鍾民杰: 高鐵不賺錢?

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

鍾民杰: 高鐵不賺錢?

文章CRH3C » 2009-12-03, 02:19

大家好, 第一次post, 請多多關照
剛才o系facebook見到一篇文, 同大家分享下

在11月26日一個電視節目中,北京的趙堅教授指日本除東海道新幹線有盈利外,其餘都是虧損,公司因而欠下巨債。這段顯然完全錯誤的信息,卻仍被一個本地組織在11月30日於《明報》發表的文章中,引用作為反高鐵的佐證。究竟是無心做好資料搜集,還是故意令公眾先入為主,對高鐵產反感?

在專業討論理應求真,實事求事。跳出他們想像出來的世界,自然能看清真相。

新幹線盈利可觀
連接東京和大阪的東海道新幹線乃世界首條高鐵,最為世人所熟悉。1964年開通前其效益普遍受到懷疑,開通初期客運量也遠低於預期,但第四年即錄得盈利,七年後更收回全部投資成本。該線實際上已成為JR東海收入支柱,2009年產生之收益佔公司總鐵路收益85.7%。其成功經驗成為國際典範。

隨後落成的山陽新幹線,雖然沿線城市規模較小,在客流量上的優勢不及東海道新幹線,仍能帶來不俗的盈利,1985年為770億日元。2009年,該線為JR西日本產生約44%的鐵路運輸業務收益。

2004年九州新幹線投入營運,立刻扭轉了JR九州連年虧蝕的局面。該線第一年收益即為90億日元,隨後兩年即超過1,000億,令該公司的財政狀況大為改善。

至於東北新幹線及上越新幹線,由於通往經濟相對不發達、人口較少的地區,地理因素亦令每公里造價較高,在80年代開通初期錄得虧損。但後來因不惜以過去單位建造成本的8-12倍(最高每公里超過360億日元),分期將兩線延伸至東京站令鐵路縱貫日本;及日本國鐵分拆私有化後更快回應市場需求,通過優化班次搶佔短途客源等措施,兩線均變為盈利,其中上越新幹線上座率只需三成就不虧本。

事實上,在1987年日本國鐵即將成為歷史的前夕,新幹線為其貢獻約40% 的收益。欠下巨額債務與高鐵無關,主因乃受到議會政客的政治壓力,不斷在沒有客流的地區興建普通鐵路所致。日本國鐵雖然間或應酬式答應議員,間或拖慢工程進度,但仍不能阻止虧損不斷累積擴大,特別是新線開通後礙於反對不易關閉,日本政府在前期又沒有在財政上全力協助,才令問題最終一發不可收拾。

台灣高鐵虧損有因
香港媒體於九月開始報道台灣高鐵嚴重虧損的消息,旋即為反高鐵者加以利用炒作。但這個例子非但說明高鐵不必然造成虧損,反而恰恰提醒我們財務安排的重要性,及車站位置對效益的影響。

造成台灣高鐵嚴重虧損,其中一個主因是財務安排不合理。台灣高鐵軌道及設備使用年限是100年,車站是80年,折舊年限卻規定為短短的26年,令每年分攤的成本支出異常龐大。另外,由於建設過程向銀行借下鉅款。結果,單是折舊和利息分別就已達400多億和600多億元,佔支出大部分,而這是可以調整和避免的。

台灣高鐵客量不足固然是事實,但這是該企業沒有從根本做起的後果,在建設高鐵期間沒有同時綜合配套開發車站區創造客流,並促成業務多元化,增加非鐵路收入。站區開發進度落後之餘,部分站區位置更遠離市區,又未有實際的綜合配套規劃。最佳例子就是曾出現在本港立法會文件的台南站,附近全是農田,交通不便,也難以滿足旅客多元化的需要,大大降低旅客使用高鐵的意願。這對於香港目前在總站選址上的爭議,甚有警醒作用。

議員莫再猶疑

世上沒有「建普速鐵路較易盈利,建高鐵必然虧損」的定理,將問題過分簡單化無益於討論。

歐洲學者已多番強調高鐵客流增長在人口密度高的地區將得到保證。台灣高鐵與廣深港高鐵最大的差別,就是台灣高鐵乃一條單獨在島上的線路,而廣深港高鐵則可直通龐大的網絡通達全國,且單計沿線珠三角城市人口規模已大於台灣,又有發展後勁,條件可媲美日本東京。當然,最終是否有足夠客源,關鍵在於我們能否充分利用高鐵運力,及把車站區與城市發展規劃結合。

高鐵效益已無懸念,香港也應有足夠智慧充分運用高鐵增強優勢。香港是時候進入新時代了,議員與其裝作看不見、聽不懂事實,作一個遭知識分子唾棄的政客,不如決心做一名受人尊敬,帶領香港走向新天地的領袖!
CRH3C
天王星會員

Re: 鍾民杰: 高鐵不賺錢?

