[分享] Montreal Metro 車站介紹

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

[分享] Montreal Metro 車站介紹

文章bananasims » 2008-01-03, 15:18

唔好話我晒法文
有英文版

http://metrodemontreal.com/index-e.html
大家可以睇睇啲車站設計... 可以睇到法國人既藝術天份
香港啲車站係靚... 不過太簡潔
呢度就好多藝術品, 唔單止搭車仲可以欣賞

我最鐘意既站:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: [分享] Montreal Metro 車站介紹

文章hamu278 » 2008-01-03, 18:00

香港有藝術品都冇用,星期一至五d人通常返工,鬼得閒睇
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2008-01-03, 19:02

加拿大人搭地鐵係消閒.. 講真就算我返工有地鐵站直達我都會渣車
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2008-01-03, 20:03

個個都咁有錢咩:S
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2008-01-03, 20:34

加拿大買車平香港六至七倍

加拿大無首次登記稅, 續牌只係$20 加紙到, 大約 $150.. 香港? $5500 港紙
bananasims
太陽會員

文章a252 » 2008-01-04, 08:40

Still expensive...
In New Zealand, only a few people takes a bus, others take a taxi or drive a car or walk...
Bus is too expensive...
A159-C159-D636-B457-C457-D760-C252-A252
A201-C201-D751-B401-C401-D746-C248-A248
頭像
a252
火星會員

文章eric190 » 2008-01-22, 16:27

原帖由 bananasims 於 2008-1-3 20:34 發表 圖檔
加拿大買車平香港六至七倍

加拿大無首次登記稅, 續牌只係$20 加紙到, 大約 $150.. 香港? $5500 港紙

仲有泊車基本上都唔洗$

[ 本文章最後由 eric190 於 2008-1-22 16:28 編輯 ]
eric190

文章bananasims » 2008-01-22, 19:09

我至憎佢啲停止泊車

以我條街 Crevier 為例
Rochon 去到 Cote-Vertu 係星期三同星期六唔淮泊
之後隔離 Cardinal 就星期二同星期四
再隔離 Gohier 就星期五同星期一
搞到日日都要渣黎渣去去避比人抄

仲有市中心都無車位泊
以前得 Square-Victoria 至 McGill 係市中心
而家搞到埋去 Place d'Armes ( 中國城 Quatier Chinois 既所在地 )
之後 AUT Ville-Marie 近 St.Urbain 嗰堆車位又要收錢..

遲啲再發展到去 Champs-de-Mars 就咪鬼旨意泊到車
而家都係喺拉狗屎上車近 University 嗰度泊

好彩 Montreal 有地鐵去到市中心每個角落...
bananasims
太陽會員

文章eric190 » 2008-01-22, 19:13

原帖由 bananasims 於 2008-1-22 19:09 發表 圖檔
我至憎佢啲停止泊車

以我條街 Crevier 為例
Rochon 去到 Cote-Vertu 係星期三同星期六唔淮泊
之後隔離 Cardinal 就星期二同星期四
再隔離 Gohier 就星期五同星期一
搞到日日都要渣黎渣去去避比人抄 ...

屋企門口都唔淮泊咁9???

我之前住burnaby個到真係無"日日都要渣黎渣去去避比人抄" 個種咁ge野

[ 本文章最後由 eric190 於 2008-1-22 19:16 編輯 ]
eric190

文章bananasims » 2008-01-22, 19:38

個個地方都係咁
唔想你泊成世
bananasims
太陽會員

文章eric190 » 2008-01-22, 19:44

原帖由 bananasims 於 2008-1-22 19:38 發表 圖檔
個個地方都係咁
唔想你泊成世

泊入車房
eric190

文章hamu278 » 2008-01-22, 19:45

有車房咁正既...
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章eric190 » 2008-01-22, 19:47

原帖由 hamu278 於 2008-1-22 19:45 發表 圖檔
有車房咁正既...

我以前住個間有 不過放左雜物
eric190

文章hamu278 » 2008-01-22, 19:48

即係雜物房=.=
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章eric190 » 2008-01-22, 19:49

原帖由 hamu278 於 2008-1-22 19:48 發表 圖檔
即係雜物房=.=

但係本身係車房=.=' 不過見泊街都得,屋企咁多野 咪放左入去囉:)

[ 本文章最後由 eric190 於 2008-1-22 19:52 編輯 ]
eric190

文章hamu278 » 2008-01-22, 20:02

我屋企個雜物房超細
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2008-01-22, 20:43

車房係用黎車衫...開飛髮店, 做雜物方

你唔係唔知泊入車房死氣入屋...
而且又要挍開個車房門好煩嫁 ( 無 Andy 咁有錢裝電動車房門 )
仲有落雪噴鹽去溶雪... 架車出面 frozen 啲鹽仲 ok...入車房溶晒咪生晒锈囉

加拿大無人會泊車房
bananasims
太陽會員

文章bananasims » 2008-01-22, 20:55

講起車, 其實車齡最高都係香港嫁啦

新加坡太熱電池好快用晒... 好快死
加拿大... 成日落雪... 之後噴鹽
噴鹽又對架車唔好
你睇溫哥華同埋 Montreal 既車比下 , Montreal 既車既裙係爛晒, 因為比啲鹽侵蝕. 溫哥華暖好多, 所以唔會噴鹽
Montreal 同埋多倫多既天氣差唔多, 又係好唔同, 就係貧窮與有錢既關係 ( 又係偉大的魁北克省政府與魁北克人黨 )
噴鹽係用黎溶雪

香港普遍車齡係十年到 ( 只限九龍... 港島咁斜又係好傷 Brake )
我而家呢架由黎到香港到而家九年都未壞
加拿大車齡三至四年...... 好快壞
bananasims
太陽會員

文章eric190 » 2008-01-22, 21:40

原帖由 bananasims 於 2008-1-22 20:43 發表 圖檔
車房係用黎車衫...開飛髮店, 做雜物方

你唔係唔知泊入車房死氣入屋...
而且又要挍開個車房門好煩嫁 ( 無 Andy 咁有錢裝電動車房門 )
仲有落雪噴鹽去溶雪... 架車出面 frozen 啲鹽仲 ok...入車房溶晒 ...

我真係見過有人泊車房,不過唔多 .. 其實死氣入屋個point 我真係唔知,因為有d車房係同間屋分開ge so 我無稔到係因為le個原因

可能你間屋係上面,車房係下面...就有個可能性 但係我個間唔係ge.. 車房係同屋係分開左2個

不過人地就話唔好係個車房開著車唔行就真

[ 本文章最後由 eric190 於 2008-1-22 21:50 編輯 ]
eric190

文章eric190 » 2008-01-22, 21:41

原帖由 bananasims 於 2008-1-22 20:55 發表 圖檔
講起車, 其實車齡最高都係香港嫁啦

新加坡太熱電池好快用晒... 好快死
加拿大... 成日落雪... 之後噴鹽
噴鹽又對架車唔好
你睇溫哥華同埋 Montreal 既車比下 , Montreal 既車既裙係爛晒, 因為比啲鹽 ...

我係ca個邊見得最多車的牌子係ford (fix or repair daily)(---broken gag

[ 本文章最後由 eric190 於 2008-1-22 21:42 編輯 ]
eric190

下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客