香港人真係好鬼自私..

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

香港人真係好鬼自私..

文章Andy » 2009-01-14, 17:21

我認為 , 輕鐵最近門口嗰枝柱應該拆咗佢..

朝朝早見到有人想上車上唔到 , 好正常.. 但荒謬嘅係 , 我見到架車啲中間位係空的... 啲人死都近喺門口位 , 唔通真係自私成咁?

明知多人 , 就唔該佢企入少少啦.. 自私到死..

仲有要罵嘅就係格硬上車嗰啲 , 明知冇位 , 都要格硬逼入去.. 等第二架都係用你兩三分鐘啫 , 唔通咁都唔等得?

有次我聽到個港女講 , 個港女話:「又咁多人上車架 , 不過我死都唔會企入啲架啦..」..

最後要罵嗰堆 , 就係上車唔識讓人落車嗰堆.. 唔通真係咁驚冇位坐?裏面嘅未出 , 你逼入去做乜..呢啲基本禮儀嚟.. 唔係咁都唔識呀....
圖檔
Andy
金星會員

Re: 香港人真係好鬼自私..

文章bananasims » 2009-01-14, 17:25

仲有呀,今日搭觀塘綫,由旺角去九龍塘,我坐喺第六個位,A 係我,X、Y、Z係人黎。
[X|Y| |Z| |A]
然之後有兩個自由人 B、C 想坐,一個坐咗去我同 Z 中間,另一個見無其他位,企喺度。
    C
[X|Y| |Z|B|A]
然之後我就讓個位比 C 坐,B 就好有禮貌講多謝,然之後我坐去 Y 同 Z 中間。
   A
[X|Y| |Z|B|C]
點知 Z 嗰條哈日港女潮童見我過黎無啦啦隻腳大字型咁樣坐開,唔想比位我坐…
之後我學肥姐,格硬坐落去,自己縮腳 :P
不過條 hi hi 都係要大字型坐開,乞人憎。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2009-01-14, 19:01

最搞笑係明明同一月台既後面有架另一路線但終站同行駛路線相同既列車埋站(例:610前,615後)兼開左門
班友都只係會上前車,要班月台助理大聲嗌先有一d人過黎.....
結果前車超"big",後車勁鬆.....
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章銘仔 » 2009-01-14, 21:34

最自私莫過於背住條扶手既人,迫既時候又唔行開比人扶...
搞到差啲趺倒... :cry:
頭像
銘仔
金星會員

文章bananasims » 2009-01-14, 21:35

銘仔 寫:最自私莫過於背住條扶手既人,迫既時候又唔行開比人扶...

柱男柱女、門神同埋磨袋族 :twisted:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2009-01-14, 22:25

銘仔 寫:最自私莫過於背住條扶手既人,迫既時候又唔行開比人扶...

佢地怕畀人破"柱"(處) :oops:
圖檔
Andy
金星會員

文章銘仔 » 2009-01-15, 11:35

andy 寫:

次次搭親有硬係咁...
真係... :evil:
頭像
銘仔
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-01-15, 14:15

andy 寫:

Andy 又諗歪野 圖檔

[認真] 不過呢,係咩柱咁阻住晒?圖檔[/認真]
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Andy » 2009-01-15, 15:38

pcyc 寫:
andy 寫:

Andy 又諗歪野 圖檔

[認真] 不過呢,係咩柱咁阻住晒?圖檔[/認真]

冇人車廂嘅相..好難形容到 :oops: :oops: 試下咁樣睇下你明唔明..

圖檔

-------係門..
X係柱..

啲人就死都企喺最近門口嗰枝柱 , 明知多人但死都唔企入啲
圖檔
Andy
金星會員

文章人仔 » 2009-01-15, 15:54

其實呢
唔搵柱扶
搭地鐵開車哥時由頭卡跑到尾卡
停車就跑返上頭卡
得唔得ga :lol:
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-01-15, 16:16

人仔 寫:其實呢
唔搵柱扶
搭地鐵開車哥時由頭卡跑到尾卡
停車就跑返上頭卡
得唔得ga :lol:

大約要美孚-荔枝角既時間到(2 分鐘),仲要無乜人。
bananasims
太陽會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 40 位訪客