鍾民杰﹕假專業高鐵副都心戰略

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

鍾民杰﹕假專業高鐵副都心戰略

文章bananasims » 2009-11-03, 14:24

【明報專訊】規劃師要為一地之未來發展計劃完善佈局,理應有全局思維。但在10月15日跳出一位公共專業聯盟的規劃師,於《明報》撰文透露他錯亂的「戰略思維」:「我們與珠江三角洲的競爭力比較,不在於車程」、「重點不在於交通方便。」真的嗎?那麼「數十個國內二三線城市」為什麼要利用高鐵輻射,香港才「仍然是有機會」?按照這樣的邏輯,在錦上路設高鐵總站並以此為基礎打造副都心的戰略也應是多餘的。

「異」不能單獨構成競爭力
廣深港高鐵主要承擔長途客運業務,同時兼顧部分城際客流。建成後一小時生活圈基本形成。時空距離收窄,通達性增強,珠三角居民將視香港為生活的地方,短時間內多次來港消費、進行文化交流的機會大增,市場因而擴展。服務業市場集中於都會區內,銷售推廣和服務可與聚集於軌道網絡節點或樞紐的人流起互相推動作用,對以服務業為支柱的香港尤為重要。

但這位規劃師卻以「『一小時生活圈車程』一般是在沒有國界情况下的規劃概念」,完全抹煞其重要性。真可笑,內地與香港之間何時多了一條國界? 就是這條想像出來的鴻溝,令香港錯失了多少發展機遇。

簡單以「國界」和「異」概括眾多城市的成功經驗並不實際。更何况他那個「異」不是指差異,而是狂妄地指香港效率、文化素養等方面均較優秀。香港的優勢不是因為其本質特別優越,也不在於關卡和區隔,而在於體制差異性。加以利用,可接上更大的市場,互補作用也增強都會區競爭力,促進多元化發展,而不必然意味最終同質化。

但差異性是一柄雙刃劍,須先有一個平台整合兩種制度,需要付出制度成本,才能產生效益。其他國家和地區會按部就班,互相磨合和適應,香港卻一直對此逃避,還以為形勢比人強,追求與內地在交通和體制上分割,才落得逐步被邊緣化的下場!

「前店後廠」在哪裏?
高鐵站及其鄰近區域大多會被發展成多功能綜合體,整合其交通運輸節點和市區中心功能,增加人流聚集和高鐵使用量,充分發揮高鐵效益。這位規劃師指西九龍總站附近沒有土地,「難以規劃、沒有發展」,晚輩看他是不懂規劃而已。

發展就必然需要大量空地建高樓?如果總站設於西九龍,活化美化佐敦一帶就很美好。例如廟街離總站只有約5分鐘步行時間,可將附近一帶變成更刺激吸引的傳統娛樂購物熱點。且應加強與高鐵總站與佐敦站的連接,利用各種輔助設施,可將兩站之間的步行時間控制在7至8分鐘以內,既方便往來,又可凝聚附近龐大的人流。

把總站設於錦上路發展副中心,支援前店後廠模式的建議,更顯示出他對發展大勢一無所知。先暫且不論土地供應模式造成的高地價,為何不能在錦上路重現;其最大謬誤莫過於香港與內地分工模式早已改變,何來「前店後廠」?

香港店的功能本來只屬於工廠生產管理而非營銷,後來組織功能轉移至珠三角,淪為訂單處理和採購代理公司。金融海嘯令港商大規模消失後,店的功能所餘無幾。儘管一些虎門的工廠近年為了解市場到深水埗區的服裝批發市場設店,但隨着虎門等內地城鎮展銷商貿興起,以及廣州等大城市國際化和重工業化,以輕工為主的前店後廠無以為繼。

珠三角經濟結構逐步偏重服務業。這個正在形成的都會區,整合和演進過程中產生新的分工重心也在服務業,香港應着力提升服務質素和進行創新活動。在副中心設立廠房,是要香港倒退為加工的「後廠」嗎?這不但與區域經濟發展趨勢背道而馳,副中心發展失敗亦會嚴重影響高鐵效益!

專業非口頭禪
專業是一種精神、態度,體現於處事方式,而不是一種身分,更非口頭禪。部分人士似乎想為西九總站塗上負面色彩,使之成為高地價象徵。在政治遊戲這一步很高明,但在專業討論則無意義。既然認為高地價乃土地供應所致,何不要求改變土地供應政策及相關的財稅政策,而非遷移高鐵站位置?專業規劃師大概不會做本末倒置的事。

說到這裏就想起湖南的新長沙站。該站位於長沙市雨花區黎托鄉,當地不少居民抱怨車站設在市郊太遠,質疑政府為什麼不多花一點資金把鐵路修到市區,並指摘政府目的是賣出大量土地開發房地產,推高樓市抬高樓價。同一指控,兩種玩法,放諸四海皆適用,有趣有趣!

