反 高 鐵 遊 行 人 士 衝 入 政 府 總 部

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

反 高 鐵 遊 行 人 士 衝 入 政 府 總 部

文章jimmy_lam » 2009-11-29, 22:47

大 約 1 千 人 遊 行 , 反 對 興 建 高 鐵 , 部 份 遊 行 人 士 其 後 衝 入政 府 總 部 , 在 政 府 總 部 中座 門 口 , 與 警 方 發 生 衝 突 , 又 不 斷 高 叫 「 反 高 鐵 , 停 撥 款」 的 口 號 。 現 場 仍 有 大 約 100 人 在 中 座 外 靜 坐 , 要 求 運 輸 及 房 屋 局 局 長 鄭 汝 樺 接 信。

遊 行 人 士 是 在 下 午 由 銅 鑼 灣 出 發 , 沿 軒 尼 詩 道 遊 行 至 立 法 會 大 樓 , 要 求 立 法 會 工 務 小 組 在 星 期 三 的 會 議 , 否 決 高 鐵 的 撥 款 申 請 。

遊 行 人 士 包 括 受 高 鐵 工 程 影 響 的 居 民 , 他 們 堅 持 , 不 遷 不 拆 , 認 為 政 府 未 有 真 正 諮 詢 就 收 地 , 無 視 他 們 的 訴 求 , 又 質 疑 興 建 高 鐵 帶 來 的 經 濟 效 益 。

心諗一句.....
如果咩都以暴力作終結我覺得起唔起高鐵已經唔係遊行目的

P.S我喺I-CIRCLE第一個POST,多多指教圖檔
jimmy_lam
天王星會員

Re: 反 高 鐵 遊 行 人 士 衝 入 政 府 總 部

文章bananasims » 2009-11-29, 22:58

好似唔記得喺 HKiTalk 定港論見過你 :oops:

而家變咗一場政治 show :x

我覺得由頭到尾班人都唔係反高鐵本身,係驚同大陸融合,
驚深圳去中環仲快過太古城去中環
唔反對就假 :twisted:
而家拎埋「共匪」呢啲詞語出黎(某人:連國民黨都唔用)
咩原因睇到晒啦
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-11-29, 23:08

jimmy_lam 寫:P.S我喺I-CIRCLE第一個POST,多多指教圖檔

圖檔hello

bananasims 寫:我覺得由頭到尾班人都唔係反高鐵本身,係驚同大陸融合,

其實而家堆人都係當正自己係民主民主就乜正苦出嘅 plans 都反
而死要面嘅菜園村村民係因為鬧得大,有激右人士出黎見到「好好玩喎」就出黎玩
而家個局面已經唔係講緊菜園村點搞。係,起 ter 響 KSR 係「解決方案」之一,但問題係個 plan 有問題囉,而扮專業嘅人又要死雞撐飯蓋
而家激右出黎喊打喊殺根本就證明左呢段時期所有做嘅事係一場政治 show。既然都係得正苦個方法係可行,咁即係好似而家咁玩根本就係晒氣。

此 show 已完。圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章jimmy_lam » 2009-11-29, 23:18

bananasims 寫:好似唔記得喺 HKiTalk 定港論見過你 :oops:

港討 :) 事實上bvehk年代已經見過大大好多次不過因為我用人地個AC黎發言所以你唔會知道 :D
HKiTalk我申請左不過個admin成年都仲未肯批我申請 :x
依家活躍於海子,地鐵族同港討
我覺得由頭到尾班人都唔係反高鐵本身,係驚同大陸融合,
咩原因睇到晒啦

事實上如果要反高鐵都唔好用d咁低質素既手法啦,一味只係識標籤化 :evil:
不過政府呢一獲公關做得好差就真既,有部份市民真係唔明,政府又唔多解 :geek:
其實而家堆人都係當正自己係民主民主就乜正苦出嘅 plans 都反
而死要面嘅菜園村村民係因為鬧得大,有激右人士出黎見到「好好玩喎」就出黎玩
而家個局面已經唔係講緊菜園村點搞。係,起 ter 響 KSR 係「解決方案」之一,但問題係個 plan 有問題囉,而扮專業嘅人又要死雞撐飯蓋
而家激右出黎喊打喊殺根本就證明左呢段時期所有做嘅事係一場政治 show。既然都係得正苦個方法係可行,咁即係好似而家咁玩根本就係晒氣。

講起嗰班人,我唔知有咩專業可言..
最後由 jimmy_lam 於 2009-11-29, 23:21 編輯,總共編輯了 1 次。
jimmy_lam
天王星會員

