廣深港高鐵

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

Re: 廣深港高鐵

文章jimmy_lam » 2010-01-08, 00:19

見到 bananasims問
搭單問問,大角咀新九龍廣場個「高鐵資訊中心」其實係有啲乜?

有一個女人,幾張枱"鄧",一大壘通告,一張掛圖(高鐵路線圖)
似間未入伙既寫字樓
jimmy_lam
天王星會員

文章johnwong32000 » 2010-01-08, 23:12

jimmy_lam 寫:見到 bananasims問

有一個女人,幾張枱"鄧",一大壘通告,一張掛圖(高鐵路線圖)
似間未入伙既寫字樓

好多呢D咩中心都係,依家果個「機場核心計劃展覽中心」「香港基建及規劃展覽館」就係例子。不過高鐵係臨時,果個係「永久」。
呢D都係新科技歷史遺跡。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章b_kevin_e » 2010-01-09, 09:41

抽下水先
Kevin Ng's Blog 寫:今日,我要係到多謝泛民係琴日既財務委員會到又成功將高鐵撥款拖到下個禮拜,令到香港每日又要損失五百萬,特別係「社X連三子」又話要整三十個動議出黎擺明車馬玩拉布,唔錯唔錯。同時,泛民班人既做法,令到之後要審議既民生撥款都唔知幾時先可以通過,我在此代表佢地多謝你地呢班亂噏當祕笈兼講野多過做野既泛民議員,你令到有D人應有既醫院搞到唔知幾時先有!再者,泛民完全相信由一班所謂專家(講得D好,係「偽X家」)搞出黎既三百億錦上路硬膠方案係行得通既,不知幾咁好,幫政府為左嗰幾百億(有冇都成一個問題)而搞到全世界都唔方便兼大肆破壞環境,做得好呀!反正講開,最後,我要多謝反高鐵人士,你地令我明白到香港教育制度如此失敗,培育出一班讀屎片既所謂大學生出黎香港社會,日日開報都見到佢地係到扮正義咁反高鐵,成班井底之蛙,樣樣都係向錢看,又話唔可以拆條有保留價值既菜園村,哈哈,我終於明白點解新高中課程要強制修讀通識一科啦!

http://kevinng.net.ru/2010/01/thanks-fo ... emocratic/

自己睇,我諗我冇咩好解 :!:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章jimmy_lam » 2010-01-09, 10:51

johnwong32000 寫:
jimmy_lam 寫:見到 bananasims問

似間未入伙既寫字樓

好多呢D咩中心都係,依家果個「機場核心計劃展覽中心」「香港基建及規劃展覽館」就係例子。不過高鐵係臨時,果個係「永久」。
呢D都係新科技歷史遺跡。

雖然我支持高鐵
但都睇得出我地個政府係用咩態度去宣傳一項咁大規模既基建
間"寫字樓"既圖,我有邊張未睇過(仲係2008年4月方案)
位"女同事",似秘書多過似一個可以解決問題既人,接待人既態度雖然好好,但問少少問題都要send返MTR叫同事回覆,我都知得多過佢
心諗一句:

如果西環好似T800州長宣傳加州高鐵咁宣傳XRL,今日應該唔會發生咁既事情
美國加州高鐵管理局
http://www.cahighspeedrail.ca.gov/

資訊豐富到,好多數據都有,包括減排、人口流動等

仲有非常資訊性嘅宣傳片,好有說服力;可以成套片download,YouTube又有,人地強勢政府點會俾人霸佔宣傳平台,任人魚肉??
http://www.cahighspeedrail.ca.gov/gallery.asp

Business Plan
http://www.youtube.com/watch?v=iU2JSHPx8dQ

HSRs around the world
http://www.youtube.com/watch?v=FTn7d4KJqx8

再o禁入去Q&A個part,嘩!d答案詳盡到

仲有part叫Library,相信大部分官方文件都有

人地加州2008年全民公投通過起高鐵

對比下香港政府??
http://www.hyd.gov.hk/CHI/major/road/rail/xrl/index.htm
http://www.mtr.com.hk/chi/projects/futu ... intro.html

d宣傳片好傻好天真,乜數據都冇,請個人話好快好方便有乜說服力?? 膚淺到不得了,
賣點又單一,一味商務商務商務、自由行自由行自由行,睇完連高鐵其實係乜都唔知,
環保呢?? 本地交通壓力呢?? 不過就算佢去提,以香港政府宣傳片一貫風格,
咪又係請個人用弱智式語氣話「高鐵好環保架!」或者「高鐵仲好環保添!」
jimmy_lam
天王星會員

文章b_kevin_e » 2010-01-09, 13:50

圖檔

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100109/00405_001.html

搭港鐵上去羅湖好方便,唔駛起高鐵 369

條友肯定住新界東鐵沿綫
佢肯定冇考慮過其他區,港島/九龍去西九快定去羅湖快同埋坐高鐵落西九快定係坐東鐵轉西鐵落TST快
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bananasims » 2010-01-09, 16:30

