估地方

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

Re: 估地方

文章chungcf2006 » 2009-10-17, 20:54

kerochu 寫:1.Connught Road Central near the Forum/IFC(唔識打中文sosad)

干諾道中近IFC? :oops:
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章KeroChu » 2009-10-17, 21:07

chungcf2006 寫:
kerochu 寫:1.Connught Road Central near the Forum/IFC(唔識打中文sosad)

干諾道中近IFC? :oops:

Yes
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章大大師兄 » 2009-10-17, 21:16

如果香港有 Street View 就易玩好多 :twisted:

1 干諾道中畢打街下通道【肯定啱】
2 (路軌上嘅應該係荃灣綫)
4 機場(唔識形容,Google Earth 位置是 22 17 50N 113 56 10 E)【肯定啱】
5 窩打老道(相中最近嘅橫街:蘭開夏道)【肯定啱】
6 三號幹線近荔景站【應該啱】
7 東九龍走廊近啟德隧道九龍灣出口【肯定啱】(痴線,寫錯另一邊出口方向)
9 (似曾相識。大埔公路?)
10 窩打老道近映月臺長命斜【肯定啱】
12 (上面條路係開得好快嘅。三號幹線?)
13 八號幹線沙田嶺隧道顯徑入口【可能啱】

(有用 Google Earth 出貓,當然啦,本身唔識嘅話 Google Earth 都幫唔得幾多)
最後由 大大師兄 於 2009-10-18, 00:19 編輯,總共編輯了 2 次。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-10-17, 21:29

1. 干諾道中近交易廣場 (極易)
2. 葵涌道近荔景站天橋 (幾易)
3. 太子道東近世運公園 (幾易)
4. 北大嶼山公路近國泰城(前面個路口直行入機場路) (極易)
5. 窩打老道近真光中學 (有少少難)
6. 青葵公路近四號貨櫃碼頭 (幾易)
7. 東九龍走廊(右邊係啟德隧道) (極易)
8. 呈祥道(左邊係美孚站,右邊係清麗苑) (極易)
9. 龍祥道近ETV大樓 (幾難)
10. 窩打老道近映月臺 ( :P ) (好易)
11. 粉嶺公路近嘉盛苑(右邊係停車場) (好易)
12. 大棠路/大旗嶺路交界,上面係元朗公路(難到hihi,BNN搭緊K66影)
13. 青沙公路近沙田嶺隧道大圍入口 (幾難)
14. 青沙公路(甘泉街上面) (極易)
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章V813 » 2009-10-17, 22:45

1. 干諾道中近畢打街
2. 貨櫃碼頭南路近港鐵荔景站
3.
4. 機場路近國泰城
5. 窩打老道近蘭開夏道
6. 青葵公路近四號貨櫃碼頭
7. 東九龍走廊近土瓜灣遊樂場
8. (鄰近港鐵美孚站的某處?)
9.
10. 窩打老道近龍翔苑
11. 粉嶺公路近嘉盛苑
12. 元朗公路近大棠道
13.
14.

靠地圖幫手 -.-
V813
土星會員

文章人仔 » 2009-10-17, 23:14

我只係認得條干諾道中...
頭像
人仔
金星會員

文章KX675 » 2009-10-17, 23:49

P1 干諾道中(畢打街行人天橋)【肯定】
P2 茘景葵涌道 (港鐵荃灣綫路軌)【肯定】
P3 太子道東 (世運公園)【肯定】
P4 機場路 (國泰城)
P5 窩打老道 (近九龍塘會的行人天橋)
P6 青葵公路 (貨櫃碼頭)【肯定】
P7 東九龍走廊 (右後方為啟德隧道入口)【肯定】
P8 呈祥道 (西鐵綫美孚站-清麗商場行人天橋)【肯定】
P9 龍翔道 (教育電視) 【難】
P10 窩打老道 (映月台) 【蕉】
P11 粉嶺公路 (嘉盛苑) 【難】
P12 大棠路 (上面條路係元朗公路) 【隔音屏的花紋】
P13 青沙公路 (沙田嶺隧道大圍端)
P14 青沙公路茘枝角高架路 (下為長沙灣 (甘泉街) 巴士總站) 【不太肯定】
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章大大師兄 » 2009-10-18, 00:19

難易主要係睇個人經驗。好似第 10 幅因為搭車經過太多次,我覺得根本冇可能值兩粒星難度。啲大西北、荃灣、粉嶺嘅我幾乎冇去 / 經過,就算影住地標建築物都會覺得超難。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-10-18, 09:00

