我唔明白你哋咁想咩都去九鐵化?

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

Re: 我唔明白你哋咁想咩都去九鐵化?

文章KCR E106 » 2010-02-11, 15:23

kirisame 寫:我對狗鐵西鐵/馬鐵牌牌唔算反感嘅

反感嘅係,點解同一家公司入面,同樣嘅指示牌竟然唔同樣
東西間毫無協調可言,正如狗鐵公司一樣混亂

當然,不得不提嘅係,東鐵牌嘅設計比港鐵老土得多

如果你話示牌竟然唔同樣,咁我又覺得只系ER想保留原本既風格姐,
仲有,你話混的話,九鐵未合併之前最後只用紅,白,藍三色姐
但MTR既M仔白色,K-Train銀色喎,TCL用銀,紅,白三色喎,咁我都可以話MTR混亂姐 :lol:
KCR E106
天王星會員

文章hkmtrhah » 2010-02-11, 15:25

KCR E106 寫:

如果你話示牌竟然唔同樣,咁我又覺得只系ER想保留原本既風格姐,
但MTR既M仔白色,K-Train銀色喎,TCL用銀,紅,白三色喎,咁我都可以話MTR混亂姐 :lol:

講緊牌又拉去講車,好拗極有限
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KCR E106 » 2010-02-11, 15:33

hkmtrhah 寫:
KCR E106 寫:

講緊牌又拉去講車,好拗極有限

禁上面話九鐵D牌混亂,咁MTR我覺得D色混亂喎,
九鐵D牌差,咁MTR都會有D野比九鐵差D姐~
KCR E106
天王星會員

文章KCR E106 » 2010-02-11, 15:38

如果要講牌的話,得!
咁點解ER範圍用黑底,M仔樣既牌?
我系ER範圍都見唔倒一架只有白底,紅線兩色既車喎~
咁都可以話佢混淆我地,又搞到好混亂lu~
KCR E106
天王星會員

文章lotsz » 2010-02-11, 15:48

KCR E106 寫:如果要講牌的話,得!
咁點解ER範圍用黑底,M仔樣既牌?

應該話我係九鐵範圍見唔到M train
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

文章KCR E106 » 2010-02-11, 15:57

點解香港站果個牌有Adtranz-CAF電動列車 東涌線/迪士尼線
死啦!唔通drl用左Adtranz-CAF電動列車!咁D drl用既M仔去左邊呀?
哎呀!好混亂呀.......... :lol:
KCR E106
天王星會員

文章hkmtrhah » 2010-02-11, 16:21

KCR E106 寫:點解香港站果個牌有Adtranz-CAF電動列車 東涌線/迪士尼線
死啦!唔通drl用左Adtranz-CAF電動列車!咁D drl用既M仔去左邊呀?

乜你連「指示牌」嘅原意都唔識?要講列車就要全部列車個頭都 show 埋出黎,對鐵路迷好關注,但普通乘客間直係 WFC
我地大把人知你唔 like 龜鐵,但要抽龜鐵水都唔好亂咁抽,有返少少 normal logic 好冇?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bananasims » 2010-02-11, 16:31

港鐵係提供列車服務,唔係賣列車模型,所以呢度有無呢架車行根本唔係重點
另外,如果真係重點的話,合併前喺火炭、大埔墟、太和見到既指示牌有黃頭,咁樣啲客咪唔識搭車? :lol:
你鐘意九鐵啲牌唔代表一定要踩地鐵既牌,反之亦然
我覺得九鐵既牌唔靚亦都唔代表地鐵既好靚,有啲地方我都唔鐘意
不過如果要我揀當然地鐵嗰款
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章KCR E106 » 2010-02-11, 16:34

hkmtrhah 寫:
KCR E106 寫:點解香港站果個牌有Adtranz-CAF電動列車 東涌線/迪士尼線

乜你連「指示牌」嘅原意都唔識?要講列車就要全部列車個頭都 show 埋出黎,對鐵路迷好關注,但普通乘客間直係 WFC
我地大把人知你唔 like 龜鐵,但要抽龜鐵水都唔好亂咁抽,有返少少 normal logic 好冇?

下,你話我要有番D邏輯,咁某人地話KCR 果D牌不知所謂又會有幾多邏輯呀?
都系啦!某部份鐵路迷對KCR D牌反感,但普通乘客間直係 WFC
你咁講其實呢篇文可以消失啦~
KCR E106
天王星會員

文章KCR E106 » 2010-02-11, 16:41

bananasims 寫:港鐵係提供列車服務,唔係賣列車模型,所以呢度有無呢架車行根本唔係重點
另外,如果真係重點的話,合併前喺火炭、大埔墟、太和見到既指示牌有黃頭,咁樣啲客咪唔識搭車? :lol:

我明白你想我唔好再D比較敏感既字句,但系呢篇文好多都系到踩九鐵喎~

例如某人話:佢個底係現代化呀,不過包裝一D都唔靚呢(踩緊)
佢隻死人狗鐵藍本身已經夠哂樣衰(踩緊),D牌仲要加條極唔起眼既紅線根本就係敗筆(踩到應一應)
白線咪又清楚又靚(唔好再吹大D)

