輕鐵廣播

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

Re: 輕鐵廣播

文章marcowong1011 » 2010-08-10, 21:49

b_kevin_e 寫:今日最新消息

輕鐵市中心站到站廣播今日起改用新版本
係港鐵小姐把聲,格式都完全改左
由「往兆康嘅505綫列車即將到站」改為「505綫往兆康」(類似啦,唔多記得)
英文為Route 505 to Siu Hong,之後都係D請勿過黃綫.....

你係幾點聽到?
我今朝09:45 左右都只係聽到以前果把聲
marcowong1011
土星會員

文章b_kevin_e » 2010-08-11, 08:25

marcowong1011 寫:
b_kevin_e 寫:今日最新消息

輕鐵市中心站到站廣播今日起改用新版本
係港鐵小姐把聲,格式都完全改左
由「往兆康嘅505綫列車即將到站」改為「505綫往兆康」(類似啦,唔多記得)
英文為Route 505 to Siu Hong,之後都係D請勿過黃綫.....

你係幾點聽到?
我今朝09:45 左右都只係聽到以前果把聲

20:00
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章b_kevin_e » 2010-08-11, 13:05

我錄左市中心站到站廣播
http://kevinng.net.ru/2010/08/new-version-of-lr-pa/

格式為:
路綫XXX往(車站)。乘客請勿超越黃綫,上車時請小心月台邊嘅空隙。
Route XXX to (車站). Please wait behind the yellow line and mind the gap when boarding
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bananasims » 2010-08-11, 13:34

「路綫 507 往田景」唔係好得
有手誤 :oops:
Route 614 to Tin Yat. Please wait behind the yellow line and mind the gap when boarding.
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2010-08-11, 13:42

bananasims 寫:「路綫 507 往田景」唔係好得
有手誤 :oops:
Route 614 to Tin Yat. Please wait behind the yellow line and mind the gap when boarding.

咁會唔會好d
「507綫往田景列車即將到站 The train on route 507 to Tin King is arriving」

fixed,thx :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章b_kevin_e » 2010-08-12, 19:01

圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章marcowong1011 » 2010-09-03, 17:58

今朝聽到不載客車入站都有PA
中文內容大約係:
"...1 號月台嘅列車..., 乘客請在黃綫後面等候下一班車"
英文cut 咗(因為咁啱開車 :P )
其實之前有冇架?
土星會員

文章b_kevin_e » 2010-09-03, 20:11

marcowong1011 寫:今朝聽到不載客車入站都有PA
中文內容大約係:
"...1 號月台嘅列車..., 乘客請在黃綫後面等候下一班車"
其實之前有冇架?

好似係MTR順手加埋入去
另:而家良景至建生同KEI LUN都有啦
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章marcowong1011 » 2010-09-03, 22:37

b_kevin_e 寫:
marcowong1011 寫:今朝聽到不載客車入站都有PA
中文內容大約係:
其實之前有冇架?

係咪依然"多台同步"呀?
土星會員

文章b_kevin_e » 2010-09-08, 16:48

中文內容大約係:
其實之前有冇架?

琴晚補完習(10:30)係市中心等車時個pa仲係多台同步
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章marcowong1011 » 2010-09-08, 17:51

中文內容大約係:
其實之前有冇架?

我其實係想問良景至建生同KEL 係唔係多台同步
仲有今朝終於比我聽到不載客車pa 全文:
"即將進入1 號月台嘅列車不會載客, 乘客請站在黃綫後面等候下一班車"
"The train arriving to platform 1 would not carry passengers, please wait for the next train behind the yellow line."
由於比較嘈同D PA 較細聲嘅關係, 可能會有錯誤
土星會員

文章b_kevin_e » 2010-09-12, 14:13

中文內容大約係:
其實之前有冇架?

我其實係想問良景至建生同KEL 係唔係多台同步
仲有今朝終於比我聽到不載客車pa 全文:
"即將進入1 號月台嘅列車不會載客, 乘客請站在黃綫後面等候下一班車"
"The train arriving to platform 1 would not carry passengers, please wait for the next train behind the yellow line."
由於比較嘈同D PA 較細聲嘅關係, 可能會有錯誤

係...... :oops: :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

上一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客