鄭膠富又發功

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

鄭膠富又發功

文章bananasims » 2009-01-07, 18:52

民主黨立法會議員鄭家富認為,港鐵並履行社會責任,要求恢復長者星期日兩元乘車優惠。

鄭家富批評,港鐵計劃取消渡輪轉乘優惠,指港鐵在有盈利的情況下,仍然先後削減長者假日及渡輪轉乘優惠,是沒有社會責任。港鐵不少小股東並不反對港鐵繼續維持有關優惠,認為港鐵只是以維護股東利益為藉口,取消優惠。

他會在明日舉行的交通事務委員會特別會議上,要求港府以港鐵大股東身份,向港鐵施加壓力,如果港鐵仍然拒絕繼續提供優惠,希望港府可以以少收港鐵的股息,以換取優惠繼續生效。

同時在下周三立法會大會上,他亦會提出動議,促請政府設立獨立的法定醫療服務申訴專員公署。

http://hk.news.yahoo.com/article/090107/3/a3hm.html

無履行社會責任?笑大人地個口囉,改時間之嘛,又襯機抽人水,將人地既功勞抹殺晒,賺盡政治本錢。攞住社會責任既旗號到處打劫,無聊。繼我話,港鐵連星期三同公眾假期都唔好再推行優惠啦,反正推行優惠都比人話「推行優惠都零舍寒酸」、「無良心」,貼錢買難受,不如全世界免費丫白痴,最憎呢啲人持住自己老就大晒周圍打劫攞著數。

港鐵係上市公司黎架白痴,人地梗係可以賺盡啦,佢都低能既,港鐵點同股東交代呀?政府攞咁多股份唔代表可以干預,知唔知乜叫自由經濟?呢班人就滿口仁義道德,成日喺度狗嗡話自由經濟,另一邊廂就大玩共產主義,雙重標準。

港鐵不少小股東並不反對港鐵繼續維持有關優惠
source?定係你自己作?
呢條白痴有冇讀經濟架?上市公司係由 Board of Directors 董事局管理,股東係無權插手。唔通股東搭車就可以免費咩?白痴。

我一直唔相信「市民既眼睛係雪亮」呢句野,不過今次真係 :oops:
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 鄭膠富又發功

文章人仔 » 2009-01-07, 19:36

如果股東可以免費搭車
個個人都去買載通d股啦...
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-01-08, 16:49

人仔 寫:如果股東可以免費搭車

香港股票係無得一股一股買架,係一手一手買
入場費至少都五千幾六千蚊,普通市民一日通常都係廿幾蚊,成年先回到本(唔計股息…印花稅等等)
買股票真係投資…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2009-01-08, 18:47

人地民主黨都係為左選票先發功
最睇唔起呢d人 :twisted:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章人仔 » 2009-01-08, 19:52

bananasims 寫:

入場費至少都五千幾六千蚊,普通市民一日通常都係廿幾蚊,成年先回到本(唔計股息…印花稅等等)
買股票真係投資…

我冇講過一股股= ="
五六千入場費
如果係有得免費搭車
有咩易回到本 :?:
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-01-08, 20:08

人仔 寫:
bananasims 寫:

買股票真係投資…

我冇講過一股股= ="
五六千入場費
如果係有得免費搭車
有咩易回到本 :?:

日日都過境就有可能…
無可能免費架,買年票咩…
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2009-01-09, 12:51

九鐵時期西鐵線,於2007年2月曾經搞過半日免費乘車,作為因列車火牛故障起火,導致乘客帶來不便的補償。
港鐵永遠都不會有這種免費乘車優惠了!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 47 位訪客