尖東站 + 千九 M 化

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

尖東站 + 千九 M 化

文章bananasims » 2009-10-01, 19:31

國慶煙花匯演,尖沙咀同尖東站開始人潮管制描施,
尖東站黃區、綠區只准荃灣綫 -> 西鐵綫;紅區只准由西鐵綫 -> 荃灣綫

尖東站大堂好混亂,啲人行到黎「嘩,有無搞…錯…呀…」
落到去月台,啲人迫晒去扶手電梯,類似朝早香港站既景況
而我落到去就係紅磡方向第七卡,第七卡就迫沙甸魚,不過我行去第六卡又變返普通人流 :oops:

去到紅磡站轉車,架車只係去到沙田。架千九離站後,見到對面有架 M 化咗既千九。睇得唔清楚,所以唔知點
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 尖東站 + 千九 M 化

文章b_kevin_e » 2009-10-01, 19:34

港鐵開始將d車MTR-ilzation
OT:
我琴日返學時見到架M化巴士
個車身係白色為主,車身花紋就好似輕鐵4期車咁
得返車頭燈仲係紅色
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bananasims » 2009-10-01, 22:59

有個來自 HKiTalk 既人拍到片
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2009-10-01, 23:45

仲樣衰過MLR M化 :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Freeman
地球會員

文章UCR683 » 2009-10-01, 23:57

上面的措施只是第一步;待數年後原九鐵車身逐步「地鐵化」後,才有顯著改變。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章人仔 » 2009-10-02, 13:08

係要統一就快小小換色圖檔

這裡是十字的圖片感想
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-10-06, 19:29

聽聞馬鐵已經港鐵化咗一架
好可惜今日返學放學都撞唔到一架 M 化千九
bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2009-10-06, 20:02

bananasims 寫:聽聞馬鐵已經港鐵化咗一架
好可惜今日返學放學都撞唔到一架 M 化千九

話坐巴士見到果個?

(我今日係KOT等左10幾抽都未見 :oops: :oops: )
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2009-10-06, 21:00

bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2009-10-06, 21:25

頭先睇呢個POST無相的 :oops:

M化得好過MLR....除左車門外面
另外呢架千九好似同EAL M化果架唔同貼紙
Freeman
地球會員

文章KeroChu » 2009-10-07, 06:50

千萬唔好貼系車身,影響曬車既外觀 :evil: :evil:
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章大大師兄 » 2009-10-08, 06:23

kerochu 寫:千萬唔好貼系車身,影響曬車既外觀 :evil: :evil:

我覺得冇乜問題喎。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-10-08, 15:36

其實我對狗鐵三原色好反感,真係唔明點解龜鐵可以懶到咁,改左少少野就當龜鐵化左,仲要手多多加對眼眉係車門軌
不過冇左門口果條超核突既黃線同埋上面個核突pictogram(雖然而家搞到仲怪),點都好過乜都唔搞啦下。

手痕改左張圖,上TCL色既EAL SP1900 :P
圖檔
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章bananasims » 2009-10-08, 18:17

今朝大約 7 點半見到羅湖方向有 :oops:

搞到啲 slide door 仲醜樣 :oops:
bananasims
太陽會員

文章lotsz » 2009-10-08, 19:36

Frenchfriezz 寫:其實我對狗鐵三原色好反感,真係唔明點解龜鐵可以懶到咁,改左少少野就當龜鐵化左,仲要手多多加對眼眉係車門軌
不過冇左門口果條超核突既黃線同埋上面個核突pictogram(雖然而家搞到仲怪),點都好過乜都唔搞啦下。

劣圖略

我就對東涌線d色好反感啦,真係唔知佢點設計既,又紅又銀又白
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

文章b_kevin_e » 2009-10-08, 19:46

Frenchfriezz 寫:其實我對狗鐵三原色好反感,真係唔明點解龜鐵可以懶到咁,改左少少野就當龜鐵化左,仲要手多多加對眼眉係車門軌

圖檔

呢D先叫港鐵化,東鐵嗰D只係「小巫見大巫」 :twisted:
圖檔

如果港鐵將千九M化成咁,唔知會點?
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章RCT4 » 2009-10-08, 21:48

用Google SketchUp求求其其整左架SP1900 + KRS999

圖檔

我覺得仲有「世紀列車」既feel :P
頭像
RCT4
火星會員

文章hang » 2009-10-09, 00:21

又灰又銀的千九真係勁樣衰,呢家不倫不類仲好睇過用東涌線塗裝。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章bananasims » 2009-10-09, 19:15

http://www.discuss.com.hk/viewthread.ph ... d225738116
加咗個超大版既閉路電視 pictogram
不過有個逃生出口於列車兩端…乜唔係每卡中間對門咩?

今朝坐中,不過唔覺有呢個 pictogram :oops:
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2009-10-09, 19:57

其實我想知...佢兩個頭都冇門...
d人去晒兩個頭...可以點走 :oops:
頭像
人仔
金星會員

下一頁

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客