某鐵迷轉貼列車相引起爭議

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

某鐵迷轉貼列車相引起爭議

文章UCR683 » 2009-11-14, 19:50

話說「齋講」討論區於11月中旬,有鐵路迷會員擅自轉貼某鐵員工網誌的圖片,而引起該員工的強烈不滿。
該員工聲言要永久關閉本網誌,免得某鐵內部資訊外洩。
肇事圖片之一為某線列車,目的地顯示為非該路線營運之終站。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: 某鐵迷轉貼列車相引起爭議

文章Freeman » 2009-11-14, 20:00

關閉係好事
與其比成班細路睇(死在睇完都唔明呢)
不如一齊唔睇
Freeman
地球會員

文章KeroChu » 2009-11-14, 20:02

Freeman 寫:關閉係好事
不如一齊唔睇

系既,免得再次洩露公司機密,又可以遏制小朋友蔓延,一舉兩得。
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-11-14, 22:27

kerochu 寫:
不如一齊唔睇

系既,免得再次洩露公司機密,又可以遏制小朋友蔓延,一舉兩得。

Y 世代既人係只係記得三個 keyboard 制嘛: Ctrl, C, V 圖檔
又唔知人地剩返一隻「我真的憤怒鳥」發得出去(之前已經畀 al_____ng 條友引發左)
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2009-11-15, 08:47

hkmtrhah 寫:
kerochu 寫:
不如一齊唔睇

Y 世代既人係只係記得三個 keyboard 制嘛: Ctrl, C, V 圖檔
又唔知人地剩返一隻「我真的憤怒鳥」發得出去(之前已經畀 al_____ng 條友引發左)

D小朋友始終都唔識吸取教訓,仲以身冒險 :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
KeroChu
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-11-15, 09:39

kerochu 寫:
hkmtrhah 寫:
kerochu 寫:
不如一齊唔睇

D小朋友始終都唔識吸取教訓,仲以身冒險 :oops: :oops: :oops: :oops:

直頭吸都冇吸過啦
如果唔係點會人地已經用左雞乸咁大隻字嘅紅油去警告都仲可以唔醒覺?圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Freeman » 2009-11-15, 09:51

hkmtrhah 寫:
kerochu 寫:
hkmtrhah 寫:
kerochu 寫:
不如一齊唔睇

D小朋友始終都唔識取教訓,仲以身冒險 :oops: :oops: :oops: :oops:

直頭都冇過啦
如果唔係點會人地已經用左雞乸咁大隻字嘅紅油去警告都仲可以唔醒覺?圖檔

捉字, 汲 :oops:
所以我簽名嗰句係唔會錯的
Freeman
地球會員

文章kirisame » 2009-11-17, 08:01

都唔明家陣d鐵敗係研究係叉架
研究港鐵司機比膠鐵開慢幾% ?:lol:
最後由 kirisame 於 2009-11-18, 08:05 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章hkmtrhah » 2009-11-17, 23:08

kirisame 寫:都唔明家陣d鐵膠係研究係叉架
研究港鐵司機比膠鐵開慢幾% ?:lol:

er, 鐵膠 = 鐵路迷,鐵敗先係講「不良鐵路迷」囉 :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章UCR683 » 2009-11-29, 21:30

話說在「齋講」討論區那篇出事帖子,已無聲無息刪除,亦未見對那位鐵路迷處分的公告帖子。
我覺得做香港的鐵路迷,真是比巴士迷更加黑暗;
亦反映出龜鐵公司的「河蟹」政策! :evil:
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章jimmy_lam » 2009-11-29, 23:43

鐵道員既野太專業太有討論價值,咪比人玩謝囉
想比另一位都有寫鐵路BLOG既港鐵員工,談笑風生咁寫,隱隱約約咁寫咪冇事囉 8-)
jimmy_lam
天王星會員

文章KL » 2009-11-30, 00:59

不如一齊唔睇

近來有班甜筒越黎越活躍
入forum 就問:--
1. is pwm a inverter?
2. which train is faster, A stock or sp19XX
:o
KL
天王星會員

文章hkmtrhah » 2009-11-30, 15:10

jimmy_lam 寫:鐵道員既野太專業太有討論價值,咪比人玩謝囉
想比另一位都有寫鐵路BLOG既港鐵員工,談笑風生咁寫,隱隱約約咁寫咪冇事囉 8-)

佢好似唔係
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Freeman » 2009-11-30, 15:26

hkmtrhah 寫:
jimmy_lam 寫:鐵道員既野太專業太有討論價值,咪比人玩謝囉

佢好似唔係

佢直情唔係
Freeman
地球會員

文章jimmy_lam » 2009-11-30, 19:34

咁自膠一打先 :oops:
jimmy_lam
天王星會員

文章V813 » 2009-12-01, 07:23

jimmy_lam 寫:咁自膠一打先 :oops:

我一路都以為佢係 :oops:
佢點知咁多料?

P.S. 話說佢尋日凌晨上過黎IC 8-)
V813
土星會員

文章hkmtrhah » 2009-12-01, 16:13

rc 寫:P.S. 話說佢尋日凌晨上過黎IC 8-)

唔出奇,佢之前都同我傾過我響呢度某 topic 嘅錯誤
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章kitkit » 2009-12-15, 18:48

是 alvinwong 轉貼該員工的列車相.
[img]http://image_urlC:\Users\Thomas\Documents\thomas\bvehk-not-approved-thumb[/img]
kitkit
天王星會員

文章KeroChu » 2009-12-15, 22:16

kitkit 寫:是 alvinwong 轉貼該員工的列車相.

Old news is so exciting!
頭像
KeroChu
地球會員

文章大大師兄 » 2009-12-15, 23:59

KeroChu 寫:
kitkit 寫:是 alvinwong 轉貼該員工的列車相.

Old news is so exciting!

雖則係咁,呢個又係一個嚴肅事實,佢做咗啲陰質嘢冇得唔認。

之不過畫公仔又唔使畫埋啲腸嘅。
圖檔
大大師兄
地球會員

下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客