鍾民杰﹕假專業高鐵副都心戰略

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

Re: 鍾民杰﹕假專業高鐵副都心戰略

文章b_kevin_e » 2009-11-12, 21:14

bananasims 寫:
hkmtrhah 寫:
bteonnsg 寫:•利用現有機場快線模式,乘客可於市區預先代辦登車手續。
明顯無諗到車距同用車夠唔夠嘅問題

例如講 TCL 個欄
東涌線而家得 16 抽車,12 抽 A 4 抽 K。而家佢話要 36 班車 in 1 network,買車唔會夠時間,SHD 都唔會有咁多位放,再加上起馬要有一抽車,我乘數乘上去即係起馬 3 抽響入面,班次方面 SelTrac LS 都唔夠玩,Trackside 既建築物噪音同光污染問題呢?香港站 P1/2 出面個 Crossover 又要減速個問題呢?AEL 班次上龜鐵有冇咁多人手去「處理」呢?香港站係咪真係有咁多位同能力去加 PF 呢?

我諗佢一要認真諗佢唔係答錯問題就係淆晒底

我驚佢地會話「馬鐵同西鐵尚有剩餘車箱,可調往東涌綫」
之前已經試過一單 :twisted:

仲話係工程師 :oops:
前九鐵線用交流,前地鐵綫用直流
好想叫佢教我點樣將堆千九唔改裝就去行TCL :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bteonnsg » 2009-11-12, 21:37

b_kevin_e 寫:
bananasims 寫:
hkmtrhah 寫:
bteonnsg 寫:•利用現有機場快線模式,乘客可於市區預先代辦登車手續。
明顯無諗到車距同用車夠唔夠嘅問題

例如講 TCL 個欄
東涌線而家得 16 抽車,12 抽 A 4 抽 K。而家佢話要 36 班車 in 1 network,買車唔會夠時間,SHD 都唔會有咁多位放,再加上起馬要有一抽車,我乘數乘上去即係起馬 3 抽響入面,班次方面 SelTrac LS 都唔夠玩,Trackside 既建築物噪音同光污染問題呢?香港站 P1/2 出面個 Crossover 又要減速個問題呢?AEL 班次上龜鐵有冇咁多人手去「處理」呢?香港站係咪真係有咁多位同能力去加 PF 呢?

我諗佢一要認真諗佢唔係答錯問題就係淆晒底

我驚佢地會話「馬鐵同西鐵尚有剩餘車箱,可調往東涌綫」

[專業MODE]得,搵架蒸汽拖住咪得囉[/專業MODE]
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-11-12, 21:43

叫鐵路博物館嗰啲黎推咪得
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-11-12, 21:45

bteonnsg 寫:
bananasims 寫:我驚佢地會話「馬鐵同西鐵尚有剩餘車箱,可調往東涌綫」

觀塘線其實係直交共用,不過有變換器
不過我覺得 TCL 未必有得咁做,呢層要問問內人先知
(不過就算解決到輸電問題都解決唔到訊號系統問題)
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bteonnsg » 2009-11-12, 22:18

bananasims 寫:叫鐵路博物館嗰啲黎推咪得
人力火車 :P
bteonnsg
地球會員

文章kirisame » 2009-11-13, 21:33

hkmtrhah 寫:
bteonnsg 寫:
bananasims 寫:我驚佢地會話「馬鐵同西鐵尚有剩餘車箱,可調往東涌綫」

觀塘線其實係直交共用,不過有變換器
不過我覺得 TCL 未必有得咁做,呢層要問問內人先知
(不過就算解決到輸電問題都解決唔到訊號系統問題)

[膠論mode]
佢地會話"政府係港鐵大股東,有責任要求港鐵解決呢D技術問題"
佢先話Q之你將架千九改到行到TCL有幾難同要使幾多錢啦,反正佢搵到選票就OK :D
[/膠論mode]
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

上一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 35 位訪客