廣深港高鐵

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

廣深港高鐵

文章b_kevin_e » 2009-10-08, 16:30

有關「廣深港高鐵」既事都可以係到講
--------------------

我就係唔明點解公盟話要係KSR起總站
佢仲話人流一定多過西九龍wo(條友話會惠及420萬人),有咩可能呀
仲有,佢地又拎台灣高鐵黎話政府方案好大機會蝕$(試問有邊條鐵路一開始就有錢賺)
最搞笑佢地話起多條鐵路,接駁KSR同TSY.......
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

Re: 廣深港高鐵

文章bananasims » 2009-10-08, 17:59

佢嗰四百二十萬人係包括全新界,包括新界東西、西貢、將軍澳

西貢、將軍澳去錦上路近啲/快啲,抑還係西九快啲?
沙田、馬鞍山去經城門 + 大欖隧錦上路快啲,定還是坐鐵路去柯士甸快啲?
大埔、粉嶺,去深圳福田站快啲,定還是慢慢行條林錦、粉錦公路快啲?

得益既,可能係得新界西北居民
依佢地邏輯,佢地話用香港人既錢去起少數人既鐵路
而家起呢個錦上路站,豈不是自相矛盾??

另外,佢地話佢地個方案二百幾億,擺明狗嗡當秘笈
首先,佢地用幾多年既物價去計先,拎 2000 年既物價?非洲既物價?已經有好多建築商質疑呢個講法
唔好講物價,機場快綫分叉去錦上路,又要起大橋,鑿隧道都唔止啦
錦田既交通網絡又無西九龍咁發達,自然要起大量既配套,包括高速公路支路、擴闊林、粉錦公路等等,佢地好似連計都無計過
西九龍本身交通配套已經好,不過都有好多配套要起,包括西九龍總站既匯翔道同柯士甸道西大型行車隧道工程,接駁尖沙咀至柯士甸既行人隧道等等。老實講,呢啲關高鐵乜野事呢?計埋入去就好似政府報大數咁

佢地既建議,連圖則都無個,請問又點樣說服人?佢地又點可以自稱專業呢?
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章lotsz » 2009-10-08, 19:41

總站一定要西九,
但錦上路要設中途站,
咁先真正方便到新界同九龍既人
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

文章bananasims » 2009-10-08, 19:52

http://hk.news.yahoo.com/article/091007/3/ekxg.html
SimCity 黨班門弄斧終得報應

吉慶圍 vs 爛菜村,點解我要爛菜村?
立即清拆菜園村!
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章bananasims » 2009-10-08, 21:50

http://paper.wenweipo.com/2009/10/08/HK0910080028.htm
政經人語:「港島快線」平過機場快線 得啖笑
http://paper.wenweipo.com [2009-10-08]
李自明
 香港政府的大型跨境工程今年可能「犯小人」,被政治勢力不斷迫害。公民黨為了拉倒整個廣深港高鐵工程,前段時間插手搞亂菜園村收地問題,昨日又再聯同公共專業聯盟,搞了個所謂的「新高鐵貫通南北方案」。自明為了解有關方案的可行性,特別找了位來自工程界的政壇人士查問,但他看完所謂方案後,只給了「得啖笑」的3字評語。政府消息人士亦坦言,所謂方案既大大淡化興建「港島快線」將涉及的收地問題的難度,對於興建成本也根本是「隨口」:「佢地每公里匯成本仲平過10幾年前起機場快線匯成本,仲唔係隨口?」
視反對政府政策為常餐
 反對派視反對政府政策為「常餐」,但經常被質疑沒有建議性提議。公民黨和公共專業聯盟今次「學精」,東湊西拼,搞出個「新高鐵貫通南北方案」,將廣深港高鐵的香港終點選址錦上路,還要另外起條「港島快線」,連接青衣機鐵站。
 本來政壇看官以為他們有甚麼高招,可減少高鐵在香港的興建里數兼節省成本,但看了「港島快線」的規劃,都嘆言毫無科學性可言,「不知所謂」。因為根據他們的方案,不但令高速鐵路的「高速」2字可即時去除,又令旅客落車後非常轉折,經過數次換車,才能抵達香港「中心目的地」。當初廣深港高鐵要用專軌,就是為了改善在香港段的鐵路過慢的問題,達到直接貫通到市中心的目標,「如果用公共專業聯盟匯方案,根本無得快,咁不如用番依家匯九廣鐵路」
 現在公共專業聯盟預計,10公里的「港島快線」只要70億元,平均每公里7億元。有政府消息人士列了幾個比較數字,便拆穿所謂預算不過係「隨口」:「10幾年前興建匯機場鐵路,全長35里,用340億元,平均每公里都要近10億元。10幾年後,咩材料匯成本都加,剩係過去3、4年,工程材料匯成本都升5成。而且,10幾年前匯機鐵主要係地面工程,如果要起『港島快線』,就要進行隧道挖掘工程,才能穿越必經匯高嶺地帶,有關工程費更會增加。真不知佢地條數點計出。
新方案收地大過菜園村
 公民黨早前「插手」菜園村收地問題,聲言不應為了高鐵便捨棄菜園村村民的權益。但事實上,「新高鐵方案」正是「打倒昨日的我」,只因當中涉及收地問題比菜園村的範圍更大。政府消息人士稱,若按「新高鐵方案」發展,連帶考慮在鐵路站附近興建輔助設施,包括扇形軌道及停車月台等,屆時收地的規模將比政府現在建議的多出2倍,涉及要向八鄉及吉慶圍收地,影響分分鐘大過向菜園村收地,亦可能會令高鐵動工延遲多最少3年。但公共專業聯盟對這些問題絕口不提,只以一句收官地已經足夠了作回應。
拼湊方案無科學根據
 有政府官員不滿公民黨為了一個菜園村,要將一個已經相當成熟的高鐵規劃推倒重來,又拿出一個毫無科學根據兼無民意支持的工程方案,便視之為可行建議,質疑究竟「係真癲定假傻」。政壇高人則嘆言:「明眼人都知道佢地係為反對而反對,只是一如以往咁大擺政治姿態。以前公民黨成日批評政府推動大型工程不力,但今日政府要落手落腳開工,他們又出阻住,今次個個都見到,到底邊個係為社會做事啦。」

