岩岩搭輕鐵就火

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

岩岩搭輕鐵就火

文章b_kevin_e » 2009-01-17, 12:43

香港人識唔識「請先讓車上乘客落車」?
架車都未開門就企哂係門前,仲要第一時間衝入車廂,留條路俾人出都冇 :evil:
搞到我差d落唔到車 :evil:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

Re: 岩岩搭輕鐵就火

文章Andy » 2009-01-17, 12:47

香港人一向係咁鬼自私 :evil: :evil:
我有幾次都係咁..

有一次我上車 , 畀人推...
推到我差啲踩咗落門前個gap度,,
我叫條友唔好推 , 竟然係我畀人罵返轉頭 , 咩世界..
圖檔
Andy
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-01-17, 13:06

b_kevin_e 寫:香港人識唔識「請先讓車上乘客落車」?
架車都未開門就企哂係門前,仲要第一時間衝入車廂,留條路俾人出都冇 :evil:
搞到我差d落唔到車 :evil:

(→「講起我就扯火啦...」) 圖檔
不嬲成班自私_(唔記得 filte, 已改) 都係淨係識為自己,「我先你彈開」,次次搭親都係成班踴入架車,唔理車上面果個我。圖檔
難道要響身上貼張紙話「彈開啦,人地未落車」或者係咁 Replay MTR 果個「請先讓車上乘客落車,請先先先...先先讓車上...車車車上乘客落車...」圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bananasims » 2009-01-17, 18:06

我個電話聆聲係請先讓車上乘客落車,有次東鐵綫落車有人打電話黎,之後 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2009-01-21, 22:06

andy 寫:香港人一向係咁鬼自私 :evil: :evil:
我有幾次都係咁..

有一次我上車 , 畀人推...
推到我差啲踩咗落門前個gap度,,
我叫條友唔好推 , 竟然係我畀人罵返轉頭 , 咩世界..

之前搭港鐵荃灣綫
架車都已經夠"big",d人都仲係要「格硬」上車
等多幾分鐘唔會死ga = =

bananasims 寫:我個電話聆聲係請先讓車上乘客落車,有次東鐵綫落車有人打電話黎,之後 :oops:

我之前電話個鬧鐘鈴聲係「請勿靠近車門。 請不要靠近車門。 Please stand back from the doors. 嘟x9」
去日本o個陣就朝朝都俾呢段野嘈醒....
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-01-21, 22:10

b_kevin_e 寫:我之前電話個鬧鐘鈴聲係「請勿靠近車門。 請不要靠近車門。 Please stand back from the doors. 嘟x9」

我諗緊:假如果個廣播係「本班列車將稍為延遲」,你會唔會延遲起身? :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bananasims » 2009-01-21, 22:22

pcyc 寫:
b_kevin_e 寫:我之前電話個鬧鐘鈴聲係「請勿靠近車門。 請不要靠近車門。 Please stand back from the doors. 嘟x9」

我諗緊:假如果個廣播係「本班列車將稍為延遲」,你會唔會延遲起身? :oops:

下一班前往東涌既列車會喺九分鐘之後到達 :P (嗰次係青衣聽到真係把鬼火 :twisted:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2009-01-21, 22:24

下一站:香港,左邊車門將會打開;下一站:香港,左邊車門將會打開;Next station is Hong Kong. Door will open on the left.←會唔會即刻起身行開個房門 :?:
ps.如果搭JR中央線就用JR山手線報站 :lol:
頭像
人仔
金星會員

文章b_kevin_e » 2009-01-21, 22:30

人仔 寫:下一站:香港,左邊車門將會打開;下一站:香港,左邊車門將會打開;Next station is Hong Kong. Door will open on the left.←會唔會即刻起身行開個房門 :?:

o係日本搭電車時,手機要開震機mode.... = =
聽聽:
http://hk.youtube.com/watch?v=ENXrb9voHG8
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bananasims » 2009-01-21, 22:43

人仔 寫:下一站:香港,左邊車門將會打開;下一站:香港,左邊車門將會打開;Next station is Hong Kong. Door will open on the left.←會唔會即刻起身行開個房門 :?:

香港站既「左邊既車門將會打開」係到站前先播 :oops:

九鐵嬸嬸 寫:列車即將開出,上唔到車既乘客請返回黃線後面等候下一班列車。

九鐵嬸嬸 寫:列車即將開出,乘客請勿超越黃線。

九鐵嬸嬸 寫:列車即將開出,乘客請勿靠近月台幕門。

立即再訓覺 :oops:
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-01-21, 23:49

bananasims 寫:

下一站,香港,乘客可以轉乘港島線或荃灣線。
下一站,香港,乘客可以换乘港岛线或荃湾线。
Next station, Hong Kong, interchange station for the Island Line and Tsuen Wan Line.
最後由 hkmtrhah 於 2009-01-22, 14:30 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章人仔 » 2009-01-22, 12:10

b_kevin_e 寫:

聽聽:
http://hk.youtube.com/watch?v=ENXrb9voHG8

咁用返中央線
可能唔當你手機響 :lol:

我發現樓上咁多位都唔發現應該係Doors

我記得有條線係用CV報站ga :oops:
頭像
人仔
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-01-22, 14:30

人仔 寫:
b_kevin_e 寫:

聽聽:

咁用返中央線
可能唔當你手機響 :lol:

我發現樓上咁多位都唔發現應該係Doors

我記得有條線係用CV報站ga :oops:

我都無聽道! :?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-01-22, 14:35

bananasims 寫:

九鐵嬸嬸 寫:列車即將開出,上唔到車既乘客請返回黃線後面等候下一班列車。

九鐵嬸嬸 寫:列車即將開出,乘客請勿超越黃線。

九鐵嬸嬸 寫:列車即將開出,乘客請勿靠近月台幕門。

立即再訓覺 :oops:

地鐵姐姐 寫:請注意,由於信號故障,......

唔知訓好定起身好 :P :oops: :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 45 位訪客