作者是香港理工大學中國商業中心助理研究員

http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show ... 668/1.html
成篇文都值得睇的 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 鍾民杰﹕假專業高鐵副都心戰略

文章bteonnsg » 2009-11-08, 20:10

都唔知點解班傻仔人云亦云咁易比人呃

一邊話人大陸個站喺火星咁遠一邊又要起個站喺郊區 :lol:

最搞笑就係有條友話個站起錦田唔使收地,香港幾時發展左超空間技術架 :o
bteonnsg
地球會員

文章人仔 » 2009-11-08, 20:42

未來 高鐵係廣州個站會係廣東幾條鐵路線ge站..
頭像
人仔
金星會員

文章V813 » 2009-11-08, 21:24

人仔 寫:未來 高鐵係廣州個站會係廣東幾條鐵路線ge站..

京廣客運專線(武廣段)、廣深港高速鐵路、貴廣鐵路、南廣鐵路、廣珠城際鐵路、廣州地鐵二號線、七號線
V813
土星會員

文章bananasims » 2009-11-11, 14:04

http://www.legco.gov.hk/yr09-10/chinese ... 22-1-c.pdf
呢啲咪叫真正專業囉 :lol: :lol: :lol:
錦上路有咩改善工程續樣續樣羅列出黎駁
不過睇下嗰班膠人又點動之以情,煸動市區同新界間既仇恨
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2009-11-11, 16:40

bananasims 寫:http://www.legco.gov.hk/yr09-10/chinese/panels/tp/tp_rdp/papers/tp_rdp1106cb1-322-1-c.pdf

最好笑都係P.14
班友係要搵東涌居民,機場同迪迪尼既命脈較飛 :oops: :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-11-11, 17:56

b_kevin_e 寫:
bananasims 寫:http://www.legco.gov.hk/yr09-10/chinese/panels/tp/tp_rdp/papers/tp_rdp1106cb1-322-1-c.pdf

最好笑都係P.14
班友係要搵東涌居民,機場同迪迪尼既命脈較飛 :oops: :oops:

佢咁玩,西隧盞更多人迫
而家既繁忙時間已經好 Q 沙甸魚,佢仲玩埋的咁既野,盞到時真係要學日本咁要推人入車。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bteonnsg » 2009-11-11, 18:36

27頁同28頁港島快線喺青衣個彎真係屈機,真係當果架車係輕鐵咁

(原來拆青衣北D船廠同汀九果頭屋係唔使比錢嘅...)
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-11-11, 20:21

bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-11-11, 20:58

•建造成本僅250億,遠遠低於政府方案的652億。

DETAIL PLZ,唔係諗住自己學點掘,之後搵晒自己公盟班人去鑽呀 [369]

•收地影響約五十戶往戶,遠遠低於政府方案。

咁又係嘅,錦田收親果D地都係大地主,多過50就真係撞鬼囉

•免除對大角嘴和石崗菜園村的影響。

同我之前講一樣,香港都未有超空間技術,你搵咩地方呀

•利用現有機場快線模式,乘客可於市區預先代辦登車手續。

明顯無諗到車距同用車夠唔夠嘅問題

詳細唔多講,睇上面果個都夠我笑幾日
bteonnsg
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-11-11, 21:53

bteonnsg 寫:•利用現有機場快線模式,乘客可於市區預先代辦登車手續。

例如講 TCL 個欄
東涌線而家得 16 抽車,12 抽 A 4 抽 K。而家佢話要 36 班車 in 1 network,買車唔會夠時間,SHD 都唔會有咁多位放,再加上起馬要有一抽車,我乘數乘上去即係起馬 3 抽響入面,班次方面 SelTrac LS 都唔夠玩,Trackside 既建築物噪音同光污染問題呢?香港站 P1/2 出面個 Crossover 又要減速個問題呢?AEL 班次上龜鐵有冇咁多人手去「處理」呢?香港站係咪真係有咁多位同能力去加 PF 呢?