文章hkmtrhah » 2009-12-03, 09:16

Any personal comments? :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-12-03, 17:45

頭嗰大部份都 OK(我無特登去查證啱唔啱)
最尾結論嗰 part 硬膠膠

1. 正正係因為台灣只係一個小島,先至需要起高鐵。龐大網絡接通全國?生意人:不如搭飛機啦。窮人:我都冇錢,你起條快啲嘅收我多啲錢,有用咩?
2. 偏離市區:香港站起喺市區有鬼用?廣州個站起喺郊區,轉幾十個站地鐵先到市中心,有用咩? :geek:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章CRH3C » 2009-12-03, 18:46

大大師兄 寫:頭嗰大部份都 OK(我無特登去查證啱唔啱)

1. 正正係因為台灣只係一個小島,先至需要起高鐵。龐大網絡接通全國?生意人:不如搭飛機啦。窮人:我都冇錢,你起條快啲嘅收我多啲錢,有用咩?
2. 偏離市區:香港站起喺市區有鬼用?廣州個站起喺郊區,轉幾十個站地鐵先到市中心,有用咩? :geek:

1. 人地都無話台灣唔需要.....而係講緊廣深港有更大優勢

2. 人地廣州話起兩條地鐵快線入老城區,中途只停一兩個站,轉幾十個站.....?? :?:

但如果前面系真既話, 好令人鼓舞
CRH3C
天王星會員

文章Puff » 2009-12-03, 18:53

幾個月前先駁完堆香討膠小友火,
估唔到又要再答多次。

1. 正正係因為台灣只係一個小島,公路得果一條連接南北,飛機收得貴又唔環保,先引入新幹線。事實証明高鐵已經食左內陸飛機大部份客,台灣內陸航班市場亦開始萎縮緊,縱使台灣高鐵因為 BOT 既關係導致嚴重虧蝕。
2. 你同我去 Google,我無興趣比 Let me google that for you 你。關建詞「番禺」、「廣州」、「新城區」、「東進南拓」。
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章大大師兄 » 2009-12-03, 19:08

Puff 寫:

估唔到又要再答多次。

1. 正正係因為台灣只係一個小島,公路得果一條連接南北,飛機收得貴又唔環保,先引入新幹線。事實証明高鐵已經食左內陸飛機大部份客,台灣內陸航班市場亦開始萎縮緊,縱使台灣高鐵因為 BOT 既關係導致嚴重虧蝕。
2. 你同我去 Google,我無興趣比 Let me google that for you 你。關建詞「番禺」、「廣州」、「新城區」、「東進南拓」。

1. 我講緊香港條高鐵,唔係台灣條高鐵。台灣條高鐵係應該起,我冇質疑。
2. 你估我唔知?發展咗又點,去市中心仍然係比香港唔就腳。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-12-03, 19:12

石壁發展咗咪就係 CBD 囉
你估廣洲係香港得一個 CBD 咩,廣州個 CBD 唔係淨係得天河區,越秀等等同樣都係市中心
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Puff » 2009-12-03, 19:15

大大師兄 寫:
Puff 寫:

估唔到又要再答多次。

1. 我講緊香港條高鐵,唔係台灣條高鐵。台灣條高鐵係應該起,我冇質疑。

1. 又請你去 Google 下,睇下依家已經有高鐵或者 CRH 開通既地區,內陸航班比 CRH 打得幾慘。

2. 大佬呀你研究下廣州既情況先啦 sosad
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章大大師兄 » 2009-12-03, 19:36

Puff 寫:
大大師兄 寫:
Puff 寫:

估唔到又要再答多次。

1. 又請你去 Google 下,睇下依家已經有高鐵或者 CRH 開通既地區,內陸航班比 CRH 打得幾慘。

2. 大佬呀你研究下廣州既情況先啦 sosad

大陸一直以來內陸航班都發展唔蓬勃㗎啦 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章kirisame » 2009-12-03, 20:02