我既標準答案 :oops:
  1. 干諾道中近畢打街/交易廣場
  2. 葵涌道近荔景站
  3. 太子道東近富豪東方酒店/舊啟德機場
  4. 機場路近國泰飛行訓練中心
  5. 九龍塘近雅息士道/蘭開夏道
  6. 青葵公路近貨櫃碼頭(離荔景站太遠)
  7. 東九龍走廊近啟德隧道/前機場隧道
  8. 呈祥道近美孚站/清麗苑
  9. 龍翔道近筆架山(唔近 eTV)
  10. 窩打老道/獅子山隧道公路近筆架山
  11. 粉嶺公路近嘉盛苑/粉嶺游泳池
  12. 元朗公路近大棠路
  13. 青沙公路大圍隧道前
  14. 青沙公路近荔枝角收押所/蝴蝶谷道/甘泉街
其實富豪東方酒店離世運公園都唔係近 :oops:
  • kerochu 3 個
  • chungcf2006 1 個
  • 大大師兄 6 個
  • Frenchfriezz 13 個
  • rc 9 個
  • KX675 13 個
多謝參與,又要睇下可以出咩 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章KeroChu » 2009-10-18, 13:05

bananasims 寫:我既標準答案 :oops:
  1. 干諾道中近畢打街/交易廣場
  2. 葵涌道近荔景站
  3. 太子道東近富豪東方酒店/舊啟德機場
  4. 機場路近國泰飛行訓練中心
  5. 九龍塘近雅息士道/蘭開夏道
  6. 青葵公路近貨櫃碼頭(離荔景站太遠)
  7. 東九龍走廊近啟德隧道/前機場隧道
  8. 呈祥道近美孚站/清麗苑
  9. 龍翔道近筆架山(唔近 eTV)
  10. 窩打老道/獅子山隧道公路近筆架山
  11. 粉嶺公路近嘉盛苑/粉嶺游泳池
  12. 元朗公路近大棠路
  13. 青沙公路大圍隧道前
  14. 青沙公路近荔枝角收押所/蝴蝶谷道/甘泉街
其實富豪東方酒店離世運公園都唔係近 :oops:
  • kerochu 3 個
  • chungcf2006 1 個
  • 大大師兄 6 個
  • Frenchfriezz 13 個
  • rc 9 個
  • KX675 13 個
多謝參與,又要睇下可以出咩 :oops:

估列車編號(將列車既編號刪去,之後留底車序,日期卑大家估)
頭像
KeroChu
地球會員

文章bananasims » 2009-10-18, 13:21

列車編號唔會好玩
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章bananasims » 2009-10-18, 18:07

下期估港鐵站(包括輕鐵 :P
bananasims
太陽會員

文章bananasims » 2009-10-19, 17:21

好,又出題

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
今次唔分等級啦 :oops:
bananasims
太陽會員

文章chungcf2006 » 2009-10-19, 17:23

2. 東鐵綫火炭站
5. 西鐵綫元朗站
6. 馬鞍山綫石門站
7. 機場快綫青衣站
9. 輕鐵元朗總站
11. 觀塘綫彩虹站
13. 港島綫西灣河站
最後由 chungcf2006 於 2009-10-19, 17:42 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章bananasims » 2009-10-19, 17:34

多謝參與 :P
bananasims
太陽會員

文章efilm » 2009-10-19, 17:41

第五張相個 banner 有 ANS。 :)
頭像
efilm
地球會員

文章chungcf2006 » 2009-10-19, 17:43

efilm 寫:第五張相個 banner 有 ANS。 :)

我都係睇 Banner 答題 :D
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章大大師兄 » 2009-10-19, 19:17

2 火炭
4 石門或大水坑
5 元朗
6 石門
7 香港
11 彩虹

2 4 去過
5 banner 睇到
6 睇相及條柱嘅顏色
11 睇港鐵網站 http://www.mtr.com.hk/chi/whatsnew/art_ ... cture.html
7 靠撞
輕鐵全部唔識 :lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Freeman » 2009-10-19, 19:33

好多同JOHN一樣 :oops:
(有圖即係估緊, 隨時改)
1:輕鐵豐年路站
2:東鐵綫火炭站
3:港島綫中環站
4:馬鞍山綫烏溪沙站
5:西鐵綫元朗站
6:馬鞍山綫石門站
7:機場快綫青衣站
8:兆康果頭(睇波口果邊D環境)
9:輕鐵元朗總站
10:輕鐵水邊圍站(亂黎)
11:觀塘綫彩虹站
12:輕鐵兆禧站
13:港島綫西灣河站
14:輕鐵天X站
最後由 Freeman 於 2009-10-19, 20:02 編輯,總共編輯了 1 次。
Freeman
地球會員

文章KeroChu » 2009-10-19, 19:41

10.應該為青山公路其中一站,位於洪水橋東面。
頭像
KeroChu
地球會員

上一頁下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客