雖然唔太鐘文匯報,呢篇野真係講得非常好。
香港啲反對派除咗得個嗡字之外,乜都做唔出。
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-10-08, 23:34

bananasims 寫:http://paper.wenweipo.com/2009/10/08/HK0910080028.htm
雖然唔太鐘文匯報,呢篇野真係講得非常好。
香港啲反對派除咗得個嗡字之外,乜都做唔出。

一睇篇文我就覺得佢講到好中
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bteonnsg » 2009-10-11, 12:42

b_kevin_e 寫:有關「廣深港高鐵」既事都可以係到講
--------------------

我就係唔明點解公盟話要係KSR起總站
佢仲話人流一定多過西九龍wo(條友話會惠及420萬人),有咩可能呀
仲有,佢地又拎台灣高鐵黎話政府方案好大機會蝕$(試問有邊條鐵路一開始就有錢賺)
最搞笑佢地話起多條鐵路,接駁KSR同TSY.......

佢地唔係話要保護菜園村架咩 [369] 依加做咩要搬過站過去呀 :lol:

仲有D人又係嘅,正苦比晒理由去反對公盟個玩泥沙方案,佢地又話係推搪,你估起鐵路真係喺地圖畫條線就得咩 :o)

又成日用埋D十九「窮人貼富人」論

依加無話起西九你唔用得喎,問題係你用唔用啫,乜你認為個站塞喺錦上路就全香港700萬人逼晒去咩 Z_Z
bteonnsg
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-10-11, 15:01

http://www.discuss.com.hk/viewthread.ph ... a=page%3D1

wong1686@DISCUSS 寫:http://bbs.hasea.com/thread-385829-1-3.html
京津城際高鐵遇冷 載客量最低只有11人

連京津呢d中國最發達和多有錢人既城市都咁冷清,可見其他線會點......

條友以偏慨全,用23點既人數黎斷定其他高鐵客量(睇死香港高鐵) :oops: :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bananasims » 2009-10-11, 16:01

wong1686 一向都係踩高鐵(不論大陸定香港)
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-10-11, 17:14

其實你睇返其他國家嘅例子,好多高鐵都係開咗咁耐蝕咗咁耐。起高鐵根本就唔係為咗賺錢,而係策略性(戰略)需要。

(2:51AM 2009-10-12): 就好似機場快綫咁,就算係蝕好勁 + 用好多錢起,唔代表唔起得。你睇返上次北大嶼山公路大水浸,冇 LAR 嘅話個機場閂得啦。如果因為村民而放棄起一條鐵路嘅話,呢個理由唔成理由。但係,咁又唔代表而家個 plan 100% 啱晒,走線、開支等等,可以改到盡量有利各方面。之不過千祈唔好為趕而趕,真係掂嘅先好拍板。
最後由 大大師兄 於 2009-10-12, 03:00 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章KeroChu » 2009-10-11, 21:19

我覺得唔可以為左一群村民而走去放棄有助經濟發展既建設。
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章bteonnsg » 2009-10-13, 17:57

kerochu 寫:我覺得唔可以為左一群村民而走去放棄有助經濟發展既建設。

根本用正苦方案定公盟個玩泥沙方案都好,菜園村都要死

高登D人仲講到用公盟D方案菜園村D人就講幾句就得

講到政府方案,就不斷話菜園村實唔BUY

都唔知依加係佢地反對定D村民反對圖檔

SAUCE:http://forum7.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=1928733&page=5&highlight_id=0

詳見Zidane=5︰成日話人保育阻住你做野,你做野前搵人同佢地公開傾傾咪得囉...

