四非乘客

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

四非乘客

文章MM21 » 2012-01-19, 02:41

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=17274784&page=1#pid316459317'
最近,我地嘅團隊內,有同事講起,上星期一則關於overcarry嘅TIPS,原嚟都俾人轉載左去唔同地方

開頭我自己有個concern覺得:唔...好多人仍然只係認識Facebook,無將我地原本嘅tweet貼番出嚟
但係嚟我又感覺到,有討論空間係一件好事

所謂無事不登三寶殿
既然有一個好嘅平台,就自然可以打開天窗亮話

我想係度補充一點,
如果乘客係見到車門打開左,但係幕門無開,
如果係幕門故障或有信號問題,應先知會司機,
乘客可等待指示或依照幕門上的指示,手動打開幕門,
或等待職員手動開啟幕門,而唔係立即按緊急制

緊急制只適合,例如有人夾係車門同幕門之間,
或者有人墜軌等等意外時使用,而唔係用黎剎停飛站列車,
而緊急制旁亦有警告字句提醒乘客應適當使用緊急制

在列車上既乘客如果係見到以上情況,但係車門隨後關上但無法落車,
就應該使用通話器同司機通話,使用通話器不會使列車緊急剎停,
但可讓司機知道,佢飛左站之後應該要做既程序

所以個人不太認同某一MTR STAFF所講既所謂事實,
如果人人一見有車飛站,或過走左少少就按動緊急制,
後果我相信唔洗多講大家都知道

面對Overcarry嘅情況,乘客可以做嘅野唔多,操作綠色手柄嘅做法,在Facebook的討論中歸納出以下的缺點:
The above-mentioned Green Handle only helps you to exit in case train doors were opened but Platform Screen Doors. However, train captain may think that passengers are able to board and exit while observing the situation via in-cab CCTV then he will eventually close all doors like normal operation. And nothing happened....

所以響車內,或者可以咁緊急通話器
2011年年初,DUAT同WELM lines 統一左唔少車務操作程序後,當列車未完全離開月台,如果有任何緊急通話器(PAD/PAP/EHP)operated,車長需要將列車立即停下,然後調查原因,並由TC指示set back定carry on to next station
咁做嘅目的,係希望可以alert到個車長停車,再話俾佢聽架車overcarry,但如果響DUAT lines,如果當時架車已離開stop mark 44m,就好難講會唔會set得back

至於最爭議嘅部分,就係PEP - Passengers' emergency plunger
PEP除左係顧名思義,響緊急時使用外,另外一個作用,的而且確係要嚟阻止列車「不正確」地開出。

雖然話,哦係WOO,打PEP會影響列車服務嫁WOO好似
但不妨稔一稔,點解列車越載一定唔會發生於繁忙時間? 反而係疏車嘅時間先會發生?
果個時間啟動左PEP實質嘅影響又會係乜野呢?

大家不妨可以搵番~2005年到嘅新聞,地鐵果陣試過8日內2次overcarry,而地鐵公司響立法會交代事件時,都有表示過會指示「月台助理」(車站助理),如遇列車越載,就應該使用PEP。
較實在的憑證請參考:
圖檔

當然我地expect乘客係有common sense,會響載客列車曾停下過,無俾乘客上落再開出後,先會採取呢個非常措施
而且人地成班人,開呢個Twitter,都只係做一點良心事,人地又會唔會故意講啲野去造成「唔駛講太多」都知道嘅「後果」呢?
我認我有夾雜中英文,好多人都有夾,不過夾得好和諧、好協調,而唔係好似佢咁
↑原來呢個世界真係有人面皮1km咁厚
MM21
天王星會員

Re: 四非乘客

文章MM21 » 2012-01-19, 02:49

另解釋點解題目叫「四非」乘客

香港(中國)人就係咁乖
受「四非」(和平、理性、非暴力、非粗口)教育長大
唔會識維護自己嘅權利
所以香港今日先會變成咁

「君臣父子,長幼有序」,好似一隻魔鬼咁
時刻都影響住中國人一舉一動
難怪當年響南京,中國人就算人多勢眾,都係一排排企好等皇軍槍斃
而唔係夾手夾腳反抗

有乘客問我地:使用綠色手柄會唔會有問題呀,或者係林林總總嘅問題等...
參考機場快綫過去數年的記錄,不少乘客都會在月台幕門未能同步打開下,使用呢個綠色手柄落車。外國乘客會明白,這個是他們權利,反觀香港人好似時刻都驚俾人話,而唔敢響呢啲問題上「有所行動」
我認我有夾雜中英文,好多人都有夾,不過夾得好和諧、好協調,而唔係好似佢咁
↑原來呢個世界真係有人面皮1km咁厚
MM21
天王星會員

Re: 四非乘客

文章KeroChu » 2012-01-22, 09:22

中國人喺皇權主義下活了兩千多年,自然不懂得維護自己的權益
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上