保鐵人士有何居心?

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

保鐵人士有何居心?

文章UCR683 » 2009-02-06, 23:22

Source: 《蘋果日報財經版》孫柏文專欄《金手指》(2009-2-6)

注意:標題及內文有點粗俗。

孫柏文《金手指》:有權鄭家富、窮人冚家富(2009-2-6)

好幾個月前,當股票日日跌到喊嘅時候,孫柏文因為見估值跌到吸引水平,就開始對啲心儀嘅公司進行更深入調查。亦因當時兵荒馬亂,我就更留意防守性強嘅公司。講到防守性強,就一定包括啲富有特區特色,喺「利潤保證計劃」下嘅公司。

因為當時商品,特別係油價亦大幅回落,我就將注意力集中喺用好多油、運輸類別嘅公司身上,最後選經營九巴嘅載通(062)。咁做功課呢樣嘢,過往數據上網已睇到,不過要估未來會點,就一定要廣納意見。而睇載通,就令我走去問一個將軍澳嘅區議員。

「鐵路優先」有玄機

區議員一聽到我問關於載通嘅嘢,劈頭第一句話:「諗你都唔好諗,立法會有個新界東議員,係又鐵路優先,唔係又鐵路優先。佢不但覺得人人應搭鐵路,仲非常仇恨巴士。」我問點解佢會咁憎巴士,區議員都話唔知,仲話佢連普通司機都憎,連最基本普通法疑點利益歸於被告,都要蹂躪。我聽完冇買。

輾轉幾個月後,我終於知到點解。原來呢個議員好鍾意飛車,以前仲曾經被釘牌。當全人類都「鐵路優先」,馬路冇車佢就有得飛車。佢特別憎巴士司機嘅原因,係因為太龜速,阻住佢飛車,所以力主鐵路優先,趕走啲龜巴!

不過奉勸大家,如果你被告超速,又唔係律師加立法會議員,唔出庭聆訊,你就係新界東立法會議員鄭家富口中「馬路上的計時炸彈」,疑點利益唔歸你,毋須審訊已定罪。

不過如果你係,只要出張新聞稿、道道歉,就會繼續享有基本普通法人權。

真係太似淫照事件。有權超速鄭家富、窮人超速冚家富。

我的意見:
現時的鐵路迷,部分亦是保鐵人士;他們的居心,又會否同孫柏文所說的,以保鐵為藉口,實情是滿足自己的權力慾?
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: 保鐵人士有何居心?

文章bananasims » 2009-02-06, 23:40

我好憎鄭膠富,不過鐵路優先政策真係好重要,特別係香港呢啲塞車塞到咁既城市。
講香港鐵路最失敗應該係西鐵,巴士贏晒,反而將軍澳綫地鐵贏好多。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2009-02-07, 12:52

你放長雙眼看一點。
西鐵綫雖然被網民稱為「大白象」,但當九龍南段(南昌--紅磡)通車後,情形有機會不一樣。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章bananasims » 2009-02-07, 13:15

UCR683 寫:你放長雙眼看一點。
西鐵綫雖然被網民稱為「大白象」,但當九龍南段(南昌--紅磡)通車後,情形有機會不一樣。

最大問題唔係去尖東定紅磡,西鐵個問題係條定線,起晒啲市區邊緣有用咩?天北、屯門碼頭嗰啲搭長長既輕鐵去西鐵轉車去尖東/紅磡,不如搭一程巴士去尖沙咀啦…
仲有,交通流量最多永遠都係去 CBD,下午 7 點中環、金鐘、灣仔呢幾個站,扶手電梯啲人流係永遠都唔會斷,因為佢係 CBD。相反尖沙咀、尖東同埋旺角,同金鐘、中環比,多極有限。尖東同紅磡一向都唔係香港既 CBD,只係購物區,頂多假日先會特別多人。真正既 CBD 係港島。所以九龍南綫喺平日帶黎既人流真係多極有限,反而東鐵既人(特別過境客)就煩啦,無得一程過尖東。沙田既人可能又要用返九龍塘轉車,因為九龍塘條通道快過尖東多多倍。
我一向以黎都反對西鐵由九鐵起,如果比地鐵起,東涌綫分叉的話,一程直達港島,吸引力絕對比而家既西鐵(加埋九龍南綫)為多。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hang » 2009-02-07, 16:15

西鐵比九鐵起,係因為九鐵已經起左輕鐵,
如果係地鐵起,為左貼近市中心話唔定會成個屯門公園產左。

不過如果西鐵唔去尖東,西鐵一定好難吸到巴士班客,而且東鐵未來又會過海,移去紅磡先都合理的。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章Andy » 2009-02-07, 16:29

hang 寫:西鐵比九鐵起,係因為九鐵已經起左輕鐵,

不過如果西鐵唔去尖東,西鐵一定好難吸到巴士班客,而且東鐵未來又會過海,移去紅磡先都合理的。

但而家個位唔多就腳..
佢設計本身有問題 , 如果出荃灣要咁煩 , 咁不如坐巴士..
況且荃灣西又係好偏僻

而家嘅西鐵 , 頂多只可以話係輕鐵嘅輔助 ...
因為我入元朗先會坐西鐵 :oops:
圖檔
Andy
金星會員

文章大大師兄 » 2009-02-08, 02:02

鄭膠富真係全個民主黨最膠既垃圾會議員。佢成日做埋 d 懶好有理由,實際上仲衰過自由黨 / 民建聯 d 膠建議既硬膠建議,累死全香港所有駕駛者。

自己慢慢睇佢有幾膠:
http://plastichk.blogspot.com/search?q= ... 6%E5%AF%8C
圖檔
大大師兄
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-02-08, 14:33

andy 寫:

但而家個位唔多就腳..
佢設計本身有問題 , 如果出荃灣要咁煩 , 咁不如坐巴士..
況且荃灣西又係好偏僻

同意,搭得西鐵出市區係勁麻煩(不論MK/TST定CBD)
左轉右轉 :oops: 搭巴士好過!
倒不如叫港鐵玩埋直通東涌綫,由屯門直踩中環,正 8-)
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章Andy » 2009-02-08, 16:59

b_kevin_e 寫:
andy 寫:

但而家個位唔多就腳..
況且荃灣西又係好偏僻

960 961 962仲好過 :oops:
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2009-02-08, 17:32

andy 寫:

但而家個位唔多就腳..
況且荃灣西又係好偏僻

訊號系統同電力都唔同(西鐵:SelTrac,東涌綫:唔記得;西鐵:交流電,東涌綫:直流電)
我一向都反對九鐵起的,如果比地鐵起,香港至荔景既班次又可以加到最密,而大西北居民又可以一程直達港島 CBD,而唔係尖沙咀。
另外,成日話馬鐵過海嗰啲又係,東鐵既乘客多過馬鐵多多聲,多數服從少數,東鐵過海無可厚非。
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-02-08, 18:46

唔計無駁東鐵綫,我覺得最衰都係屯門 (好似係) 居民攪到條西鐵綫繞個大圈先出市區。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-02-08, 19:15

大大師兄 寫:唔計無駁東鐵綫,我覺得最衰都係屯門 (好似係) 居民攪到條西鐵綫繞個大圈先出市區。

唔知咁既方案點呢?(睇地圖架咋,唔好插 :P
東涌綫用返預留位分叉,依地鐵既計劃去到麗城花園(海濱花園起海濱站)。唔起大欖隧道,轉左 cut 去深井(預留位),然之後去到愛琴海岸輕鐵預留位地底起預留位(如果輕鐵起就一齊起),之後就一野 cut 去屯門碼頭輕鐵站地底,然之後入青山整個大彎去到屯門公園地底起站,兆康起站,再上天水圍去到天榮總站地底起站,再去元朗大馬路同康樂路交界起,做總站。有預留位直接 cut 去落馬洲 :oops:
全線地底。
都係睇地圖架咋,無某壇咁做環評 :oops:
唔知 Google 畫路線個工具喺邊 :oops:
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-02-08, 23:09

bananasims 寫:唔知 Google 畫路線個工具喺邊 :oops:

咪路徑工句 :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-02-09, 00:55

bananasims 寫:
大大師兄 寫:唔計無駁東鐵綫,我覺得最衰都係屯門 (好似係) 居民攪到條西鐵綫繞個大圈先出市區。

唔知咁既方案點呢?(睇地圖架咋,唔好插 :P
東涌綫用返預留位分叉,依地鐵既計劃去到麗城花園(海濱花園起海濱站)。唔起大欖隧道,轉左 cut 去深井(預留位),然之後去到愛琴海岸輕鐵預留位地底起預留位(如果輕鐵起就一齊起),之後就一野 cut 去屯門碼頭輕鐵站地底,然之後入青山整個大彎去到屯門公園地底起站,兆康起站,再上天水圍去到天榮總站地底起站,再去元朗大馬路同康樂路交界起,做總站。有預留位直接 cut 去落馬洲 :oops:
全線地底。
都係睇地圖架咋,無某壇咁做環評 :oops:
唔知 Google 畫路線個工具喺邊 :oops:

Google Earth 定 Google Maps :?:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-02-09, 13:03

Google Maps :oops:
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-02-09, 16:04

bananasims 寫:Google Maps :oops:

圖檔
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hang » 2009-02-09, 16:27

屯門碼頭輕鐵站地底冇可能起到鐵路站了,咁近海上面又有樓,仲有鐵路。
元朗大馬路起站又要用明挖,成個元朗一定亂晒。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章bananasims » 2009-02-09, 16:30

hang 寫:屯門碼頭輕鐵站地底冇可能起到鐵路站了,咁近海上面又有樓,仲有鐵路。

好似銅鑼灣、天后咁起呢? :oops:
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2009-02-10, 22:09

hang 寫:屯門碼頭輕鐵站地底冇可能起到鐵路站了,咁近海上面又有樓,仲有鐵路。

舊年唔知邊個議員話要求西鐵綫係屯碼設站,我笑左
佢d方案冇一個行得通 :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-02-11, 11:53

舊年唔知邊個議員話要求西鐵綫係屯碼設站,我笑左
佢d方案冇一個行得通 :oops:

好似 bnn 貼過張單張 :mrgreen:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客