港鐵真係好絕

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

港鐵真係好絕

文章bananasims » 2008-11-02, 15:17

有冇聽過今年一月水貨客上水怒打港鐵職員?港鐵真係正 ;) 以牙還牙
水貨客咪最興喺收費區/非收費區到交接貨品運去羅湖
繼封閉羅湖通道之後,而家連上水啲收費區同埋非收費區既圍欄加高晒
加到好似東涌綫啲月台長塊玻璃咁樣,好死型 :P

仲有,上水往羅湖/落馬洲個入閘機嗰邊派咗成五六個警察、職業同護衛查票
真係睇你班水貨客點得戚法

而家啲水貨客應該改去粉嶺交貨
再加高圍欄啦 :lol: 睇下你會唔會走去到尖東到交貨 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 港鐵真係好絕

文章Puff » 2008-11-02, 15:59

港鐵應該會識做。

提早十年大修,

全站站加高圍欄,

班友吹佢唔漲。

「我地港鐵公司只係翻新車站姐。」
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章人仔 » 2008-11-02, 21:38

班水貨客抵死啦
係澳門關閘d水貨客好死乞人憎
撞開人
之前拉車仔ge就搵架車撞人
又成日打尖
哥次同表哥一齊返大陸
個水貨客尖左我隊
跟住我比我表哥排先
我表哥狂踩佢鞋"爭" :lol:
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2008-11-02, 21:44

踩鞋咁型!?
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Puff » 2008-11-04, 17:34

某D 大陸人 唔教訓下都唔識規距 :lol:

排 Disney Space Mountain

有兩條大陸細路想打我同我朋友 (3個)尖,

之後我地排成一直線扮傾計 死都唔比佢地過 :oops:

最後抗戰勝利 :lol:
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章bananasims » 2008-11-04, 18:14

Puff 寫:某D 大陸人 唔教訓下都唔識規距 :lol:

大陸人有啲係好賤格
我喺旺角觀塘綫上車,我行到去個位前面,格離有條大陸人攞隻手擋住對住佢朋友講「有位,你坐!」
之後我咪大聲話「智障」 :oops: 之後我坐去對面坐,點知條友去到太子就走
不過都唔係個個咁衰既,我都見過有大陸人喺九巴 72X 讓座比老人家(罕有呢 :P
bananasims
太陽會員

文章hang » 2008-11-04, 20:03

bananasims 寫:

大陸人有啲係好賤格
我喺旺角觀塘綫上車,我行到去個位前面,格離有條大陸人攞隻手擋住對住佢朋友講「有位,你坐!」
之後我咪大聲話「智障」 :oops: 之後我坐去對面坐,點知條友去到太子就走
不過都唔係個個咁衰既,我都見過有大陸人喺九巴 72X 讓座比老人家(罕有呢 :P

我上次去深港西部通道個到搭巴士,有個香港阿伯上左車,成車大部分香港人冇人肯讓位,反而係個深圳小妹妹有讓。

其實大陸年輕的沒禮貌問題已經改善左好多。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章bananasims » 2008-11-04, 20:26

hang 寫:
bananasims 寫:

大陸人有啲係好賤格

我上次去深港西部通道個到搭巴士,有個香港阿伯上左車,成車大部分香港人冇人肯讓位,反而係個深圳小妹妹有讓。

其實大陸年輕的沒禮貌問題已經改善左好多。

好大部份大陸既人衰都係中年人…
其實香港好多青少年仲無禮貌,咩 MK 人大鬧輕鐵車廂…成日話大陸人無禮貌都係五十步笑百步。
大陸啲青少年唔少都又叻又醒又有禮貌。
P.S. 嗰次讓位既係一個大陸廿幾歲既人,我仲記得佢問我路,觀塘綫點樣轉乘東鐵綫。

而家唔係水貨客,到老人家搶報紙
真係麻煩,要搵警衛趕 :evil:
bananasims
太陽會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 48 位訪客