一夜間
Facebook 本來得 3 個撐高鐵群組
而家變到… :oops:

八十後支持高鐵組
支持香港興建高鐵
支持進步!支持香港!支持高鐵!
要求菜園村清拆,廣深港鐵路盡快上馬,與國內高鐵接軌
反反高鐵小組
集會支持西九起高鐵
80 前後撐高鐵
廣深港高速鐵站 (香港段)
支持建高鐵 清拆菜園村
刻不容緩,菜園村拆拆拆!!讓HK有一線生機,捍衛我們"大都會地位"!向"rubbish憤青"說不
撐起高鐵.撐起香港
支持高鐵香港段盡快上馬
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章安娜琪 » 2010-01-12, 19:37

jimmy_lam 寫:雖然我支持高鐵
位"女同事",似秘書多過似一個可以解決問題既人,接待人既態度雖然好好,但問少少問題都要send返MTR叫同事回覆,我都知得多過佢
心諗一句:

如果西環好似T800州長宣傳加州高鐵咁宣傳XRL,今日應該唔會發生咁既事情

d宣傳片好傻好天真,乜數據都冇,請個人話好快好方便有乜說服力?? 膚淺到不得了,
賣點又單一,一味商務商務商務、自由行自由行自由行,睇完連高鐵其實係乜都唔知,
環保呢?? 本地交通壓力呢?? 不過就算佢去提,以香港政府宣傳片一貫風格,
咪又係請個人用弱智式語氣話「高鐵好環保架!」或者「高鐵仲好環保添!」

其實條高鐵跟本就唔係高鐵,叫返做客運專線先岩。咁樣反對嘅人又會少一個argument point。

不過我唔會支持現行客運專線方案,除非係私人注資/集資興建,因為實在太貴啦!咁同當年中共認為港英政府
起新機場想洗晒庫房儲備有咩分別?中共(同香港嘅傀儡政府)「真係昨日的我打倒今日的我」。
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章jimmy_lam » 2010-01-12, 19:50

安娜琪 寫:
jimmy_lam 寫:雖然我支持高鐵
心諗一句:

其實條高鐵跟本就唔係高鐵,叫返做客運專線先岩。咁樣反對嘅人又會少一個argument point。

不過我唔會支持現行客運專線方案,除非係私人注資/集資興建,因為實在太貴啦!咁同當年中共認為港英政府
起新機場想洗晒庫房儲備有咩分別?中共(同香港嘅傀儡政府)「真係昨日的我打倒今日的我」。

集資係好事,不過我相信政府都評估過是否可行
搞到條"客運專線"變到東西隧咁就唔好啦,依家好多人話如果唔起高鐵就叫政府用筆錢回購東西隧
明顯見到交通基建呢類野,本身收益一定唔大,但對社會整體發展利益大,呢d影響未必可以入到營運收入度
政府起又話貴(其實都未必一定係納稅人比錢,勾一次地都唔知多過稅收幾多倍)
私人起又話偏袒商家(冇左東西隧香港交通一定大亂,但私人公司BOT又話收費貴,咁人地點做生意啊)
點起都比人嘈,真係心諗一句...
jimmy_lam
天王星會員

文章安娜琪 » 2010-01-12, 19:56

jimmy_lam 寫:集資係好事,不過我相信政府都評估過是否可行
搞到條"客運專線"變到東西隧咁就唔好啦,依家好多人話如果唔起高鐵就叫政府用筆錢回購東西隧
可以見到交通基建呢類野
政府起又話貴(其實都未必一定係納稅人比錢,勾一次地都唔知多過稅收幾多倍)
私人起又話偏袒商家(冇左東西隧香港交通一定大亂,但私人公司BOT又話收費貴,咁人地點做生意啊)

粗體字果度暫未有文件支持,亦未有人正式提出過。

我係全力支持私人高鐵興建,而呢條公帑興建嘅客運專線呢...當佢仲係得300億果陣,我係支持嘅...而家?良心都過唔去啦!
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章jimmy_lam » 2010-01-12, 20:22

安娜琪 寫:
jimmy_lam 寫:集資係好事,不過我相信政府都評估過是否可行
可以見到交通基建呢類野

粗體字果度暫未有文件支持,亦未有人正式提出過。

我係全力支持私人高鐵興建,而呢條公帑興建嘅客運專線呢...當佢仲係得300億果陣,我係支持嘅...而家?良心都過唔去啦!

政府派西環呢類人宣傳高鐵,就好似派劉禪去帶兵咁,可以話係香港高鐵生而不幸..
http://www.rthk.org.hk/rthk/news/expres ... 633636.htm
我唔知咁算唔算正面回應問題,但一定有考慮過
問過位台灣朋友,佢話依家政府用緊一個比自資興建高好多既價錢回購THSR
公司破產,全民買單.益左既,就只有最初借錢比BOT公司起THSR既大財團,咩都唔洗做又撈一筆
台灣民眾認真夠義氣
jimmy_lam
天王星會員

文章UCR683 » 2010-01-13, 21:20

黃世澤網誌:在未有菜園村,誰看到高鐵有問題(2010-1-13)
在支持興建高鐵香港段前,大家請小心被人標記成「擁護金權的一群」!