香港-上海八個鐘,跑動卧都夠打啦掛
歐洲相當成功嘅CityNightLine,做嘅都係遲尾班機走,早過頭班機到,簡D來講,夕發朝至
只要服務品質同價錢合理係完全夠打 飛機架 :lol:
仲有,2015年杭廣高鐵通車,滬廣之間5個鐘內到,香港去上海日間最多6個鐘內到,競爭力強D啦掛
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bananasims » 2009-12-03, 20:41

kirisame 寫:

香港-上海八個鐘,跑動卧都夠打啦掛
歐洲相當成功嘅CityNightLine,做嘅都係遲尾班機走,早過頭班機到,簡D來講,夕發朝至
仲有,2015年杭廣高鐵通車,滬廣之間5個鐘內到,香港去上海日間最多6個鐘內到,競爭力強D啦掛

夜晚十點上車,朝早七點到北京
訓一覺已經到咗北京
又唔洗頂飛機啲氣流上降,又可以隨時隨地去廁所,又可以打平既電話、上網

相反,坐飛機
坐飛機之前要預兩粒鐘 check-in 不在話下
飛機又成日 delay
飛去北京四個鐘,又要喺行李輪送帶拎行李…
唔好睇好簡單喎,有時等成半粒鐘先有行李出
甚至有行李比人偷埋都得

如果朝早起飛就浪費咗日頭四個鐘時間
當夜晚九點起飛,凌晨兩點到,又要租晚酒店訓
要比酒店錢之餘,睡眠時間又斬開兩件

搭飛機又唔舒服、又貴、又累
點解唔坐高鐵?
夜發朝到既高鐵班次實有生意做 :oops:
第時真係趕時間既人先坐飛機去北京,去旅行坐高鐵,時間可以玩盡,酒店錢又可以慳返
第時嗰啲七日六夜旅行團,唔會再係嗰啲六日六夜旅行團(一日一半時間走去坐飛機)
可以真係玩足七日 ;)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-12-03, 21:22

呢啲夜車當然抵坐啦 :D
之不過用六百億起條一日開一班有人搭車嘅鐵路? :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-12-03, 21:27

大大師兄 寫:呢啲夜車當然抵坐啦 :D

邊個話淨係開去北京既班次?

平日日間都可以有車
坐去武漢、深圳、廣州
喺深圳轉車坐廈深…滬杭甬…已經可以去韶關、廈門、杭州、南京、上海

咁短既車程好少夜晚坐,又係將訓覺時間斬開一半

最緊要係令香港啲 firm,尤其係做大陸生意嗰啲 accounting firm, law firm 唔搬返大陸經營
利用法治優勢,靠高鐵引大陸既 firm 黎香港簽 contract
從中香港個社會都可以賺到好多錢,得益既唔單止係有錢人,亦都係全香港
bananasims
太陽會員

文章CRH3C » 2009-12-03, 22:08

有一次去聽作者O系研討會演講
話開通初期可能有4班車去北京,8個鐘行完
仲有好多城際車,同其他城市的直達車

如果佢講既O系真,睇嚟廣深港會好繁忙.
CRH3C
天王星會員

文章kirisame » 2009-12-04, 12:01

bananasims 寫:

邊個話淨係開去北京既班次?

平日日間都可以有車
坐去武漢、深圳、廣州
喺深圳轉車坐廈深…滬杭甬…已經可以去韶關、廈門、杭州、南京、上海

咁短既車程好少夜晚坐,又係將訓覺時間斬開一半

最緊要係令香港啲 firm,尤其係做大陸生意嗰啲 accounting firm, law firm 唔搬返大陸經營
利用法治優勢,靠高鐵引大陸既 firm 黎香港簽 contract
從中香港個社會都可以賺到好多錢,得益既唔單止係有錢人,亦都係全香港

捉下蟲先:轉廈深鬼去到韶關 :oops:

講番正題
我倒係聽過南廣鐵路第時可能直入越南
港府識做嘅可能發掘到越南嘅商機.........話曬係東南亞另一個發展中國家
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bananasims » 2009-12-04, 13:11

廈深/杭福深經韶關咩? :oops: 唔係杭廣? :oops:
bananasims
太陽會員

文章CRH3C » 2009-12-04, 15:05

kirisame 寫:香港-上海八個鐘,跑動卧都夠打啦掛

滬港6個鐘確實唔系估估下
通車後目標, 系令香港同上海之間既車程6個鐘, 武漢4個鐘, 長沙3個鐘, 北京8個鐘
CRH3C
天王星會員

文章CRH3C » 2009-12-04, 15:15

bananasims 寫:廈深/杭福深經韶關咩? :oops: 唔係杭廣? :oops:

武廣
CRH3C
天王星會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 61 位訪客