文章UCR683 » 2009-11-29, 23:21

我覺得原因是:政府及港鐵發放的資訊,未夠完善所致。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章bananasims » 2009-11-29, 23:26

jimmy_lam 寫:不過政府呢一獲公關做得好差就真既,有部份市民真係唔明,政府又唔多解 :geek:

UCR683 寫:我覺得原因是:政府及港鐵發放的資訊,未夠完善所致。

睇佢個立法會 report 真係有用到好多唔同既鐵路軟件去 illustrate,真係有料到
不過奈何今舖個公關做得差,「魚」論又比反對派主導咗,當然搞到而家咁

班公民黨先最離譜,政府嗰 59 頁 PPT 深入淺出,咁多圖同 graph 去解釋話吃不消
公民黨班友好似做大律師架喎,大律師分分鐘要讀成堆百幾頁既文件啦,仲要可能一幅圖都無,吃不消?不如話佢無心討論
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章jimmy_lam » 2009-11-29, 23:28

UCR683 寫:我覺得原因是:政府及港鐵發放的資訊,未夠完善所致。

呢個都同香港鐵路界既作風好有關....睇下時下鐵路技術文件幾缺乏就知
政府唔講,港鐵更加唔會講
想知深入野,只好去睇下某人既X鐵密語/或者嗰位已經比人玩謝既鐵道員YBLOG去自行幻想下.. :oops:
再唔係參考下中國鐵道出版社講有關鐵路技術既書 :mrgreen:
jimmy_lam
天王星會員

文章jimmy_lam » 2009-11-29, 23:37

bananasims 寫:
jimmy_lam 寫:不過政府呢一獲公關做得好差就真既,有部份市民真係唔明,政府又唔多解 :geek:

睇佢個立法會 report 真係有用到好多唔同既鐵路軟件去 illustrate,真係有料到
不過奈何今舖個公關做得差,「魚」論又比反對派主導咗,當然搞到而家咁

班公民黨先最離譜,政府嗰 59 頁 PPT 深入簡出,咁多圖同 graph 去解釋話吃不消
公民黨班友好似做大律師架喎,大律師分分鐘要讀成堆百幾頁既文件啦,仲要可能一幅圖都無,吃不消?不如話佢無心討論

睇得出政府唔比人玩謝都唔會出技術文件,政府之前宣傳高鐵一味鬥噏話快過飛機(市民心諗:小明都唔得啦)公盟又一味鬥噏話新高鐵,高鐵次爭變口水戰咩都講唔出,最後出59頁神圖先屈返機,其實嗰D野有咩咁重要呢? :roll:
jimmy_lam
天王星會員

文章bananasims » 2009-11-29, 23:40

jimmy_lam 寫:

班公民黨先最離譜,政府嗰 59 頁 PPT 深入簡出,咁多圖同 graph 去解釋話吃不消

睇得出政府唔比人玩謝都唔會出技術文件,政府之前宣傳高鐵一味鬥噏話快過飛機(市民心諗:小明都唔得啦)公盟又一味鬥噏話新高鐵,高鐵次爭變口水戰咩都講唔出,最後出59頁神圖先屈返機,其實嗰D野有咩咁重要呢? :roll:

政府開始比人玩謝先要開始駁返所謂既新觀點嘛
如果佢遲啲繼續咁駁返毒煤嗰啲就好啦

至於高鐵快唔快得過飛機,我覺得唔一定會,不過會有一定既吸引力
好似夜晚十一點開,九個鐘到北京,一覺醒來就到北京,又可以去參觀或者開會
點都好過夜晚十一點坐四個鐘機去到北京,又要租多日酒店
又煩又累又要比錢租酒店,點都揀高鐵夜晚開出既車
bananasims
太陽會員

文章jimmy_lam » 2009-11-29, 23:48

政府開始比人玩謝先要開始駁返所謂既新觀點嘛
如果佢遲啲繼續咁駁返毒煤嗰啲就好啦

至於高鐵快唔快得過飛機,我覺得唔一定會,不過會有一定既吸引力
好似夜晚十一點開,九個鐘到北京,一覺醒來就到北京,又可以去參觀或者開會
點都好過夜晚十一點坐四個鐘機去到北京,又要租多日酒店
又煩又累又要比錢租酒店,點都揀高鐵夜晚開出既車

西環講既"高鐵快過飛機"其實應該補充一下:
1.)800公里以內,整體交通時間
2.)夜行動卧,夕發照至,節省一晚住宿時間
咁就perfect池啦
jimmy_lam
天王星會員

