港鐵(深圳)

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

港鐵(深圳)

文章johnwong32000 » 2010-07-02, 16:48

圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

Re: 港鐵(深圳)

文章efilm » 2010-07-02, 19:07

原來出面街指向地鐵站啲牌轉晒做咁中性的牌
睇來 MTR 都係要侷住跟國標的 Pictogram,國標無果啲佢先用自己果啲。不過就搞到設計唔統一。
反而個「出 EXIT」果個又無用國標果個,可能係因為本身深圳地鐵就用緊類似的牌
頭像
efilm
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-07-02, 19:41

加返少少去後感:
其實運作左一日之後,第二日都幾好。一去到褔田口岸站的客服中心,感覺真係唔錯! :P D 站務同站助都好有善,好有笑容,仲勁過香港果D。個個戴晒Can do!一系列產品,仲有張簡體字職員證,不過唔知係八達通定深圳通。港鐵河蟹車站速度真係好快!全站全部係熟識的標示。仲有,D英文好左好多,唔再用Futiankouan,用番Futian Check point。仲用番港鐵果套單張,咩日日安全搭港鐵,不過無英文。仲有好多K-train存在!不過愈入就愈差,尤其係少年宮,D人都唔專心做野...仲要同我講冇指南,明明佢櫃桶有...
講起單張,又講下"日日安全搭港鐵"先,入面冇咩特別,只係將香港果D圖jpeg式copy過去,只有緊握扶手、讓座(自家製)係向量圖。不過,好笑ge係,單張明明有緊握扶手標示但係冇叫文字地寫出要緊握扶手;仲有,果站根本冇召喚專線,點用?仲有,佢地講返清楚 D點樣可以免費搭車,原來香港人係長者的話要出示身份證唔係長者咭。
字型方面就唔太統一,只係D管理層覺得重要果D就好好,其他就...
寫住錦多先~
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章UCR683 » 2010-07-02, 22:41

山寨港鐵標誌,終於換成正牌港鐵標誌了! :lol: :P :twisted:

P.S.月台LCD車次顯示,遲早會引入市區線各月台!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客