另外,西鐵站你口中果D新穎既Y形牌,真係全世界最樣衰既牌(唔反唔得)
搵碌木插係度都好睇過佢(踩到系人都想反),叉出黎起角果忽真係不知所謂(MTR迷,注意你講既字句呀!)
KCR E106
天王星會員

文章bananasims » 2010-02-11, 17:01

咁呢啲主觀既野無話對錯架喎,我都唔會話你鐘意九鐵,唔鐘意地鐵係一個錯誤啦
你覺得 Y 字型牌好靚係有你既自由,不過佢都有覺得核突既自由既…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章kirisame » 2010-02-11, 21:20

KCR E106 寫:

咁請你望下以下兩架車嘅優先席(順便考下你眼力)
圖檔
圖檔
來源:blog-Marine Dream 201,wikimedia
以上兩個優先席,都係來自JR東日本嘅車,一個係60年代日本國鐵103系,另一個係最新列車E233系
架車顏色夠唔同啦掛(103純色,E233係銀色加彩帶)
座位夠唔同啦掛
不過優先席指示牌設計上有冇分別?近乎零
呢個就叫指示上嘅"統一"
Frenchfriezz 寫:乜關乎公司形象既野都可以「廢事」? :roll:

KCR E106 寫:咁點解ER範圍用黑底,M仔樣既牌?

[膠mode]
圖檔
登機口指示得一種logo一種顏色咋wo
我坐國泰777,但個logo都唔係咁,仲有國泰架機都唔係純白色嘅
哎呀,我係未比人老點咗啊?救命啊 :(
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章kq2100 » 2010-02-11, 22:31

[曲線]是咁的,做乜成日都有人又係係到鬧人地換乜換物。如果你(地)覺得烏龜鐵路啲指示牌格式真係咁核突既話,咁你(地)咪唔好佢咪唔洗眼冤囉。而家又要係到搭又要嘈,為咩呢?[/曲線]
頭像
kq2100
天王星會員

文章lotsz » 2010-02-11, 23:24

bananasims 寫:港鐵係提供列車服務,唔係賣列車模型,所以呢度有無呢架車行根本唔係重點

咁即係踩九鐵既牌係得既,
踩地鐵既唔得??
睇黎呢度比bvehk更專制
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

文章V813 » 2010-02-11, 23:51

lotsz 寫:

咁即係踩九鐵既牌係得既,
踩地鐵既唔得??
睇黎呢度比bvehk更專制

BNN幾時有話過唔踩得地鐵牌?
就當你走漏眼見唔到「反之亦然」四個字,都冇理由理解成「唔俾踩地鐵牌」呢個意思架喎

咪郁d就拉埋「專制」黎講啦 :roll:

我睇你呢篇文果陣未睇清楚發文者,仲以為你玩緊曲線,點知原來係直既 :roll:
V813
土星會員

文章Frenchfriezz » 2010-02-12, 23:29

KCR E106 寫:(MTR迷,注意你講既字句呀!)

你之前果D謬論我都廢事提,但我最想同你講既係,訓啦!

非黑即白既諗法,相信連新一代既小學雞都唔會咁做
咁邊個會用呢D咁低能既諗法?咪只有眼中迷死一間鐵路公司既鐵膠囉。
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章lotsz » 2010-02-12, 23:35

Frenchfriezz 寫:
KCR E106 寫:(MTR迷,注意你講既字句呀!)

你之前果D謬論我都廢事提,但我最想同你講既係,訓啦!

非黑即白既諗法,相信連新一代既小學雞都唔會咁做
咁邊個會用呢D咁低能既諗法?咪只有眼中迷死一間鐵路公司既鐵膠囉。

你唔好咁話你自己啦,
你自己都係眼中迷死一間鐵路公司既鐵膠,
快d訓啦你
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

文章PierceCheng » 2010-02-27, 23:28

KeroChu 寫:狗鐵狂熱分子出沒

東鐵D指示牌底色不知幾樣衰 :evil: e+龜鐵話事點解唔用龜鐵標準 :oops: :oops:

我唔係九鐵狂熱份子,只係睇唔過眼啫!

KCR E106 寫:

九鐵啲列車一律係用紅白藍係因為已故時任主席楊啟彥上任後,配合公司形象先至咁啫!
PierceCheng
天王星會員

文章tom12448 » 2010-09-09, 20:43

Frenchfriezz 寫:佢個底係現代化呀,不過包裝一D都唔靚呢
佢隻死人狗鐵藍本身已經夠哂樣衰,D牌仲要加條極唔起眼既紅線根本就係敗筆
白線咪又清楚又靚

另外,西鐵站你口中果D新穎既Y形牌,真係全世界最樣衰既牌
搵碌木插係度都好睇過佢,叉出黎起角果忽真係不知所謂

禁地鐵字夠樣衰啦,d字細到見唔到
把聲又細聲到聽唔到
九鐵D字夠大
東鐵D月台個好
夠大聲
唔會好似地鐵禁聽唔到
頭像
tom12448
天王星會員