狗鐵膠

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

狗鐵膠

文章bananasims » 2008-10-15, 23:01

影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 狗鐵膠

文章bananasims » 2008-10-29, 13:50

http://bvehk.net/viewthread.php?tid=963 ... 3#pid79220

九鐵用高水平ATO,地鐵則用過山車式ATO

唔清楚

九龍站已被地鐵變做城堡(註:例子還有)

物業發展我唔覺得有咩問題

X併後九鐵的「多謝乘搭」的牌變成XX教育的名師廣告

呢個簡直弱智,補習名師廣告九鐵時期已經有

X併後沒有「多謝乘搭」的廣播

not a problem

九鐵關門我聽到,地鐵關門無響到。月台上只聽到的dodo聲也是在關門時才響,基本上近乎聽不到PA。

我同意

在某日看報紙:
九巴被投訴,有司機把腳放在panel上,九巴表示會跟進;旁邊有趕鐵路線圖故障亂閃的報導,趕鐵表示沒有投訴,不理會。
etc

亂閃又點,樣樣野都會壞架啦
呢啲根本就係攞黎講,借題發揮

好處,趕鐵有,不過肯定不及九鐵。

有狗鐵膠講過九鐵一樣都係四季怡人 :ugeek: 試下颱風走去大學站北行第一卡到感受下啦 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Puff » 2008-11-04, 17:35

:o
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章Frenchfriezz » 2008-11-08, 00:56

我覺得班狗鐵膠與其彈龜鐵係奸商,不如檢討下狗鐵本身既marketing點解會做得咁差
何東樓上蓋起左排怪獸出黎又唔見佢地嘈?嘥氣。

仲有我發現班東鐵膠係主張「起步慢過行路」既加速方式
呢點都可以用黎彈龜鐵,我真係冇野好講。

*不過老老實實我對龜鐵都冇乜好感,佢對狗鐵蘇州屎既態度明顯係「唔想理」
拉番埋一齊睇,龜鐵時代真係不及地鐵時代好
我真係寧願分番兩間公司,由得班新界(尤其西北/北區 *我擺明玩歧視吹咩)狗鐵膠慢慢自慰好過 8-)
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章Andy » 2009-01-15, 15:34

其實我覺得東西鐵都唔錯..
東鐵佢古舊啲 , 喺現代眼光嚟睇覺得設計差好正常..畢竟佢都係廿幾年前設計的..當時諗嘢邊度會有咁周密..
廿年前啲人邊會諗到要有蓋...舊式嘅都係冇蓋啦..

不過我覺得東鐵其實唔差 , 將沙田嘅人帶入市區 , 其實佢貢獻係幾大...
西鐵我鍾意段錦田嗰段高架路 , 不過佢路線設計真係好有問題... 你係屯門人 , 出市區都會揀巴士啦.... :oops: :oops:
圖檔
Andy
金星會員

文章hang » 2009-01-15, 19:29

看錢分上,屯門的學生都會揀坐西鐵。 :lol:
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章hkmtrhah » 2009-01-15, 21:56

九鐵用高水平ATO,地鐵則用過山車式ATO

技術唔同唔可以撈埋來講;

九龍站已被地鐵變做城堡(註:例子還有)

你鍾意咪去大帽山去起~;

X併後九鐵的「多謝乘搭」的牌變成XX教育的名師廣告

小巫見大巫,London Underground 夠有超大三點式廣告你又唔去刁?

咁淨係得搭到去總站先聽到又好唔公平窩 :oops: 你不如話「建議於入站前播放「多謝乘搭」的廣播」?圖檔

九鐵關門我聽到,地鐵關門無響到。月台上只聽到的dodo聲也是在關門時才響,基本上近乎聽不到PA。

中立

在某日看報紙:
九巴被投訴,有司機把腳放在panel上,九巴表示會跟進;旁邊有趕鐵路線圖故障亂閃的報導,趕鐵表示沒有投訴,不理會。
etc

9up,人為器材問題都唔識分,返去讀 Kindergarden 啦細路;

好處,趕鐵有,不過肯定不及九鐵。

根據我的可以快速刪除的標準,本條目已被提請快速刪除,原因為:沒有實質可用、中立、且可靠的來源,請參閱此處以了解其理由。若您認為條目不應該被快速刪除,請到此處以了解其理由。
若閣下認為某條目符合可以快速刪除的標準,請到此處提出。只放置此模板在條目的頂部不代表它會被快速刪除。
本條目於2009年12月1日被提請快速刪除。
:oops: (收聲啦狗鐵膠)
最後由 hkmtrhah 於 2009-01-15, 22:39 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章人仔 » 2009-01-15, 22:07

你尾哥堆字我唔係好明 :oops:
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-01-15, 22:10

不過我而家對港鐵既感覺都無地鐵咁好,唔知點講。大概都係因為九鐵路線拖低晒我啲形象 :cry: 希望撈得返我以前對地鐵既印象 :oops:
以前對地鐵個感覺呢個廣告講得晒
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-01-15, 22:41

bananasims 寫:不過我而家對港鐵既感覺都無地鐵咁好,唔知點講。大概都係因為九鐵路線拖低晒我啲形象 :cry: 希望撈得返我以前對地鐵既印象 :oops:
以前對地鐵個感覺呢個廣告講得晒

鬼叫某位累事人累事咩? :oops: :oops: :x :x :evil: :evil:
加上依個廣告果兩年倒都係半私營化蛻變時期,咪落好多廣告......
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-01-16, 14:20

pcyc 寫:

咁淨係得搭到去總站先聽到又好唔公平窩 :oops: 你不如話「建議於入站前播放「多謝乘搭」的廣播」?圖檔
笑左圖檔
在某日看報紙:
etc

9up,人為器材問題都唔識分,返去讀 Kindergarden 啦細路

Kindergarten (Kinder細路garten樂園/花園,德文字黎 8-) )

講到尾,最好變番做地鐵同狗鐵,地鐵唔洗理狗鐵D垃圾,不知幾梳乎
但千祈唔好變到BEVKH果個yi**w*i0*2咁戇鳩所指香港得番兩間鐵路公司喎,我會驚到喊架圖檔
頭像
火星會員

文章UCR683 » 2009-01-16, 14:32

Frenchfriezz 寫:講到尾,最好變番做地鐵同狗鐵,地鐵唔洗理狗鐵D垃圾,不知幾梳乎
但千祈唔好變到BEVKH果個yi**w*i0*2咁戇鳩所指香港得番兩間鐵路公司喎,我會驚到喊架圖檔

變回做地鐵同九鐵之時,大家都已年紀老邁了;到時就由子孫一代去玩了!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章Frenchfriezz » 2009-01-16, 14:46

UCR683 寫:變回做地鐵同九鐵之時,大家都已年紀老邁了;到時就由子孫一代去玩了!

你覺得真係有機會變番做地鐵同埋狗鐵?圖檔
怕且50年後真係話要還原果陣,班狗鐵膠調番轉插龜鐵玩分裂,搞到佢地分裂若干年後冇老人乘車優惠喇圖檔

*再加上我討厭細路,冇可能會有子孫,閘住反彈冇回頭圖檔
頭像
火星會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 34 位訪客