我真係想講,有咁易就好啦,係要講到果D垃圾PLAN要人支持好簡單,正經當廢話圖檔X2036
bteonnsg
地球會員

文章RCT4 » 2009-10-13, 20:51

D村民好明顯係想成機賺番筆, e+ $300呎咁多都吾要, 要$500呎
喂! 佢地成屋連菜田都分分鐘有成千萬!
到時一話改道又會話則邊有鐵路, 又話吾起得, 想點......

高登D人太有趣啦......
頭像
RCT4
火星會員

文章b_kevin_e » 2009-10-14, 18:56

http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show ... 330/1.html
【明報專訊】石崗菜園村關注組一直表示,代表村內九成村民心聲,但政府卻認為支持搬遷的村民亦不在少數,然而雙方暫仍未能拿出可靠的村民調查支持說法。關注組昨日離場後,有菜園村村民大罵,最近數月來遭關注組成員來電騷擾,盤問她和局方的會面詳情,「為什麼我不可以有自己意見的自由?」但關注組主席高春香卻稱,無成員曾騷擾該名村民。

「關注組只唱歌不溝通」

昨日在菜園村的居民會中,除抗議的10多名村民外,台下亦有10多名支持搬遷的村民和附近橫台山村村民「撐場」;橫台山村民代表鄧鎔耀稱,政府多次派出各級官員到場,但每次關注組都不合作,「次次唱完歌就返屋企」,是自己不願溝通。

運輸及房屋局長鄭汝樺(相關)昨日到訪菜園村前,在橫台山村公所和當地村民會面,關注組成員在外抗議,並無入內開會。有與會村民就稱「為什麼請她?閉門算啦」。

據知,橫台山村雖然部分原居民土地將被收回,但無甚住戶要搬遷。

原本係個咩咩「石崗菜園村關注組」左阻地球轉,搞到而家咁大件事
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章kirisame » 2009-10-14, 20:15

b_kevin_e 寫:
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show ... 330/1.html
【明報專訊】石崗菜園村關注組一直表示,代表村內九成村民心聲,但政府卻認為支持搬遷的村民亦不在少數,然而雙方暫仍未能拿出可靠的村民調查支持說法。關注組昨日離場後,有菜園村村民大罵,最近數月來遭關注組成員來電騷擾,盤問她和局方的會面詳情,「為什麼我不可以有自己意見的自由?」但關注組主席高春香卻稱,無成員曾騷擾該名村民。

「關注組只唱歌不溝通」

昨日在菜園村的居民會中,除抗議的10多名村民外,台下亦有10多名支持搬遷的村民和附近橫台山村村民「撐場」;橫台山村民代表鄧鎔耀稱,政府多次派出各級官員到場,但每次關注組都不合作,「次次唱完歌就返屋企」,是自己不願溝通。

運輸及房屋局長鄭汝樺(相關)昨日到訪菜園村前,在橫台山村公所和當地村民會面,關注組成員在外抗議,並無入內開會。有與會村民就稱「為什麼請她?閉門算啦」。

據知,橫台山村雖然部分原居民土地將被收回,但無甚住戶要搬遷。

原本係個咩咩「石崗菜園村關注組」左阻地球轉,搞到而家咁大件事

根本係場鬧劇

有意見應該向正苦講,講左唔聽正苦錯,唔講就係你嘅事,唔向正苦講而係度嘈q住曬,仲唔係鬧劇?
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bananasims » 2009-10-14, 20:22

佢地一方面反曾蔭權代表港人論,另一方面又自己代表居民,又一個自相矛盾 :P
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-10-14, 23:10

bananasims 寫:佢地一方面反曾蔭權代表港人論,另一方面又自己代表居民,又一個自相矛盾 :P

好好笑 :P :P :P
圖檔
大大師兄
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-11-16, 18:46

http://hk.news.yahoo.com/article/091115/4/f6qr.html
民間高鐵聯盟 願籌百萬助立會研究 聘獨立顧問 分析官民方案 (明報)2009年11月16日 星期一 05:20

【明報專訊】造價逾650億元的廣深港高速鐵路工程,今日在立法會 作4日內第二度審議。對於政府高調反對錦上路方案,倡議的公共專業聯盟提出,可協助立法會籌60萬至100萬元,聘請獨立顧問判斷雙方理據,並已向申訴專員投訴政府曲解錦上路方案。

