我唔明白你哋咁想咩都去九鐵化?

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

我唔明白你哋咁想咩都去九鐵化?

文章PierceCheng » 2010-02-06, 21:35

我覺得九鐵個設計新穎,而且令人有一種活力的感覺。

而港鐵(前地鐵)個設計就差好多了。

歡迎大家討論。
PierceCheng
天王星會員

Re: 我唔明白你哋咁想咩都去九鐵化?

文章Frenchfriezz » 2010-02-06, 22:06

佢個底係現代化呀,不過包裝一D都唔靚呢
佢隻死人狗鐵藍本身已經夠哂樣衰,D牌仲要加條極唔起眼既紅線根本就係敗筆
白線咪又清楚又靚

另外,西鐵站你口中果D新穎既Y形牌,真係全世界最樣衰既牌
搵碌木插係度都好睇過佢,叉出黎起角果忽真係不知所謂
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章V813 » 2010-02-06, 23:35

PierceCheng 寫:我唔明白你哋咁想咩都去九鐵化?

「你哋」係指邊個先...
V813
土星會員

文章hamu278 » 2010-02-07, 09:20

原來東鐵隻藍底白字叫做新穎、有活力 :P :P
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2010-02-07, 10:18

hamu278 寫:原來東鐵隻藍底白字叫做新穎、有活力 :P :P

因為呢啲係九鐵作品嘛
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章KeroChu » 2010-02-07, 11:28

狗鐵狂熱分子出沒

東鐵D指示牌底色不知幾樣衰 :evil: e+龜鐵話事點解唔用龜鐵標準 :oops: :oops:
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章lotsz » 2010-02-07, 12:34

唉,
MTR果隻先係極度樣衰,
個底黑ma ma,
字體非常俗,
只能用核突黎形容
而佢舊果隻燈箱,
簡直係全世界最核突既燈箱!!!

相反,
九鐵果隻有現代感,
字體優美,
用藍色底,
以紅線做襯托,
簡直就係整個香港鐵路史上最令既設計,
同MTR果隻全世界最核突既設計簡直無得比
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

文章johnwong32000 » 2010-02-07, 12:45

PierceCheng 寫:我覺得九鐵個設計新穎,而且令人有一種活力的感覺。

而港鐵(前地鐵)個設計就差好多了。

歡迎大家討論。

「港鐵將原九鐵的路線裡面的指示牌是因為我們是一個網絡,使用統一的指示牌能令乘客更加知道他們想知道的資訊。」
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章Freeman » 2010-02-07, 15:52

我對兩邊都唔反感
我都明MTR點解要M化, 但本人好唔中意佢M化呢樣行動
最後由 Freeman 於 2010-02-08, 02:28 編輯,總共編輯了 1 次。
Freeman
地球會員

文章hkmtrhah » 2010-02-08, 00:43

樓主,聽講你推左唔少舊 post 喎,你都係想洗人腦姐? #insane#
就憑你單單 1-3 行冇力嘅句子,就知你同煩膠冇分別,get out!
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章b_kevin_e » 2010-02-08, 12:50

有D野M化左會好好多

好似九鐵既「請抓緊扶手」,難聲到極點(咁多廣播最難頂)
再加埋D du du du,嘈到拆天,好似洗腦咁
又唔見MTR唔搞搞佢 :evil:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章chungcf2006 » 2010-02-08, 17:38

我喺同一個東鐵車站大堂,同時見到東涌綫 Style 嘅燈箱牌同埋「九廣鐵路」(唔係「九廣東鐵」 :P )時期嘅厚身燈箱牌,好明顯地我係選擇唔望厚身燈箱牌 :lol:
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章Frenchfriezz » 2010-02-08, 18:38

lotsz 寫:唉,
MTR果隻先係極度樣衰,
個底黑ma ma,
字體非常俗,
只能用核突黎形容
而佢舊果隻燈箱,
簡直係全世界最核突既燈箱!!!

相反,
九鐵果隻有現代感,
字體優美,
用藍色底,
以紅線做襯托,
簡直就係整個香港鐵路史上最令既設計,
同MTR果隻全世界最核突既設計簡直無得比

字體方面我認同你既講法,但係你講到底色問題我真係笑Q左
台灣高鐵正正就係講中左我話狗鐵牌失敗既地方
台灣高鐵既牌款差唔多係完全跟足狗鐵既牌款,不過係用灰黑底白字,而且分界線係用白色
邊個靚D,一睇就知啦

當然你係都要話狗鐵果款係靚過台灣高鐵既我當然冇野好講
仲有呢,只係針對指示牌既軟件問題係唔夠架,單係西鐵既Y形牌同埋東鐵既核突厚牌已經足夠倒狗鐵米
我最唔明就係點解龜鐵唔將西鐵站D核突Y牌換埋做LAK果款 :roll:
頭像
火星會員

文章kirisame » 2010-02-08, 21:17

我對狗鐵西鐵/馬鐵牌牌唔算反感嘅

反感嘅係,點解同一家公司入面,同樣嘅指示牌竟然唔同樣
東西間毫無協調可言,正如狗鐵公司一樣混亂

當然,不得不提嘅係,東鐵牌嘅設計比港鐵老土得多
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章johnwong32000 » 2010-02-08, 23:12

kirisame 寫:我對狗鐵西鐵/馬鐵牌牌唔算反感嘅

又唔係佢想ge,只係因為D人話睇唔清姐。
仲有,東鐵同西鐵果D設計真係毫無協調!
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章hkmtrhah » 2010-02-09, 01:21

johnwong32000 寫:
kirisame 寫:我對狗鐵西鐵/馬鐵牌牌唔算反感嘅

又唔係佢想ge,只係因為D人話睇唔清姐。
仲有,東鐵同西鐵果D設計真係毫無協調!

兩個世界咁
一個古代一個未來 :?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2010-02-09, 06:59

我認為係因為狗鐵認為兩條綫中間無轉線站,所以先唔統一
頭像
KeroChu
地球會員

文章kirisame » 2010-02-09, 12:50

KeroChu 寫:我認為係因為狗鐵認為兩條綫中間無轉線站,所以先唔統一

如無意外,馬鐵同東鐵有大圍,但風格都係唔一樣
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章KeroChu » 2010-02-09, 13:41

kirisame 寫:
KeroChu 寫:我認為係因為狗鐵認為兩條綫中間無轉線站,所以先唔統一

如無意外,馬鐵同東鐵有大圍,但風格都係唔一樣

馬鐵跟隨西鐵用同一種風格,東鐵就費事換啦
頭像
KeroChu
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-02-11, 14:21

KeroChu 寫:馬鐵跟隨西鐵用同一種風格,東鐵就費事換啦

乜關乎公司形象既野都可以「廢事」?唔通好似係咁係咁打「系系系」,俾人係咁話都唔改喇喎? :roll:
頭像
火星會員

下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客