2萬人錯搭東鐵線頭等罰款

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

2萬人錯搭東鐵線頭等罰款

文章bananasims » 2010-05-27, 21:12

http://hk.news.yahoo.com/article/100526/4/i8ah.html

港鐵東鐵線由2008年至今年首季,共有22202名乘客因無票乘搭頭等車廂被罰款500元附加費。

署理運輸及房屋局 長邱誠武表示,500元的附加費沿用超過10年,在兩鐵合併 時,港鐵亦有考慮有關附加費水平,認為水平恰當,並有適當的阻嚇作用。他表示,港鐵會向違例乘客發出徵收附加費通知書,並要求乘客提供個人資料,以作跟進。乘客若即場繳清附加費,港鐵會即場向該名乘客發出收據。如違例乘客繳付附加費後拒絕提供個人資料,港鐵會酌情處理,不會堅持紀錄其個人資料。

他指出,為了進一步加強乘客乘坐頭等車廂的資訊,港鐵正在東鐵線火炭站月台頭等車廂等候區進行試驗,設置新的巨型裝置,更明確提示頭等核准器的位置,並透過繁體中文、簡體中文及英文,提醒乘客乘搭頭等車廂須將八達通輕觸頭等核准器先作確認,才可享用頭等列車服務。如成效良好,不影響月台人流,這項試驗計劃預計今年稍後會陸續推廣到東鐵線其他車站。

所謂既巨型裝置:
我心諗,點樣影響月台人流?
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 2萬人錯搭東鐵線頭等罰款

文章V813 » 2010-05-27, 23:51

多左人知道要拍卡,多左人排隊拍卡,排長龍,阻住月台人流 :geek:

抑或佢未裝晒成個「巨型裝置」?
V813
土星會員

文章大大師兄 » 2010-05-28, 01:53

我見過頭等通往隔籬卡度門閂唔實,有人直接穿過頭等去另一卡。 :P
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Freeman » 2010-05-28, 13:04

唔發光點巨型都無用
Freeman
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-05-28, 16:59

我只係唔太認同佢寫左D 簡體字響度 :x
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章hang » 2010-05-28, 22:00

不過最多坐錯頭等的人來自內地,佢地只係識睇簡體字 :lol:
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章人仔 » 2010-05-28, 23:57

以大陸人泥講 佢地唔會明你講咩 (泥港澳哥D 明又會理你咩?)
頭像
人仔
金星會員

文章marcowong1011 » 2010-05-30, 18:25

我覺得反而會有誤會
如果你係外國人, 見到
"Validate card before boarding"
你會認為係...
你嘅行動會係...
結果會係...
大家自己諗下啦!
marcowong1011
土星會員

文章bananasims » 2010-05-30, 20:28

marcowong1011 寫:我覺得反而會有誤會
如果你係外國人, 見到
"Validate card before boarding"
你會認為係...
你嘅行動會係...
結果會係...
大家自己諗下啦!

請問有咩問題?
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Frenchfriezz » 2010-05-30, 22:08

bananasims 寫:請問有咩問題?

佢呢句野印喺黑色柱度,你點保證所有外國人都知「before boarding first class compartment」先要拍卡? :mrgreen:
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章marcowong1011 » 2010-05-30, 22:47

bananasims 寫:
marcowong1011 寫:我覺得反而會有誤會
如果你係外國人, 見到
你會認為係...
你嘅行動會係...
結果會係...
大家自己諗下啦!

請問有咩問題?

Frenchfriezz 中咗point
marcowong1011
土星會員

文章大大師兄 » 2010-05-31, 00:16

其實佢打橫寫「乘頭等車箱須額外付款,普通等車廂在下一卡」/「未確認頭等資格,請登上普通等車卡」仲好
打棟條柱中英文都令人誤會無論搭邊卡,搭車前一定喺部核准機拍卡
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hang » 2010-05-31, 16:12

大大師兄 寫:其實佢打橫寫「乘頭等車箱須額外付款,普通等車廂在下一卡」/「未確認頭等資格,請登上普通等車卡」仲好
打棟條柱中英文都令人誤會無論搭邊卡,搭車前一定喺部核准機拍卡

咁咪益左港鐵,收多一筆錢啦!
TUSK!
頭像
hang
火星會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客