追記:黃世澤等人要向「齋講」支持興建高鐵的鐵路迷網民「宣戰」!
黃世澤網誌:修理鐵膠專集(2010-1-13)

再追記:九州新幹線新八代──鹿兒島中央段(126.1公里),早於2004年先行啟用;
廣深港高鐵長度,僅比前者長少許而已。
驛旅‧溫泉研究室:新幹線散策
所以高鐵香港段的問題,是正反雙方對經濟、政治及權力等範疇取向的互相較量。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章安娜琪 » 2010-01-14, 13:34

UCR683 寫:再追記:九州新幹線新八代──鹿兒島中央段(126.1公里),早於2004年先行啟用;
所以高鐵香港段的問題,是正反雙方對經濟、政治及權力等範疇取向的互相較量。

講起九州新幹線,其實我一向係傾向先興建共用通道或者"Relay-CRH",然後等真係有需求時
先起專用通道,可以節省成本同落成時間。

頭像
安娜琪
土星會員

文章jimmy_lam » 2010-01-15, 12:09

安娜琪 寫:
UCR683 寫:再追記:九州新幹線新八代──鹿兒島中央段(126.1公里),早於2004年先行啟用;

講起九州新幹線,其實我一向係傾向先興建共用通道或者"Relay-CRH",然後等真係有需求時

好啦,架"香港燕子號"去到個"香港新八代"
之後有好多班高鐵車排住隊接駁
一班去西安,一班去廈門,一班去上海,一班去北京...西安..
對月台換乘?
jimmy_lam
天王星會員

文章安娜琪 » 2010-01-15, 13:50

jimmy_lam 寫:
安娜琪 寫:

一班去西安,一班去廈門,一班去上海,一班去北京...西安..
對月台換乘?

"香港新八代"喺深圳北同埋福田,清左關先轉車。

頭像
安娜琪
土星會員

文章jimmy_lam » 2010-01-15, 14:41

安娜琪 寫:
jimmy_lam 寫:
安娜琪 寫:

對月台換乘?

"香港新八代"喺深圳北同埋福田,清左關先轉車。

咁就冇左新八代嗰種對月台換乘既快捷換乘,仲要落車清關,仲衰過車上檢
同埋福田地底已經有幾條地鐵線經過,仲有冇可能再加上去?
jimmy_lam
天王星會員

文章kirisame » 2010-01-15, 23:10

安娜琪 寫:

可惜當年正苦起西鐵已經預左高鐵共用通道,但待避仲少個東鐵,加上月台冇預位比闊車過 :mrgreen:
要知道CRH架架肥過歐洲車,我估得CRH5 3米2闊有機會過到
而且香港要搞relay,手頭上得KTT,或者要買過
仲有,大陸D高鐵班次密到喊,武廣新開都隨時密過行左N年嘅ICE
所以目前情況其實好難搞

不過講起relay,唔知用福田-西九路段空檔,行下140~160級數regional Express
福田係幾條城際軌道嘅總站,用高鐵接駁惠州,江門個D來嘅城際快車,用RE接站站停,咁加多個錦田都可以
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章V813 » 2010-01-16, 09:32

kirisame 寫:不過講起relay,唔知用福田-西九路段空檔,行下140~160級數regional Express
福田係幾條城際軌道嘅總站,用高鐵接駁惠州,江門個D來嘅城際快車,用RE接站站停,咁加多個錦田都可以

http://pingsum.blogspot.com/2010/01/blog-post_08.html
http://pingsum.blogspot.com/2010/01/blog-post_13.html
Similar idea, but without through service with Intercity lines in the Mainland.
V813
土星會員

文章kirisame » 2010-01-16, 18:21

V813 寫:
kirisame 寫:不過講起relay,唔知用福田-西九路段空檔,行下140~160級數regional Express

http://pingsum.blogspot.com/2010/01/blog-post_08.html
http://pingsum.blogspot.com/2010/01/blog-post_13.html
Similar idea, but without through service with Intercity lines in the Mainland.

可以咁講
不過我係以"善用高鐵空檔"為主

雖然錦上路唔適合做高鐵站,但用來做城際接駁就比洪水橋方便些少,話曬福田vs前海,錦上路vs洪水橋,前者明顯正D啦
如果可行嘅,都唔錯
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章UCR683 » 2010-01-16, 18:43

2010-1-16 18:30 消息:高鐵撥款已經通過。
HKG:高鐵真的通過了

我認為即使通過了撥款,大家不應以亢奮的心態來慶祝;以平常心看待便足夠。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章b_kevin_e » 2010-01-16, 20:26

UCR683 寫:2010-1-16 18:30 消息:高鐵撥款已經通過。
HKG:高鐵真的通過了

我認為即使通過了撥款,大家不應以亢奮的心態來慶祝;以平常心看待便足夠。

不過睇怕反高鐵班人唔會就咁算數
可能會好似皇后/天星碼頭咁搞法
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

上一頁下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客