

sorry,我打漏字,意思掉轉晒 :oops:

大熱天時亦都會特別熱
bananasims
太陽會員

文章kirisame » 2009-02-20, 13:01

反正係港鐵定九鐵
佢打死都唔肯起沙紅/東九龍線啦
雖說馬頭圍係舊區,人都唔少
佢地兩個連起條中低運量線都唔肯?照計死慳死抵都應該回到本掛
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上