公共專業聯盟建議將高鐵總站設於錦上路,指造價只需250億元,但政府上周於立法會鐵路小組會議上質疑聯盟方案有多個漏洞,例如涉及元朗錦田河大幅改道,並要遷移三號幹線 ,其造價最少也達400億元。此外,其方案只能容納6個月台,遠遜於可建9個月台的西九總站方案。鐵路小組今日再開會。

黎廣德:政府曲解錦上路方案

公共專業聯盟主席黎廣德昨再公開反駁政府,指政府早前與聯盟開會時只掌握方案初步概念,並拒絕聽取詳細設計,結果曲解方案涉錦田河及三號幹線改道,誇大方案預算至400億元。他強調,政府即使花多一至兩年詳細為聯盟方案進行可行研究,結果「遲過政府方案開工,但早一些收工,到2015年也可如期通車。」

由聯盟成立的新高鐵專家組成員梁啟智又指出,雖然錦上路總站只能設6個月台,但列車停泊處設於總站月台後端,方便靈活調節上落客時間,增加車站的容量。但西九總站方案,則將列車停泊處設在元朗石崗,列車要空車來回西九至石崗作上落客,「結果6個月台的容量做到(西九總站)9個月台的功能,不會影響服務」。

黎廣德建議,聯盟可向立法會提供專業協助,和籌措60萬至100萬聘請獨立顧問分析政府和聯盟的理據。聯盟亦於上周五向申訴專員公署 投訴,要求政府公開更多資料。

運輸及房屋局 發言人表示,工程師學會已成立專責小組協助分析聯盟方案,結論是該方案不可行。他稱,工程師學會的分析報告已取得國際高鐵專家認可,並已送交立法會作參考。

班扮專家膠又出黎抽水啦
仲話要搵申訴專員投訴同請獨立顧問,無聊

人地工程師學會已做左份國際認可報告,駛乜信你用百萬請既獨立顧問做既報告
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-11-17, 05:57

kirisame 寫:
b_kevin_e 寫:

「關注組只唱歌不溝通」

根本係場鬧劇

有意見應該向正苦講,講左唔聽正苦錯,唔講就係你嘅事,唔向正苦講而係度嘈q住曬,仲唔係鬧劇?

快啲搵人打發佢地走啦,煩過煩膠,顛過顛膠……
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-12-12, 17:37

反高鐵網民港鐵站貼800標語
(明報)2009年12月12日 星期六 05:10

【明報專訊】8名年輕男女透過facebook聯絡,自發印製2000張寫有「一人一萬,倒貼高鐵,富豪得益,你有排蝕」的反高鐵貼紙,昨日分頭沿著荔枝角至太子4個港鐵站車廂、幕門、扶手電梯等地方張貼達800張貼紙,呼籲市民於今月18日一起包圍立法會 ,其間一名青年被職員發現擒住及報警,最後被登記資料後放行。

被擒住後放行

港鐵發言人指出,根據港鐵附例第32條,任何人未經批准在港鐵處所張貼廣告、傳單 等,最高可被判罰款5000元及監禁3個月。發言人指,已經向該青年發出違反附例的通知書,並將事件交由法律部門研究,保留追究權利。

被擒的黃冠豪事後表示,由於高鐵造價高達600多億元,全港市民平均約分擔達1萬元,極不合理,「如果建成後不賺錢,可能會在其他路線加票價,最終貼錢的又是香港市民!」故他與同伴自發印製了2000張「反高鐵」貼紙,早前在facebook聯絡後,共8名年青男女於昨午開始沿荔枝角至太子4個港鐵站張貼,「希望有更多人站出來」。

市民主動索貼紙鼓勵

8人分散行動,在多個車廂、幕門、扶手電梯及出入口張貼了約800張貼紙。阿豪說,其間有市民不明原委,他們便上前解釋,亦有支持他們的市民主動索取貼紙以示鼓勵。

港鐵指出,昨午5時半發現阿豪張貼貼紙,一名便衣職員上前將其截停。阿豪表示,當時不知道對方身分,故曾作反抗。同伴出閘離開後向記者表示,阿豪遭近20名增援的職員拉扯。警方其後亦到場了解,表示無人受傷。阿豪被帶入太子站辦公室警告及登記資料後放行。一名同行女子表示,事發時港鐵職員不斷增援,又開咪捉拿其他張貼者,但7人成功返回地面。她說張貼行動會繼續,稍候將商量剩下約1200張貼紙在何處張貼。

http://hk.news.yahoo.com/article/091211/4/fm08.html

唉唉唉!!!好心成熟D得唔得呀 :oops: :oops:
唔係唔俾你反,但唔該遵守返法律,你咁做只會令人反感
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客