文章大大師兄 » 2009-11-30, 02:45

我就覺得個懶 pro 嘅公盟 (好似係) 根本就係阻頭阻勢。
政府方案已經唔掂㗎啦,個懶係專家方案就真係膠都唔使比。
而家反而變咗類似 Plan A / Plan B 嘅選擇,事實上我地仲有可能更好嘅 Plan C,就係完全唔起高鐵,用其他方法達致相似目的。
之不過自從有咗扮晒專家嘅硬膠 Plan B,冇人記得 Plan C,最後咪益晒政府嘅 Plan A 囉。

因為
Plan A vs Plan B ==> 受 Plan B 先天性硬膠,Plan A must win
Plan A vs Plan C ==> 兩個都各有其優缺,兩個都行得通

利益申報:個人反對起高鐵,即係支持 Plan C。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章KL » 2009-11-30, 06:24

,,
里個WORLD 吾搞下棍點出位AR?
有JETSO GA WOR~WW

系AR, TERMINAL 響 KAM SHEUNG ROAD 幾[好]GAR
[BENEFIT] 果d菜x村居民,
順便威下
[very good] ga~ww :D
KL
天王星會員

文章V813 » 2009-11-30, 07:09

講起政府的59頁powerpoint,個人對裡面的技術資料始終有少許懷疑。
V813
土星會員

文章b_kevin_e » 2009-11-30, 09:09

KL 寫:,,
里個WORLD 吾搞下棍點出位AR?
有JETSO GA WOR~WW

系AR, TERMINAL 響 KAM SHEUNG ROAD 幾[好]GAR
[BENEFIT] 果d菜x村居民,
順便威下
[very good] ga~ww :D

係呀,ksr係保留左條爛菜村
不過唔方便大陸旅客同錦田大把地要收返
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章UCR683 » 2009-11-30, 09:52

運輸及房屋局副局長邱誠武﹕高鐵與九鐵 同是劃時代建設(2009-11-30 明報)
我的意見:兩者最終都被港鐵及內地鐵道部「收納」!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章KL » 2009-11-30, 15:57

UCR683 寫:運輸及房屋局副局長邱誠武﹕高鐵與九鐵 同是劃時代建設(2009-11-30 明報)

當年建九鐵,無人懂計算經濟效益,今天香港建高鐵,政府估算50年經營期,單單從旅客節省時間和安全,以及營運者成本,可有870億元的效益

當PC睇到高鐵咁好搭ge時候,,
吾知會唔會再造一大堆{理由}反又一堆野哩?
KL
天王星會員

文章bananasims » 2009-11-30, 16:30

KL 寫:
UCR683 寫:運輸及房屋局副局長邱誠武﹕高鐵與九鐵 同是劃時代建設(2009-11-30 明報)

當年建九鐵,無人懂計算經濟效益,今天香港建高鐵,政府估算50年經營期,單單從旅客節省時間和安全,以及營運者成本,可有870億元的效益

當PC睇到高鐵咁好搭ge時候,,
吾知會唔會再造一大堆{理由}反又一堆野哩?

佢地真係好表面,淨係識得睇 explicit gain,又唔諗下有乜 implicit gain
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-12-02, 22:06

rc 寫:講起政府的59頁powerpoint,個人對裡面的技術資料始終有少許懷疑。

但總好過班偽專業嘅人嘅地圖畫線免費起鐵路大法 :oops:

見到果D人入面無個係菜園村就想笑囉

人地都未抗議,你班友學咩人扮代表?出事又屈班村民,話係佢地衝入去
bteonnsg
地球會員

文章kirisame » 2009-12-03, 20:31

bananasims 寫:好似唔記得喺 HKiTalk 定港論見過你 :oops:

港討 :) 事實上bvehk年代已經見過大大好多次不過因為我用人地個AC黎發言所以你唔會知道 :D
HKiTalk我申請左不過個admin成年都仲未肯批我申請 :x
依家活躍於海子,地鐵族同港討
我覺得由頭到尾班人都唔係反高鐵本身,係驚同大陸融合
咩原因睇到晒啦

事實上如果要反高鐵都唔好用d咁低質素既手法啦,一味只係識標籤化 :evil:
不過政府呢一獲公關做得好差就真既,有部份市民真係唔明,政府又唔多解 :geek:

講起嗰班人,我唔知有咩專業可言..

呵呵,驚同大陸融合咁就死得
E+全中國都向緊都市圈發展啦,到時香港唔只同上海鬥,而係上海+杭州+南京+....... :o
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 52 位訪客