我諗佢一要認真諗佢唔係答錯問題就係淆晒底
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bananasims » 2009-11-12, 13:10

hkmtrhah 寫:
bteonnsg 寫:•利用現有機場快線模式,乘客可於市區預先代辦登車手續。

例如講 TCL 個欄
東涌線而家得 16 抽車,12 抽 A 4 抽 K。而家佢話要 36 班車 in 1 network,買車唔會夠時間,SHD 都唔會有咁多位放,再加上起馬要有一抽車,我乘數乘上去即係起馬 3 抽響入面,班次方面 SelTrac LS 都唔夠玩,Trackside 既建築物噪音同光污染問題呢?香港站 P1/2 出面個 Crossover 又要減速個問題呢?AEL 班次上龜鐵有冇咁多人手去「處理」呢?香港站係咪真係有咁多位同能力去加 PF 呢?

我驚佢地會話「馬鐵同西鐵尚有剩餘車箱,可調往東涌綫」
之前已經試過一單 :twisted:
bananasims
太陽會員

文章bananasims » 2009-11-12, 13:21

bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2009-11-12, 16:32

bananasims 寫:http://pyyick.blogspot.com/2009/10/blog-post_18.html
火都黎埋

由此看來,香港一些鐵路迷組織,可能會被外界批鬥為「港版五毛黨」!
大家要小心一點,免得火燒連環船!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章kirisame » 2009-11-12, 17:04

個班友仔,想想"一小時生活圈"概念係點先啦...........
就係市區居民,出元朗/錦田都覺遠啦
更何況係大陸坐左成個鐘車來嘅人?

當廣東搞起珠三角一小時生活圈個時可能會:
一個廣州嘅行山發燒友得行會來地質公園
一個江門嘅電腦_換機會出黃金買硬件
一個佛山嘅生意佬會經香港坐飛機

佢地點來香港?
廣州人要坐高鐵來到西九龍,行去佐敦轉小巴入西貢
江門人要坐深江城際去深圳,龍華轉高鐵去到香港,再轉十分鐘車去黃金
佛山人要坐廣佛城際去廣州,轉高鐵去到香港,再轉機快去機場

如果站係錦上路?
廣州人去到錦上路,冇小巴坐,結果要由元朗坐去沙田再轉巴士,去到都天黑啦 :lol:
江門人去到錦上路,要坐半個鐘先去到黃金,比我就去深圳華強路搞掂佢啦,係福田坐一程地鐵就到啦WO :roll:
佛山人去到錦上路,要等10分鐘上港快,坐6分鐘,再等10分鐘上機快,坐番另一個12分鐘(磚加組建議)
嘩,係香港坐左轉左兩次車,坐左差唔多45分鐘啦 :mrgreen:貪你HKIA有寶咩?

下次再計埋其他人來香港幾煩

咁唔想融合
不如提議正苦,咩都唔好起啦,菜園村有得留,仲可以一人派糖$10000添?
更加唔怕大陸用河蟹運兵過來"錄豬"啦係未先(某blog主嘅意思?) :mrgreen:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bteonnsg » 2009-11-12, 17:24

想用匿名話佢地,點知要網主批准,肯定比個傻仔河蟹晒,得番D支持聲音,好似D婦女團體咁話女人太專橫嘅聲音就唔聽咁 #good#
bteonnsg
地球會員

文章kirisame » 2009-11-12, 17:35

bteonnsg 寫:

想用匿名話佢地,點知要網主批准,肯定比個傻仔河蟹晒,得番D支持聲音,好似D婦女團體咁話女人太專橫嘅聲音就唔聽咁 #good#

呢點就預左架啦
成班友仔以為只有大陸/親中先會河蟹,其實河蟹之事周街都有,仲要河蟹左你班友仔都唔知先死
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章hkmtrhah » 2009-11-12, 18:36

bananasims 寫:
hkmtrhah 寫:

例如講 TCL 個欄

SigSys? 裝兩個呀?夠位咩,改得到架車咩?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bananasims » 2009-11-12, 19:42

點知佢地個腦諗乜,唔可以用常理推斷的 :P
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-11-12, 21:10

hkmtrhah 寫:
bananasims 寫:
hkmtrhah 寫:

例如講 TCL 個欄

SigSys? 裝兩個呀?夠位咩,改得到架車咩?

學推樓梯果D人嘅REPLY(我唔知呢件事係咪真,但我覺得你唔應該推人落樓梯!)

話︰「我唔知政府D證據係咪真,但我覺得你唔應該用咁多錢!」、「我唔知D信號系統係咪唔同,但我覺得你唔應該浪費D車廂!」云云...
bteonnsg
地球會員

下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 36 位訪客